Ο ασφαλισμένος εισήχθη στο νοσοκομείο και κατάβαλε το εκπιπτόμενο ποσό ενώ τα υπόλοιπα έξοδα της νοσηλείας καλύφθηκαν από την ασφαλιστική εταιρία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εμφανίσει επιπλοκή και χρειαστεί να νοσηλευτεί εκ νέου;

Αρκετά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση μιας «Διαδοχικής Νοσηλείας» προκειμένου να μην καταβάλει και πάλι ο ασφαλισμένος το εκπιπτόμενο ποσό. Κομβικό σημείο αποτελεί το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη νοσηλεία.

Δηλαδή, στην περίπτωση μιας διαδοχικής νοσηλείας από ασθένεια ή ατύχημα που οφείλεται στην ίδια αιτία και πραγματοποιείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 90 ημερολογιακές ημέρες από την λήξη της πρώτης νοσηλείας του ασφαλισμένου, τότε θεωρείται ως τμήμα της ιδίας νοσηλείας και το εκπιπτόμενο ποσό παρακρατείται μόνο την πρώτη φορά.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Δύο διαδοχικές νοσηλείες που οφείλονται στην ίδια αιτία και απέχουν χρονικά, η έναρξη της δεύτερης από τη λήξη της πρώτης λιγότερο από 90 ημερολογιακές ημέρες, εφόσον το ασφαλιστήριο έχει ανανεωθεί σύμφωνα με τον όρο, προϋποθέσεις ανανέωσης, θα θεωρούνται ως τμήματα της ίδιας νοσηλείας. Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται μόνο μια φορά ο εκπιπτόμενο ποσό».

Τα νέα συμβόλαια υγείας των εταιριών εμφανίζουν διαφορετική προσέγγιση. Σημειώνουν σε πόσο διάστημα από την υπογραφή του συμβολαίου, χρειαστεί να κάνει χρήση ο ασφαλισμένος. Αν περάσουν δύο χρόνια χωρίς να νοσηλευτεί και γενικότερα χωρίς να επιβαρύνει την ασφαλιστική εταιρία, ωφελείται περισσότερο ως προς τον τρόπο αφαίρεσης του ποσού της απαλλαγής.

Δηλαδή το ποσό αφαιρείται μια φορά κατά την πρώτη νοσηλεία και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται οικονομικά όσες φορές και αν μπει στο νοσοκομείο μέσα στην χρονιά. Σ’ αυτήν την προσφορά δεν εξετάζεται φυσικά πόσο απέχουν χρονικά οι νοσηλείες μεταξύ τους.