Πολλές αναρωτιέστε έναντι ποιων ποσών πρέπει να ασφαλιστείτε προκειμένου να αισθάνεστε σίγουροι ότι θα είστε καλυμμένοι σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές, ένας υγιής άντρας 40 ετών, μπορεί να ασφαλιστεί με ένα πρόγραμμα κόστους μόνο 500 ευρώ ανά έτος, ένα ποσό που μας κάνει να αισθανόμαστε «ασφαλείς» την ώρα της δύσκολης στιγμής.

Αυτό το πρόγραμμα είναι με απαλλαγή 1.000-1.500 ευρώ και ετήσιο όριο αποζημίωσης κοντά στις 300.000 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση χρήσης δημόσιου φορέα η απαλλαγή μπορεί να μειωθεί σημαντικά και βάσει στατιστικών στοιχείων, οι 300.000 είναι είναι ένα επαρκές όριο αποζημίωσης, για έναν μέσο ασφαλισμένο.

Άλλη κατηγορία ασφαλιστών υποστηρίζουν ότι, η αποζημίωση πρέπει να είναι υψηλότερη καθώς η ασφάλιση υγείας έχει προορισμό να μας καλύψει σε ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάζεται δαπανηρή θεραπεία ίσως και νοσηλεία στο εξωτερικό. Γι’ αυτό προτείνουν το ανώτατο όριο παγκοσμίως να ανέρχεται σε 1.000.000,00 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο πρόσωπο.

Τι ποσοστό κάλυψης παρέχουν συνήθως τα συμβόλαια;

Το ποσοστό κάλυψης διαφέρει από συμβόλαιο σε συμβόλαιο ανάλογα τη συμφωνία, το κόστος των ασφαλίστρων αλλά και τη χώρα όπου νοσηλεύεται ο ασφαλισμένος.

Για παράδειγμα 90% κάλυψη σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του το 10% των εξόδων.

Τα περισσότερα προγράμματα υγείας καλύπτουν κατά 100% τα έξοδα σε νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κατά 80% στο εξωτερικό (πλην Ευρώπης, ΗΠΑ και Καναδά) και κατά 70% σε ΗΠΑ και Καναδά.

Αν υπάρχει εκπιπτόμενο ποσό που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο (απαλλαγή), πληρώνει πρώτα ο ασφαλισμένος το αφαιρετέο ποσό και μετά εφαρμόζεται το ποσοστό κάλυψης.

Για παράδειγμα, αν ο τελικός λογαριασμός μιας νοσηλείας είναι 5.000 ευρώ και ο ασφαλισμένος έχει απαλλαγή 500 ευρώ και 10% συνασφάλιση, τότε θα πληρώσει ο ίδιος τα πρώτα 500, και μετά το 10% του υπόλοιπου λογαριασμού πριν πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία. Συνολικά, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 500 ευρώ αφαιρετέο ποσό συν 450 ευρώ (10% των 4.500 ευρώ) συνασφάλιση, και η ασφαλιστική τα υπόλοιπα.

Επίσης, η κάλυψη εξόδων φτάνει το 100% σε Δημόσια Νοσοκομεία για τις αναγνωρισμένες δαπάνες χωρίς οικονομική συμμετοχή του Ασφαλισμένου (δεν εφαρμόζεται το εκπιπτόμενο ποσό – απαλλαγή ).

Είναι εμφανές ότι όπου η κάλυψη είναι 100% είναι το ιδανικό, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία του εξωτερικού όπου τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα. Η κάλυψη 100% όμως θα αυξήσει το κόστος των ασφαλίστρων. Έμπειροι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να «ανηφορίσουν» λίγο τα ετήσια ασφάλιστρα γιατί όταν χρειαστείτε μια ακριβή νοσηλεία, το ποσοστό συμμετοχής σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλο να το πληρώσετε από την τσέπη σας.