Υγεία, οικονομία, κοινωνική μέριμνα: Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID -19 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η οποία συνοδεύεται από μία κολοσσιαία δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Εμμένοντας στην διεθνή φιλανθρωπική του δράση αλλά με το βλέμμα προσηλωμένο στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα οι προσπάθειες του Ιδρύματος στοχεύουν στην βραχυπρόθεσμη και, κυρίως, στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών που θα προκύψουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, στην πάση θυσία αποφυγή μια νέας κρίσης, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Με προσήλωση στη βασική του αρχή, η οποία καθιστά την δράση του ως συμπλήρωμα και όχι ως αναπλήρωση του κρατικού μηχανισμού, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται, σε πυρετώδεις ρυθμούς, οι διαβουλεύσεις, με κρατικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σχετικά με τους σκοπούς στους οποίους θα διατεθεί μέρος των χρημάτων της γιγαντιαίας δωρεάς. Να σημειωθεί εδώ πως το παγκόσμιο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επικεντρώνεται στην οικονομική στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών οι οποίοι δραστηριοποιούνται για την κάλυψη σημαντικών αναγκών.

Κοινωνική πρόνοια: Σίτιση και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επόμενη μέρα, στα προβλήματα δηλαδή που, σίγουρα, θα προκύψουν μόλις η χώρα βγει από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης του κορωνοϊού. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κοινωνικό -οικονομικών επιπτώσεων σχεδιάζεται η διασφάλιση σίτισης για εκείνους που έχουν ανάγκη, η ψυχολογική υποστήριξη σε όσους την χρειάζονται και η στήριξη των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Ειδική δε μέριμνα έχει προβλεφθεί για όλους εκείνους που σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, δηλαδή, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά και όσους εργάζονται στους τομείς υποδομών και καθαρισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων Αναφοράς για τον COVID – 19  σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ευαγγελισμος_2

Μέρος των χρημάτων της δωρεάς θα διατεθεί στην ενίσχυση και την περαιτέρω θωράκιση του νοσομοκείου «Ευαγγελισμός»

Σύστημα υγείας: Τρία νέα νοσοκομεία και ενίσχυση του «Ευαγγελισμού»

Μεγαλειώδης, ωστόσο, θα είναι η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ουσιαστική ενδυνάμωση του εγχώριου συστήματος υγείας το οποίο, ομολογουμένως, έχει πολλές ελλείψεις. Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα  «Πρωτοβουλία για την Υγεία» διατεθεί το ποσό των 420 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέρος του οικονομικού πακέτου του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα διατεθεί για τον περαιτέρω εξοπλισμό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» το οποίο διαχειρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής υγειονομικής κρίσης.

52144446_304

Το ποσό των 3.000.000 δολαρίων διατίθεται σε ιατρικές έρευνες σχετικές με τον Covid -19

Ιατρική έρευνα – 3 εκατομμύρια δολ, για εμβόλια – φάρμακα

Από τους στόχους μιας τέτοιας γενναιόδωρης χορηγίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η στήριξη της ιατρικής έρευνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα θωρακίζουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τον πληθυσμό του πλανήτη έναντι σε κάθε νέα υγειονομική απειλή. Με αυτό το σκεπτικό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη εγκρίνει δωρεά ύψους 3.000.000 δολαρίων προς το ερευνητικό τμήμα του Rockefeller  University το προσωπικό του οποίου εργάζεται ακατάπαυστα για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής του COVID – 19

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρωσία πραγματοποιεί 61.000 τεστ κορωνοϊου ημερησίως

Επιβράδυνση στον αριθμό αύξησης νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία

Νέο, θλιβερό, αρνητικό ρεκόρ στη Βρετανία με 854 θανάτους λόγω κορωνοϊού