Τον οδικό χάρτη για ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας στη νέα, μετά την πανδημία κορωνοϊού εποχή, που θα βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις ακριβείας “σχεδίασαν” με αδρές γραμμές πολιτικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου, στη διάρκεια του 2ου ετήσιου συνεδρίου του ΘΕΜΑτος και του ygeiamou που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Τις προτάσεις τους για ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η πρόεδρος της PhRMA innovation Forum Greeece, κυρία Agata Jakoncic, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων και ο κ. Γιάννης Βάλβης, consulting partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδας.

Το αποτύπωμα της πανδημίας στη δημόσια υγεία αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας τονίστηκε από τους ομιλητές, με την κοινή επισήμανση όλων όμως ότι αυτή η περίοδος, που ακόμη διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν αναγκαίες για το σύστημα υγείας αλλαγές.

“Το ΕΣΥ άντεξε, στάθηκε όρθιο και στο ύψος των περιστάσεων” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, για τον κομβικό ρόλο του ΕΣΥ τους τελευταίους 14 μήνες της επιδημίας και αναφέρθηκε στις στοχευμένες κινήσεις της ενίσχυσης των υποδομών όπως τη δημιουργία εκατοντάδων κλινών ΜΕΘ, του ανθρώπινου δυναμικού με προσλήψεις επικουρικές και μόνιμες, αλλά και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Κικίλιας: Νέο ΕΣΥ, ΠΦΥ και Αξιολόγηση της Καινοτομίας στην υγεία

“Αναπτύξαμε κουλτούρα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, με όλους τους υγειονομικούς που μας δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα. Ενός χάρτη που θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν στα αστικά κέντρα και στην Περιφέρεια μεταξύ των μονάδων του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών Νοσοκομείων και των ιδιωτικών Κλινικών και της συνεργασίας που μπορεί να συναφθεί μέσω του Κράτους και του ΕΟΠΥΥ με όλες αυτές τις δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς” ξεδίπλωσε το σχέδιο που δρομολογείται για την μετά covid εποχή στη χώρα ο κ. Κικίλιας.

ygeia_mou_sinedrio3_panel2

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), προαναγγέλλοντας “μία μεταρρύθμιση την οποία πολλοί έχουν αποτολμήσει με καλές προθέσεις, αλλά δεν έχει επιτύχει”. Ειδικότερα, εξήγησε πως “ο πυρήνας είναι να υπάρχουν συστήματα διασύνδεσης, δίκτυα στην ΠΦΥ που ενώνουν τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα αγροτικά ιατρεία, τα δημοτικά ιατρεία και τους ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν το 70% στο χώρο της ΠΦΥ στη χώρα μας. Με ενιαία αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και πλαίσιο εξετάσεων, εργαστηριακών η απεικονιστικών, τα δίκτυα θα δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να πάει στον γιατρό της εμπιστοσύνης του και να μην χρειαστεί να πάει απευθείας στο Νοσοκομείο”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στο πεδίο του φαρμάκου, αναγνωρίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν επιβαρυνθεί με το clawback (το 2014 ήταν 230-240 εκατ. ευρώ και το 2019 το παραλάβαμε πάνω από 750 εκατ. ευρω, είπε χαρακτηριστικά) και υπογράμμισε την αλλαγή που έχει γίνει με την θέσπιση επενδυτικού clawback από το τρέχον έτος. Τέλος, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν για την φαρμακευτική πολιτική της χώρας οι δύο Επιτροπές, η Επιτροπή Αξιολόγησης της Καιντομίας στην Υγεία (HDA) και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. “Πρόκειται να γίνουν Οργανισμοί όπως είναι και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και να μπορούν με επιστημονικό, τεχνοκρατικό τρόπο να θέτουν τα κριτήρια τα οποία χρειαζόμαστε, για αξιόπιστα φάρμακα, τελευταίας τεχνολογίας φάρμακα, φθηνά για τον ασθενή, με διαπραγματεύσεις τέτοιες που να ευνοούν το ελληνικό Δημόσιο” περίεγραψε ο κ. Κικίλιας το τοπίο που δημιουργείται με τους νέους Οργανισμούς στη φαρμακευτική πολιτική.

