Βλέμμα που αιχμαλωτίζει. Ευγενικός χαρακτήρας που προδίδει την αριστοκρατική της καταγωγή και σιλουέτα… στην τρίχα! Αγαπά τα παιχνίδια, της αρέσει να πίνει νερό από τη βρύση, και η πλήρης και αποκλειστική στροφή του ενδιαφέροντος της είναι προς την οικογένειά της. Αλλά θα επιλέξει και θα εκφράσει τη στοργή της σε ένα – δύο από τα μέλη της.

Η λεπτότητα και η γλυκύτητα των αισθημάτων που εκδηλώνει στους ανθρώπους της, προκαλούν έντονη χαρά. Και δεν είναι μόνον αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ρωσικής Μπλε γάτας, που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους ομοίους της.

Ο κ. Χρήστος Ρωμανός, γνώστης της φυλής, μας παρουσιάζει όλες τις ιδιαιτερότητές της.

 

O Χρήστος Ρωμανός

Η Ρωσική Μπλε

«Η αριστοκρατική Russian Blue αποτελεί ένα κόσμημα στον κόσμο των αιλουροειδών. Η ιδιαίτερή της προσωπικότητα, σε συνδυασμό με τα σμαραγδένια μάτια της που σε μαγνητίζουν, την καθιστούν μια γάτα μοναδική. Η αιθέρια μορφή της με το βελούδινο τρίχωμα και την ένταση των ματιών, η γαλήνια προσωπικότητα και οι αριστοκρατικοί της τρόποι, την καθιστούν αγαπημένο συνοδοιπόρο στο ταξίδι της ζωής.

Η ευαισθησία της στα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, η διασκεδαστική ανταπόκριση στα παιχνίδια και η ήρεμη κοινωνικότητά της είναι μερικά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της. Για τους λόγους αυτούς, στη Ρωσία θεωρούνταν οιωνός καλής τύχης. Οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ αυτής και του αφεντικού της είναι τόσο ισχυροί, που μένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο.

Καταγωγή – Mύθος

Τα στοιχεία για την προέλευση της Ρωσικής Μπλε είναι ελάχιστα γνωστά, αλλά με ισχυρές αποδείξεις ότι αποτελεί μια φυσική Ρώσικη ράτσα.
Οι ιστορίες και οι θρύλοι γύρω από την προέλευση της Ρώσικης Μπλε αφθονούν. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μία φυσική φυλή, που προέρχεται από τα νησιά του Αρχαγγέλου, τα οποία βρίσκονται στις βόρειες περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αλλά και από τη Σκανδιναβία. Ο μύθος λέει πως αυτά τα όμορφα ζώα ζούσαν σε άγρια κατάσταση και παγιδεύονταν για τη διπλή βελούδινη γούνα τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι μπλε γάτες με την ασυνήθιστα πυκνή γούνα ζούσαν σε αυτές τις ψυχρές περιοχές. Αυτό το παχύ τρίχωμα με το πυκνό υπόστρωμα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που τις βοήθησε να προσαρμοστούν για να ζουν εκεί, προστατεύοντάς τες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι που αναφέρονται στη Ρωσική Mπλε. Η ιδιαίτερη γούνα τους μας θυμίζει τον γνωστό χαρακτήρα στα λαϊκά Ρώσικα παραμύθια με το όνομα  Kot Bayun. Σε αυτά αναφέρεται ως γάτα με θεραπευτικές ιδιότητες, την οποία ψάχνουν να βρουν ιππότες για να ζητήσουν χάρη, άλλοτε για τον βασιλιά και άλλοτε για την εκλεκτή της καρδιάς τους. Εκείνες τις φορές στέκεται σοφή κι απρόσιτη στην κορυφή ενός δένδρου και λέει ιστορίες.

Μια άλλη ιστορία μιλάει για έναν πρίγκιπα των Κοζάκων, που έχει ως καλύτερο φίλο και φυλακτό στη μάχη τον γάτο του, με τον οποίο ιππεύουν μαζί. Οι μπλε γάτες αναφέρονται και σε ορισμένες βόρειες σκανδιναβικές ιστορίες και θρύλους. Είναι εξαιρετικά πιθανό, οι πρώτες γάτες να ήρθαν στην Ευρώπη με τα πλοία των Βίκινγκς, προστατεύοντάς τα από τα ποντίκια.

