Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα ελέγχονται λογικά, μετριούνται και αποτιμούνται, πολλές φορές με την ελπίδα να έρθει στο φως κάτι που μέχρι πρότινος ήταν κρυφό, άλλες φορές για να δικαιολογήσουν κάποιοι ερευνητές τη θέση τους στο επιστημονικό στερέωμα. Όπως και να ‘χει, τέτοιες έρευνες που τα συμπεράσματά μοιάζουν αυτονόητα και αναμενόμενα για κάποιους, για κάποιους άλλους αποτελούν ένα παράθυρο στην αντίληψη και την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου. Κι εμείς, υπό αυτό το πρίσμα τις δημοσιεύουμε.

Μία νέα, λοιπόν, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Management (Leavitt, K., Barnes, C. M., Watkins, T., & Wagner, D. T. (2019): «From the bedroom to the office: Workplace spillover effects of sexual activity at home»), διαπίστωσε ότι εάν έχουμε περάσει μια νύχτα πάθους με τη σύντροφό μας μάς κάνει πιο παραγωγικούς την επομένη στο γραφείο. Το δείγμα ήταν 159 παντρεμένοι ενήλικες, οι οποίοι μέσα από ένα προσεγμένο ερωτηματολόγιο ερωτήθηκαν πως ήταν η απόδοση και η διάθεσή τους την επόμενη μέρα στο γραφείο και κατόπιν πώς ήταν το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι –  αν ήταν ήρεμο ή αν περιλάμβανε σεξ.

Τι βρήκαν; Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή με τους συζύγους τους, την επόμενη μέρα είχαν πιο θετική διάθεση στην εργασία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι όταν είχαν κάνει σεξ, έβλεπαν με περισσότερη θετική διάθεση τη δουλειά τους και τον εργασιακό τους ρόλο. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που είχαν περάσει μια αγχωτική και στρεσογόνα ημέρα στο γραφείο ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ το ίδιο βράδυ, προτιμώντας μάλλον να ηρεμήσουν ή να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Αυτά τα ευρήματα περιγράφουν μια εικόνα της στενής και περίπλοκης φύσης της σχέσης μεταξύ της οικιακής ευτυχίας και της επαγγελματικής ζωής των ανθρώπων, η οποία βέβαια έχει αποτυπωθεί αμέτρητες φορές στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Τόσο με το σύζυγο που επιστρέφει σπίτι εκνευρισμένος και έτοιμος για καυγά με τη γυναίκα του όσο και με τη σύζυγο που «πετάει» το επόμενο πρωί στο γραφείο και όλοι αναρωτιούνται. Σεξ (ή έρωτας) είναι η αιτία…