Ξανθός: Μόνιμου χαρακτήρα “επένδυση” στο σύστημα υγείας και το δυναμικό του

Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι οι κρατικοί γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί σήκωσαν το βάρος της πανδημίας στη χώρα μας, ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έθεσε το ζήτημα των προβλημάτων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και ζήτησε “να τεθούν στη συζήτηση που ανοίγει, στοχοθεσία, προτεραιότητες και ανάγκες που ήρθαν στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο”.

DSC_5699

“Το ΕΣΥ έχει υποστεί μεγάλη αποδιοργάνωση στη διάρκεια της πανδημίας και η «επόμενη μέρα» προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η «κοβιντοποίηση» των νοσοκομείων αλλά και της ΠΦΥ έχει δημιουργήσει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες” επισήμανε ο κ. Ξανθός. Και πρόσθεσε πως “είναι επείγουσα ανάγκη και σημαντική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας , η πλήρης αποκατάσταση της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόςιων δομών υγείας, η γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» από την πανδημία , που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού , θα «θωρακίσει» το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας”.

Και ο κ. Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη “να αναδιοργανωθεί το σύστημα υγείας με επίκεντρο όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά και την πρωτοβάθμια και μετανοσοκομειακή φροντίδα και , κυρίως, να ενισχυθεί με επιπλέον πόρους σε σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ ( 7% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες υγείας”.

Παγώνη: Αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί το ιατρικό δυναμικό στο σύστημα υγείας

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ και ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της κυρίας Ματίνας Παγώνη, προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς.

Όπως είπε, η πανδημία κορωνοϊού αιφνιδίασε όλες τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας στον προηγμένο δυτικό κόσμο και αποδείχθηκε ότι είχε τραγικές επιπτώσεις. Παράλληλα, όμως έστειλε το μήνυμα για το τι πρέπει να γίνει.

Η κυρία Παγώνη παρέθεσε δέκα προτάσεις για το ΕΣΥ στην μετά Covid εποχή, υπογραμμίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας χρειάζεται ως συμπληρωματικός για τ σύστημα δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, πρότεινε τα εξής:

1. Θωράκιση του συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού. Ιδίως σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, επείγει η μονιμοποίησή τους καθώς δεν μπορεί να λειτουργούν με συνεχείς ανανεώσεις, όπως επισημάνθηκε.

2. Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

3. Αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.

4. Εκσυγχρονισμός των υγειονομικών μονάδων.

5. Ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

6. Ανάπτυξη και οργάνωση των ΤΕΠ των νοσοκομείων.

7. Προγραμματισμός προγραμμάτων πρόληψης.

8. Κίνητρα στους νέους γιατρούς για την στελέχωση σε νησιά και περιφέρεια.

9. Ανάπτυξη ιατρείων για παρακολούθηση ασθενών μετά COVID-19.

10. Κίνητρα για την παραμονή των νέων γιατρών στη χώρα.

 

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Απαιτείται ορθολογική χρηματοδότηση για το φάρμακο

Ενα μείγμα ορθολογικής χρηματοδότησης, αλλά και περιβάλλον βιώσιμο για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

“Η δημόσια χρηματοδότηση δεν είναι βιώσιμη με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης να καλύπτεται από το σύστημα επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία είτε πρόκειται για την εξωνοσοκομειακή είτε για ενδονοσομεικαή δαπάνη. Η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες όπως ότι εξαςφάλιςε ένα ιδιαίτερο κονδύλι για τα εμβόλια καθώς και επιπλέον χρηματοδοτήσεις μικρότερου μεγέθους που δυστυχώς δεν αρκούν λόγω της μακράς περιόδου μνημονίων” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η πολιτική των επιστροφών (clawback) έχει πολλαπλούς κινδύνους γιατί ο μηχανισμός αυτός που έχει τεθεί σε εφαρμογή, έχει μειώσει την κινητοποίηση της πολιτείας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στα διδάγματα της πανδημίας ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως “η COVID-19 ανέδειξε το έλλειμμα στην καινοτομία. Παράλληλα, είδαμε όμως και τα παγκόσμια επιτεύγματα με τα εμβόλια κατά της COVID-19”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, η βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική βασίζεται σε 7 πυλώνες δράσεων. Πρόκειται για τους εξής:

-Επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

-Αύξηση αποτελεσματικότητας

-Αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών

-Ενίσχυση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες

-Προώθηση επενδύσεων

-Ενίσχυση εποπτείας συστήματος & αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων

-Προώθηση ηθικής και κοινωνικής ευθύνης.