                                                   

Ιστορία –  Ένα βασιλικό ζώο από τον 16ο αιώνα

Η Ρωσική Μπλε μπορεί να φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της αριστοκρατικής, μεταξύ όλων των άλλων φυλών, καθώς ήταν αρκετά δημοφιλής στις βασιλικές αυλές. Ονομαζόταν «γάτα του Αρχαγγέλου» και εικάζεται ότι έφτασε στην Αγγλία και τη Βόρεια Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Οι φήμες λένε ότι είναι απόγονος της βασιλικής γάτας των τσάρων της Ρωσίας, καθώς και το ευνοημένο κατοικίδιο της βασίλισσας Βικτωρίας.

Η μπλε γάτα με το όνομα Vaska ήταν το αγαπημένο κατοικίδιο ζώο του Πέτρου Α’ της Ρωσίας, ενώ η κόρη του, Ελίζαμπεθ, ήταν λάτρης των μπλε γάτων.
Πιστεύεται ότι η Αικατερίνη η Β’ δώριζε κάποιες μπλε γάτες σε ξένους πρεσβευτές ως δώρο για τους ηγεμόνες τους. Η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας (1819 – 1901) και ο γιος της Edward VII έλαβαν ως δώρο ένα ζευγάρι RB από τον τσάρο Νικόλαο Α΄ της Ρωσίας (1796 – 1855).

Το  πυκνό τρίχωμα και ο αξιαγάπητος χαρακτήρας της προσέλκυσε αμέσως την προσοχή των Βρετανών εκτροφέων. Άρχισαν να χρησιμοποιούν τις γάτες του Αρχαγγέλου στην εκτροφή με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα του τριχώματος της τοπικής φυλής, της βρετανικής.

Σε εκθεσιακό επίπεδο, το 1875 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Crystal Palace στην Αγγλία και διαγωνίζεται σε μια κοινή κατηγορία για όλες τις μπλε γάτες.
Οι μπλε γάτες από τα νησιά του Αρχαγγέλου διακρίθηκαν για την κομψότητά τους, τον διπλό  βελούδινο μανδύα και τον μυστηριώδη ρωσικό χαρακτήρα.
Το 1912 στη τοπική βρετανική φυλή δίνεται το όνομα  «British Shorthair», ενώ η Ρωσική Μπλε φυλή αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της και αναφέρεται ως «Foreign  Blue». Δεν είναι παρά μόλις το 1939, όταν η Ρωσική Μπλε φυλή λαμβάνει επίσημα το σημερινό της όνομα: Russian Blue.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλή κόντεψε να εξαλειφθεί, καθώς ο κόσμος αγωνιζόταν για την επιβίωσή του. Από το τέλος του πολέμου ως τη δεκαετία του ’50, Άγγλοι, Σκανδιναβοί και Φινλανδοί εκτροφείς εργάστηκαν σκληρά, για πολλά χρόνια, ώστε  το 1965 να επιστρέψουν στα πρότυπα της φυλής: να σταθεροποιήσουν τα χαρακτηριστικά της και να  δημιουργήσουν τις γραμμές εκτροφής, στις οποίες βασίζονται όλες οι σύγχρονες Ρώσικες Μπλε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσική Μπλε βρισκόταν, ήδη, από το 1900 και η αντίστοιχη δουλειά καταγράφεται από το 1960. Αυτή είναι, άλλωστε, η δεκαετία που η Ρώσικη Μπλε αρχίζει να κερδίζει δημοτικότητα και γίνεται μια από τις αγαπημένες φυλές, τόσο σε εκθεσιακό επίπεδο όσο και ως κατοικίδιο συντροφιάς.

Η φυλή αρχίζει να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο έχοντας έναν τεράστιο αριθμό αφοσιωμένων οπαδών. Θα αποκτήσει μια ιδιαίτερη δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Το 1967 η πρώτη λέσχη της φυλής δημιουργείται στη Μεγάλη Βρετανία. Ακολουθούν οι Αμερικανικές, Ιαπωνικές και Σκανδιναβικές λέσχες.

 

 

Χαρακτήρας – Η συναισθηματική νοημοσύνη της Ρωσικής Μπλε

Για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της έχουν γραφτεί πολλά. Ωστόσο, μια Ρώσικη Μπλε ξεχωρίζει για τη μοναδική προσωπικότητα, που την κάνει έναν ενδιαφέροντα, διασκεδαστικό και στοργικό σύντροφο για την οικογένειά της. Οι Ρώσικες Μπλε αφοσιώνονται και χαρίζουν όλη τους την τρυφερότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν και αγαπούν όλη την οικογένεια, συνήθως συνδέονται με ένα – δύο άτομα.

Φυσικά, εκείνη θα επιλέξει το αγαπημένο της πρόσωπο του σπιτιού. Ο «εκλεκτός» της θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δεχτεί αυτή την αφοσίωση και να ανταποκριθεί με ισάξια αγάπη και τρυφερότητα.

Οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ αυτής και του αφεντικού της είναι τόσο ισχυροί, που κρατάνε για μια ζωή. Στη Ρωσία υπάρχει ένα σχετικό παραμύθι, που αναφέρεται σε μια γάτα, της οποίας την εμπιστοσύνη κερδίζει ο άνθρωπος και στη συνέχεια τον ανταμείβει υλικά και ψυχικά. Και πόσο κοντά είναι στη πραγματικότητα!

Θα σας δείξουν την αγάπη τους, χαϊδεύοντάς σας με το μέτωπό τους, θα κουρνιάσουν στο ώμο σας και, άλλοτε, θα βάλουν τις πατούσες τους στο πρόσωπό σας για να διώξουν τις στενοχώριες σας.

Συμβιώνουν καλά με παιδιά και αγαπούν να παίζουν με άλλα μικρά κατοικίδια, όπως τα σκυλιά και άλλες γάτες. Θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα. Θα σας ακολουθήσουν μέσα στο σπίτι και θα συμμετέχουν ενεργά σε κάθε τι που θα κάνετε, άλλοτε παρατηρώντας και άλλοτε μιμούμενες με τον δικό τους τρόπο την εργασία σας.

Όταν κρίνουν πώς ήρθε η κατάλληλη στιγμή, θα διεκδικήσουν έντονα τις αγκαλιές, τα χάδια και τα παιχνίδια. Απολαμβάνουν το παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και παρουσιάζουν μεγάλη ευρηματικότητα στην ποικιλία των παιχνιδιών. Τα απλά παιχνίδια τις αφήνουν λίγο αδιάφορες. Προτιμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μας και να μας «διδάσκουν» τους τρόπους των παιχνιδιών, όπως το λεγόμενο fetch, στο οποίο ζητούν από τον ιδιοκτήτη τους να τους πετάξουν μικροαντικείμενα κι εκείνες να τα φέρουν πίσω.

Έχουν, επίσης, μια αλλόκοτη αίσθηση, που τους επιτρέπει να εντοπίζουν και να ψυχολογούν τους επισκέπτες λίγο πριν από την άφιξή τους. Συχνά θα γλιστρήσουν σε ένα ήσυχο μέρος, όπου θα μπορέσουν να παρατηρήσουν και να αξιολογήσουν τον επισκέπτη. Έπειτα από λίγο, θα κάνουν τη διακριτική τους εμφάνιση δίπλα στο αφεντικό τους.

Μία Ρώσικη Μπλε θα σας περιμένει στην πόρτα τη στιγμή που επιστρέφετε από τη δουλειά, θα κουτουλάει το πρόσωπο της στο δικό σας ζητώντας χάδια, θα στέκεται απλά πλάι σας και θα γουργουρίζει, ή ακόμα θα ζητά την άδειά σας για να φάει από το χέρι σας μια λιχουδιά.

Είναι πανέξυπνη, εύκολα εκπαιδεύσιμη, μαθαίνει να ανοίγει τις πόρτες, τα παράθυρα και τα ντουλάπια, και να πίνει νερό από τη βρύση. Όταν της μιλάς, σου απαντάει. Και άξαφνα ανακαλύπτεις το πόσο πλούσιο λεξιλόγιο έχει. Όλα αυτά αποτελούν σκηνές καθημερινότητας με μία Ρώσικη Μπλε.

Η Ρωσική Μπλε προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή σε διαμέρισμα, πράγμα που την κάνει μια εξαιρετική επιλογή στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

Φυσικά χαρακτηριστικά

Είναι μια γάτα απόλυτα αρμονική, κομψή και φινετσάτη με αρχοντικό παράστημα και αριστοκρατικό βάδισμα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ράτσας είναι το διπλό, υπέροχο τρίχωμα. Σύμφωνα με τα εκτροφικά standard είναι κοντό, γυαλιστερό, παχύ και βελούδινο στην αφή, συμπαγούς φωτεινού μπλε χρώματος με ασημένιες άκρες. Αυτή η ασημένια απόχρωση της δίνει μια λάμψη σαν να φορά ασημένιο μανδύα, χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται καλύτερα στο φυσικό φωτισμό.

Στα γατάκια, κάποιες φορές, υπάρχουν ρίγες, οι οποίες χάνονται μεγαλώνοντας. Αποδεκτό είναι μόνο το κοντό μήκος τριχώματος. Η μακριά τους ουρά, ωστόσο, έχει συχνά πολύ θαμπές, σχεδόν απαρατήρητες ρίγες. Αν και το τρίχωμά της είναι κατάλληλο για να αντέχει σε πολύ κρύο, κατά γενική ομολογία οι Ρώσικες Μπλε λατρεύουν τη σπιτική ζεστασιά

Τα μάτια της είναι σε ζωντανό πράσινο χρώμα -σε καμία περίπτωση κιτρινοπράσινο ή κίτρινο-  και το σχήμα τους είναι αμυγδαλωτό. Αναλόγως με τα πρότυπα εκτροφής το σχήμα των ματιών ενδέχεται να είναι λίγο πιο ανοικτό, ενώ η απόχρωσή τους διαφέρει ελαφρά από γάτα σε γάτα.

