Τις ημέρες των Χριστουγέννων μπορείτε να κάνετε μια ευχάριστη έκπληξη στο αγαπημένο τετράποδο της οικογενείας. Φτιάξτε του λαχταριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και οργανώστε κυνήγι θησαυρού!

Πώς; Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, έχει την απάντηση.

«Οι γιορτές πλησιάζουν και μας δίνεται η ευκαιρία να φτιάξουμε εδέσματα και γλυκά, όχι μόνο για τους συγγενείς και τους φίλους μας, αλλά και για τα αγαπημένα μας ζωάκια, που είναι αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς μας.

Μπορούμε, λοιπόν, να τους φτιάξουμε, με απλά και υγιεινά υλικά, χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, που θα εξαφανίσουν στο λεπτό! Αρκεί να τα βρουν! Γιατί δεν θα τους τα προσφέρουμε έτσι απλά, αλλά θα πρέπει να ψάξουν για να τα βρουν.
Με τον τρόπο αυτόν θα καλύψουμε και τις ανάγκες τους για ενασχόληση και παιχνίδι, που είναι σημαντικά για την ευημερία, αλλά και για την πνευματική τους εγρήγορση.

Ας δούμε δύο πολύ απλές και νόστιμες χριστουγεννιάτικες (και όχι μόνο) συνταγές για τον σκύλο και τη γάτα μας, αλλά και πώς μπορούμε να τους τα προσφέρουμε με διασκεδαστικό τρόπο.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τον σκύλο μας
Ένα συστατικό που χρησιμοποιούμε τα Χριστούγεννα, γενικώς τον χειμώνα είναι η γλυκοπατάτα. Είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Και είναι πολύ σημαντική για την όραση του σκύλου μας, την ανάπτυξη των οστών του, αλλά και για την υγεία του δέρματος, όπως και για την αναπαραγωγή του.

Ως αντιοξειδωτική, η βήτα καροτίνη βοηθά στην προστασία από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, ενώ παράλληλα προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.
Η γλυκοπατάτα αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και του εντέρου του σκύλου μας. Ας δούμε, όμως, και τα υπόλοιπα συστατικά, και τα οφέλη τους.

Υλικά και εκτέλεση συνταγής
Θα χρειαστείτε:

  • 2 ½ κούπες βιολογικό αλεύρι από κεχρί (πλούσιο σε νιασίνη, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6)
  • 1 κούπα ωμό κιμά γαλοπούλας. Η γαλοπούλα αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι πολύ καλή πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό. Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12.
  • 1/4 κούπας βρασμένο αρακά. Ο αρακάς, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και Κ. Επίσης, περιέχει το αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που προστατεύει τα κύτταρα από τη οξείδωση.
  • 1 κούπα βρασμένη γλυκοπατάτα.
  • ¼ κούπας βρασμένη κόκκινη κολοκύθα. Πολύ καλή πηγή βήτα καροτίνης, καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης C, σιδήρου και φολικού.
  • 1 κουτ. του γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο και ωμό. Η ρίζα τζίντζερ ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κουρκουμίνη. Βοηθά στο πεπτικό, στην οστεοαρθρίτιδα, ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου.
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι (πηγή βιταμίνης C)
  • 1 ολόκληρο ωμό βιολογικό αυγό. Υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη
  • Για το πασπάλισμα χρησιμοποιούμε σουσάμι, ή σπόρους chia

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα λαχανικά μας (αρακά, γλυκοπατάτα, κόκκινη κολοκύθα). Μόλις βράσουν, τα πολτοποιούμε με μια τρυπητή σπάτουλα, αυτήν με την οποία λιώνουμε και τις πατάτες για πουρέ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι από κεχρί, τον κιμά γαλοπούλας, τα λαχανικά, το ginger, τον χυμό πορτοκάλι και το αυγό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη που έχει δημιουργηθεί, και με έναν πλάστη φτιάχνουμε ένα λεπτό φύλλο.

Με ειδικές χριστουγεννιάτικες φόρμες κουπάτ (δεντράκι, αστεράκι, χιονάνθρωπο) κόβουμε τη ζύμη. Σε ένα ταψάκι βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια, τα οποία τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ή σπόρους chia. Αν φτιάξουμε δεντράκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αρακά ως χριστουγεννιάτικη μπάλα και να τον πιέζουμε, πάνω στα κλαδιά. Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα!

Δημιουργικός τρόπος σερβιρίσματος: Μπορούμε να κάνουμε τρυπούλα, σαν να φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια, και να τα κρεμάσουμε σε διάφορα σημεία που μπορεί να φτάσει ο σκύλος μας. Έτσι, με την όσφρηση θα αρχίσει την αναζήτηση μέχρι να τα εντοπίσει και να τα φάει! Επίσης, πριν στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορείτε να τα τοποθετήσετε στα χαμηλά κλαδιά και να αφήσετε τον σκύλο σας να τα ανακαλύψει.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τη γάτα μας

  • 1 κονσέρβα ροζ σολομού σε ηλιέλαιο, τον οποίο στραγγίζουμε. Ο ροζ σολομός είναι πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
  • 2 κούπες αλεύρι από κεχρί.
  • 1/2 κούπας βρασμένη γλυκοπατάτα. Να διευκρινίσουμε ότι η βήτα καροτίνη δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό της γάτας μας, σε αντίθεση με του σκύλο μας. Όμως, έχει αρκετά οφέλη, όπως οι φυτικές  ίνες.
  • 1 ολόκληρο αυγό.
  • Για το πασπάλισμα: σπόροι chia

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη, όπως κάναμε και με τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τον σκύλο μας. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Αποφεύγουμε να τα αλείψουμε με ελαιόλαδο, καθώς σε κάποιες γάτες δεν αρέσει η γεύση του ελαιόλαδου και μπορεί να τους προκαλέσει ναυτία.

Tip σερβιρίσματος: Όπως κάναμε και με τον σκύλο μας, μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να τα πιάσουν και να τα καταναλώσουν!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές με υγεία και παιχνίδι»!