Μήπως σας τρώνε οι τύψεις επειδή έχετε εσώκλειστο το αγαπημένο σας αιλουροειδές, και πιστεύετε ότι του στερείτε το φυσικό του περιβάλλον; Έχετε ψιψίνα με φοβερή ενέργεια και για να εκτονωθεί έχει γίνει ζημιάρα; Ή το έχει ρίξει στο φαγητό για να «σκοτώσει» τη βαρεμάρα της;

Μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν οικονομικοί τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να μετατρέψετε το διαμέρισμά σας σε έναν επίγειο παράδεισο για τη γατούλα σας.

Οι γάτες, από τη φύση τους, είναι ζώα με απίστευτα εξελιγμένες αισθήσεις. Και όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, τις χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν τροφή, αλλά και για να αποφύγουν κινδύνους.

Χαρακτηριστικό τους; Η περιέργεια, που τις κάνει τολμηρές και «πρωταθλήτριες» στο κυνήγι.

Το ότι η γάτα, πλέον, δεν ζει στη σαβάνα ή στο δάσος, αλλά στο διαμέρισμα, δεν σημαίνει ότι έχασε τα έμφυτα ένστικτά της.

Κι εάν δεν αντικαταστήσουμε τις ώρες που στο φυσικό της περιβάλλον θα κυνηγούσε, είναι πολύ λογικό να το «ρίξει», στον ύπνο, στο φαγητό, στη νωθρότητα, αλλά και στις ζημιές.

Μπορεί η γάτα να αγαπά τη ρουτίνα, όμως την ενθουσιάζουν οι ευχάριστες εκπλήξεις. Είναι στο χέρι μας, να κάνουμε την καθημερινότητά της πιο συναρπαστική.

Παίξτε με τη γάτα σας

Η γάτα είναι πρώτη στο παιχνίδι. Αν της αφιερώσετε, έστω, μισή ώρα την ημέρα παίζοντας μαζί της, θα δείτε μεγάλη αλλαγή στη διάθεσή της. Μπαλάκια, λούτρινα ποντικάκια, μπάλες από αλουμινόχαρτο, ακόμη και πλαστικά καλαμάκια αναψυκτικών, μπορεί να ενθουσιάσουν και τις πιο απαιτητικές γατούλες.

Προσοχή! Τα χέρια σας δεν πρέπει να είναι παιχνίδι για τη γάτα σας. Μπορεί να βρίσκετε χαριτωμένο να δαγκώνει τα δάκτυλά σας το μικρό σας γατάκι, όμως όταν ενηλικιωθεί, δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο. Αρχίστε να την παρατηρείτε, έτσι ώστε να διακρίνετε ποιος τρόπος παιχνιδιού την ευχαριστεί: να της πετάτε παιχνίδια και να τα κυνηγά; Να σας τα φέρνει πίσω (ναι, κάποιες γάτες το κάνουν!), ή να προσπαθεί να τα πιάσει παιχνίδια, καθώς αυτά κρέμονται από σχοινιά;

Για να μη βαρεθεί τα παιχνίδια της, καλό θα ήταν να μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε… κοινή θέα. Εμφανίστε κάποια, και κάποια άλλα κρύψτε τα για λίγο καιρό. Παρουσιάστε τα ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι, δεν θα τα βαρεθεί ποτέ.

Αν δεν έχετε διάθεση να σηκωθείτε από τον καναπέ σας, μπορείτε να σηκώσετε τη γάτα σας από τον δικό της. Βάλτε τη να κυνηγήσει την κόκκινη κουκκίδα του λέιζερ. Με προσοχή, όμως: μη ρίχνετε το φως στα μάτια της και μην το κρατάτε πολλή ώρα στο ίδιο σημείο.

Παίζοντας με τη γάτα σας, ενισχύετε τη σχέση σας με αυτή. Παράλληλα την ψυχαγωγείτε, της δίνετε ενέργεια και ζωντάνια, αλλά και τη διατηρείτε σε καλή φυσική κατάσταση.

Γατο-δέντρο

Στις περισσότερες γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν και να τροχίζουν τα νύχια τους. Τους δίνει μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί είναι κάτι ανάλογο με το δικό μας τέντωμα.
Δεν είναι, όμως, ό,τι καλύτερο να σκαρφαλώνουν στις ντουλάπες σας, ή να τροχίζουν τα νύχια τους στα έπιπλα και τους καναπέδες. Γι’ αυτό μπορείτε να φτιάξετε, ή να αγοράσετε, ένα γατο-δέντρο.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν στύλους τυλιγμένους με χοντρό σχοινί, που προκαλεί τις γάτες να ξύσουν εκεί τα νύχια τους. Διαθέτουν κρεμαστά παιχνίδια, κρυψώνες, όπου μπορούν να απομονωθούν ή να εξερευνήσουν, και ψηλά ράφια, όπου μπορούν να παρατηρούν το χώρο τους.
Μάλιστα, αν τοποθετήσετε το γατο-δέντρο δίπλα σε παράθυρο ή σε μπαλκονόπορτα, η γάτα σας σίγουρα θα περνά πολλές ώρες καθισμένη στα ράφια του, παρατηρώντας τα πουλιά και τους περαστικούς.
Στο Διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες σελίδες με οδηγίες για αυτοσχέδια γατο-δέντρα, στην περίπτωση που δεν θέλετε να αγοράσετε. Το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι μερικά κομμάτια ξύλο, σχοινί και… φαντασία.

Χάρτινες κατασκευές για την τροφή της

Στη φύση οι γάτες κυνηγούν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, άρα ένα μπολ με ξηρά τροφή στην κουζίνα δεν αποτελεί καμία πρόκληση γι’ αυτές.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά κουτιά από χαρτόνι, όπου θα τοποθετήσετε μερικές κροκέτες. Θα ανοίξετε μικρά «παράθυρα», από τα οποία η γάτα θα πρέπει να βγάλει το φαγητό της, αναποδογυρίζοντας το κουτί, βάζοντας μέσα την πατούσα της.
Παρόμοια κατασκευή μπορείτε να φτιάξετε με το εσωτερικό χαρτόνι του χαρτιού κουζίνας, ακόμη και με πλαστικά στρογγυλά δοχεία από καραμέλες ή τσίχλες.
Μπορείτε, ακόμα, να πειραματιστείτε με υλικά που διεγείρουν τη γεύση, την αφή, την όσφρηση και την ακοή της γάτας.
Επειδή στις περισσότερες γάτες αρέσει το τρεχούμενο νερό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κλασσικό μπολ του νερού με ένα ειδικό συντριβανάκι για γάτες.

Φυτά που κάνουν καλό στην υγεία της

Είναι κάποια φυτά που αποδεδειγμένα έχουν επίδραση στις γάτες. Μπορείτε, λοιπόν, να τοποθετήσετε γλάστρες, οι οποίες θα κάνουν τη ζωή τους στο διαμέρισμα πιο ευχάριστη.
Δοκιμάστε σε αποξηραμένη ή φυσική μορφή, νεπέτα, βαλεριάνα, μέντα, λεβάντα, θυμάρι, και δείτε σε ποια ανταποκρίνεται η γάτα σας.
Εκτός από ευφορία, το μάσημά τους χαρίζει στη γάτα ανακούφιση από τις ενοχλήσεις του στομάχου εξαιτίας της συσσώρευσης των τριχών.
Και να θυμάστε: μια χαρούμενη γάτα είναι μια υγιής γάτα, όπου κι αν ζει.

Πηγή: Ελληνικός Όμιλος Γάτας