Agata Jakoncic: Η καινοτομία είναι σημαντική για την επανάσταση στην κοινωνία και την οικονομία

Στο ζήτημα της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου αναφέρθηκε εκτενώς η πλέον αρμόδια για το θέμα, η πρόεδρος της PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), του φορέα για τη Φαρμακευτική Καινοτομία στη χώρα μας και γενική διευθύντρια της MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κυρία Agata Jakoncic. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η καινοτομία είναι σημαντική για την επανάσταση στην κοινωνία και την οικονομία.

Εξηγώντας την θέση της αυτή, η κυρία Jakoncic αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ιού HIV, “ο οποίος πριν από 30 χρόνια ήταν σαν καταδίκη για τον πάσχοντα, ενώ σήμερα είναι απλά μια χρόνια νόσος” όπως είπε χαρακτηριστικά. Ομοίως. όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, οι φαρμακευτικές εταιρείες ξεκίνησαν να φτιάχνουν εμβόλια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν. “Η καινοτομία θα συνεχιστεί και μετά την εποχή COVID-19”, τόνισε η κυρία Jakoncic.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα καινοτόμα φάρμακα διατίθενται με καθυστέρηση δυο και πλέον ετών στους ασθενείς, στερώντας τους τη δυνατότητα για σύντομη πρόσβαση σε νέα θεραπεία.

Θεόδωρος Τρύφων: η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών της χώρας

Στις επιπτώσεις της επιδημίας αλλά και στο ρόλο που καλείται να αναλάβει την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα ο κλάδος του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.

Οπως τόνισε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε μια πενταετία θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να καλύψει το 70% των αναγκών της χώρας, από το περίπου 25% που καλύπτει σήμερα. Υπογράμμισε την επενδυτική και αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγει η δυνατότητα συμψηφισμών με επενδύσεις στο πλαίσιο του clawback.

“Κινητοποιήθηκαν 50 επενδυτικά προγράμματα. Ο κλάδος έχει δυναμική και δημισουργούνται προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος παραγωγής, αλλά απαιτείται περιβάλλον σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Εχουμε υποβάλει σχέδιο οι ελληνικές βιομηχανίες για νέα 12 νέα εργοστάσια και 29 γραμμές παραγωγής. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας: Πρόσβαση του ασθενούς σε νέα φάρμακα και τα παλιά φάρμακα να καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή. Μπορούμε να παράγουμε και να εξάγουμε. Η ελληνική βιομηχανία δείχνει τι σημαίνει ένας δυνατός κλάδος” τόνισε ο κ. Τρύφων.

Γιάννης Βάλβης: ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας στην πανδημία

Στις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αναφέρθηκε ο Consulting Partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδος, κ. Γιάννης Βάλβης. Ο κ. Βάλβης ανέφερε πως η σχέση δημόσιων – ιδιωτικών δομών δεν έχει μεγάλη προϊστορία, ξεκινά, όμως, μια σειρά πρωτοβουλιών που τη θέτουν σε νέες βάσεις. Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός τομέας διέθεσε την περίοδο της επιδημίας απλές και κλίνες ΜΕΘ, αλλά και πλήρεις δομές για αποκλειστική χρήση COVD-19, ενώ καταγράφηκε και η εθελοντική προσφορά ιδιωτικών γιατρών και νοσηλευτών με συμβολική και ουσιαστική αξία. “Με βάση την εμπειρία της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα μπορεί να εξετάσει διαφορετικά μοντέλα για την περαιτέρω συνεργασία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα” τόνισε ο κ. Βάλβης.

Στη συνέχεια, ανέλυσε την προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μετά την επιδημία ημέρα, παραθέτοντας σημαντικές δράσεις μετασχηματισμού και προετοιμασίας της μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο Χάρτης Υγείας, η Κεντρικοποίηση Προμηθειών (ΕΚΑΠΥ), η Αξιολόγηση Νοσοκομείων (ΟΔΙΠΥ), η Εφαρμογή των DRG(KETEKNY) και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.