Τις δυσκολίες για την επιβίωση της φαρμακοβιομηχανίας ανέπτυξε ο κ. Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδας, σε ομιλία του στο συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση, του ygeiamou.gr.

Η παρέμβαση του κ. Καρόκη είχε τίτλο «Η πρόκληση και τα δεδομένα της φαρμακευτικής καινοτομίας». Τα κύρια σημεία της είναι τα εξής:

– Η φαρμακευτική βιομηχανία θέλει να κάνει τους ανθρώπους καλά, να εγκριθεί ένα φάρμακο, να φτάσει στους ασθενείς κι εκείνοι να γίνουν καλύτερα. Αλλά είναι μια βιομηχανία της αποτυχίας, εφόσον οι ειδικοί χρειάζονται μια ολόκληρη καριέρα για να φτάσουν στην παραγωγή ενός φαρμάκου. Η έρευνα είναι ασύμφορη, εξού και δεν την αναλαμβάνει κανένα κράτος, αλλά μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις.

– 8.000 νέα φάρμακα βρίσκονται σε ανάπτυξη παγκοσμίως, εκ των οποίων 4.500 στις ΗΠΑ με έμφαση στην ογκολογία.

– Η συντριπτική πλειοψηφία (74%) των νέων φαρμάκων αφορά νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

– Η εισαγωγή νέων φαρμάκων για τον καρκίνο συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης.

– Η θνησιμότητα από καρκίνο έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της επιβίωσης στους ογκολογικούς ασθενείς οδήγησε σε 2,9 εκ λιγότερους θανάτους από καρκίνο.

– Λόγω της προόδου που σημειώνεται στα φάρμακα, παρατηρείται αύξηση στην πενταετή επιβίωση για διάφορους τύπους καρκίνου. Η αύξηση του αριθμού των επιζώντων ασθενών με καρκίνο οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και στις νέες θεραπείες.

– Το πόσο ακριβά είναι τα φάρμακα σχετίζεται με το πώς συμφωνούμε να τα αποζημιώσουμε.

– Στο σημερινό σύστημα χρηματοδότησης η αποζημίωση της καινοτομίας επαφίεται στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ασθενείς.

– Η αποζημιούμενη δαπάνη βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη συμμετοχή της βιομηχανίας: Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Σήμερα για κάθε 1 ευρώ του κράτους για φάρμακα, η βιομηχανία δίνει τα 0,70. Αυτό είναι η τέλεια καταιγίδα. Όλοι χάνουν.