Oι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν διαφορετική πολιτική ως προς την καταβολή της αποζημίωσης για τα έξοδα νοσηλείας. Για αυτό και πρέπει να ρωτάτε τον ασφαλιστή σας πριν από την υπογραφή του συμβολαίου ποια πολιτική ακολουθεί η εταιρία ώστε να αποφύγετε τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία.

Ειδικότερα πρέπει να ρωτήσετε σε ποιες περιπτώσεις η εταιρία καταβάλλει απευθείας τα κόστη νοσηλείας του ασφαλισμένου στα νοσοκομεία και πότε ακολουθείται η απολογιστική πληρωμή, δηλαδή ο ασφαλισμένος  πρώτα υποβάλλει δικαιολογητικά και αποδείξεις στην εταιρία και στη συνέχεια περιμένει να πιστωθεί η αποζημίωσή του. Φανταστείτε να μάθετε εκ των υστέρων ότι η επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε δεν καλύπτεται!

Οι ασφαλιστές πάντως συμβουλεύουν πως για να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και παρεξηγήσεων, η βέλτιστη πρακτική είναι να επιλέξουν για τη νοσηλεία τους συμβεβλημένο ή ακόμα καλύτερα ειδικό συμβεβλημένο νοσηλευτήριο.

Η απευθείας κάλυψη των δαπανών νοσηλείας είναι σημαντικό κίνητρο για να επιλέξει ο ασφαλισμένος να νοσηλευτεί σε συμβεβλημένο με την εταιρία νοσοκομείο.

Επίσης ανάλογα με το είδος του προγράμματος, παρέχεται μείωση ή κάλυψη των εξωνοσοκομειακών δαπανών για ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και περαιτέρω παρακολούθηση που σχετίζονται με τη νοσηλεία και πραγματοποιήθηκαν προ ή μετά αυτής.

Στα συμβεβλημένα νοσοκομεία μπορεί ο ασφαλισμένος να «κερδίσει» δωρεάν παροχές σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού και προνομιακές χρεώσεις για πλήθος άλλων υπηρεσιών. Αρκεί βέβαια η πάθηση εξαιτίας της οποίας πραγματοποιείται η νοσηλεία να μην εμπίπτει στις αναμονές ή στις εξαιρέσεις του συμβολαίου.

Προϋπόθεση για την απευθείας κάλυψη των δαπανών νοσηλείας είναι η μη οφειλή ληξιπρόθεσμων ασφαλίστρων.