Τα τετραποδάκια μας είναι μέλη της οικογένειάς μας. Όταν τραυματίζονται, ή μεγαλώνουν, τους προσφέρουμε όλη την προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζονται. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ασθένειες – παθήσεις που επηρεάζουν την κινητικότητά τους και από ενεργά μετατρέπονται σε πλάσματα που χρειάζονται βοηθήματα για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Τη δυνατότητα αυτή, έτσι ώστε να αρχίσουν και πάλι να απολαμβάνουν τις βόλτες τους, δίνουν στα τετραποδάκια με ειδικές ανάγκες τα αμαξίδια για ζώα, που τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αγάπη ορισμένων ανθρώπων γι’ αυτά τα πλάσματα, υπάρχουν και στη χώρα μας.

Ο κ. Βασίλης Τζιγκούρας κατασκευάζει, από το 2015, αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα και τους βάζει… φτερά στα πόδια.

Αλλά, πόσο εύκολο είναι για ένα ζωάκι να αποδεχτεί ένα αμαξίδιο, και πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα; «Τα περισσότερα σκυλάκια το αποδέχονται με την πρώτη, σαν να το είχαν ανάγκη. Τους ανεβάζει την ψυχολογία. Βεβαίως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που στην αρχή δεν το ήθελαν, αλλά με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή όλα πήγαν καλά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά του κηδεμόνα. Αν είναι αγχωμένος, το μεταφέρει στο σκυλάκι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, ηρεμία», επισημαίνει ο κ. Τζιγκούρας και δηλώνει συγκινημένος από τους ανθρώπους –και όχι μόνον- που «βλέπουν το γεροντάκι τους να μην μπορεί να περπατήσει» να του ζητούν την βοήθειά του.

Για να κατασκευάσει ένα αμαξίδιο ο κ. Τζιγκούρας, πρώτα απ’ όλα μετρά τις διαστάσεις του ζώου, έτσι ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στο σώμα του. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι αλουμίνιο και ο χρόνος κατασκευής του κυμαίνεται από μία έως τρεις ώρες. «Κοστίζει το 1/3 της τιμής αυτών του εξωτερικού, έτσι ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να το αποκτήσουν, προκειμένου να δουν το ζωάκι τους όρθιο», τονίζει ο κ. Τζιγκούρας.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 1.000 αμαξίδια και δεν είναι μόνο για σκύλους και για γάτες. Η αγάπη του για τα ζώα δεν περιορίζεται στα ζώα συντροφιάς. Έχει βοηθήσει κουνέλια, ένα ινδικό χοιρίδιο, δύο κατσίκες, μία χελώνα, μία πάπια, ένα αγριόχοιρο και έναν αρκούδο.

Μάλιστα, τα χειροποίητα αμαξίδιά του έχουν «ταξιδέψει» και στο εξωτερικό, στην Κύπρο, την Αμερική, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία.

Η ιδέα να ασχοληθεί με τα ζωάκια που έχουν ειδικές ανάγκες του δημιουργήθηκε παρακολουθώντας βιντεάκια με ειδικές κατασκευές από την Αμερική. Στην αρχή άρχισε να κατασκευάζει αμαξίδια με υδραυλικούς σωλήνες, καθότι ήταν υδραυλικός, αλλά στη συνέχεια τα εξέλιξε και συνεργάστηκε με κτηνιάτρους, προκειμένου να μάθει την ανατομία του ζώου, το πώς μπορεί να στηριχτεί το ζωάκι στο αμαξίδιο, πού θα πρέπει να υπάρχουν μαξιλαράκια.

Τα αμαξίδια του κ. Τζιγκούρα έχουν την «έγκριση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς του έχει δοθεί και η σχετική βεβαίωση καταλληλόλητας από την Κτηνιατρική Σχολή.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιγκούρα, οι κατασκευαστές αμαξιδίων για ζώα δεν ξεπερνούν τους 50 ανά τον κόσμο, και υπάρχουν στην Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Αμερική, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Τουρκία και Σερβία.