Η υφή του τριχώματος, το χρώμα του πέλους και των ματιών φτάνει στην επιθυμητή κατάσταση στην ηλικία των δύο – τριών ετών.

Το κεφάλι είναι πλατύ, με επίπεδο προφίλ και μεσαία κλίση στη μουσούδα. Τα αυτιά είναι μεγάλα, ελαφρώς τονισμένα, φαρδιά στη βάση και τοποθετημένα προς τα πλαϊνά του κεφαλιού. Το πρόσωπό της είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Υπάρχει ένα αδιόρατο χαμόγελο, ενώ το μαξιλαράκι της μύτης έχει μπλε απόχρωση στη Ρωσία και την Ευρώπη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαλό γκρι.

Ο λαιμός είναι μακρύς και κομψός, αλλά φαίνεται πιο κοντός εξαιτίας του πυκνού τριχώματος και της ψηλής θέσης των ώμων. Το σώμα είναι καλοφτιαγμένο, λεπτό, γεμάτο χάρη και αρκετά μυώδες. Έχει μακρύ, λυγερό κορμό, ψηλά πόδια με μικρές, στρογγυλές πατούσες. Η εμφάνισή της σε συνδυασμό με τον τρόπο που κινείται στο χώρο της, δίνουν έναν βασιλικό αέρα.

Η εξέλιξη της φυλής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο πράσινα μάτια, πιο σωστή πυκνότητα και όσο είναι δυνατόν καλύτερο χρώμα τριχώματος, καθώς και πιο κομψή σιλουέτα.

Ποικιλίες

Αν και υπάρχουν ολόλευκες και ολόμαυρες Ρώσικες, δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένες από τις εκτροφικές ομοσπονδίες, ούτε διαδεδομένες έξω από τα στενά όρια της Ωκεανίας.

Η Ρωσική Μπλε (Russian Blue) δεν πρέπει να συγχέεται με τη Βρετανική Μπλε (British Blue), η οποία δεν αποτελεί μια ξεχωριστή φυλή, αλλά έναν χρωματισμό της βρετανικής κοντότριχης  (British Shorthair). Επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη Chartreux ή τη Korat, δύο ακόμα φυλές, οι οποίες φέρουν μπλε τρίχωμα. Το μπλε τρίχωμα, εξάλλου, αποτελεί μια διάλυση του μαύρου χρώματος και συναντάται σε αρκετές γάτες, ανεξαρτήτως φυλής.
Καλλωπισμός

Η Ρώσικη, αν έχει μία σωστή διατροφή, απαιτεί ελάχιστο καλλωπισμό, καθώς σχεδόν δεν μαδάει. Ένα περιοδικό βούρτσισμα ανά μία – δύο εβδομάδες με βούρτσα χάλυβα είναι αρκετό, ώστε να απομακρυνθούν όλες οι νεκρές τρίχες.

Υγεία – Ανάπτυξη

Δεν έχει προβλήματα υγείας, δεδομένου ότι δεν «κουβαλά» γενετικά προβλήματα και δεν είναι επιρρεπής στις ασθένειες. Το μέγεθός της είναι μέτριο. Ένα θηλυκό ζυγίζει περίπου 3-4 κιλά και ένα αρσενικό 4-6. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ένα μεγαλόσωμο αρσενικό σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα οκτώ κιλά και, συνήθως, έχουμε να κάνουμε με πολύ παλιές γραμμές ευρωπαϊκές. Η περίοδος κύησής στα θηλυκά κρατά περίπου 64 ημέρες.

Αλλεργίες

Τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι η Ρωσική Μπλε μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτή από άτομα με ήπια έως μέτρια αλλεργία στις γάτες. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η Ρωσική Μπλε παράγει λιγότερη γλυκοπρωτεΐνη, Fel d 1, από τις άλλες φυλές. Η γλυκοπρωτεΐνη  (Fel D1) είναι το αλλεργιογόνο στο σάλιο της γάτας που προκαλεί τα προβλήματα σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Η παχύτερη επίστρωση του τριχώματος μπορεί, επίσης, να παγιδεύσει περισσότερα από τα αλλεργιογόνα πλησιέστερα προς το δέρμα της γάτας».