Έχει χρησιμοποιηθεί ως σκύλος διάσωσης, έχει «στελεχώσει» τα σώματα ασφαλείας, είναι σκύλος – θεραπευτής για ηλικιωμένους, αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκύλος εργασίας, μα και διακεκριμένος αθλητής.

Ο σκύλος τύπου Pitbull, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούμε, έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις σε ανθρώπους. Και, από την άλλη, δεν είναι λίγα τα βιντεάκια στο διαδίκτυο, που δείχνουν την αφοσίωσή του σε ένα παιδί και τη φιλικότητά του προς τις γάτες.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο σκύλος Pitbull; Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος, έχει την απάντηση.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

«Επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω από τον όρο «Pitbull», καθώς είναι η κοινή ονομασία για έναν συγκεκριμένο τύπο σκύλων.

Τυπικές φυλές στη Βόρεια Αμερική, συχνά θεωρούνται τύπου Pitbull, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Μπούλι και του Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ.

Ο όρος «Pitbull» δεν περιγράφει μόνο μία φυλή σκύλων. Ο πιο αυστηρός -και ίσως ο πιο ακριβής- ορισμός αναφέρεται σε δυο μόνο φυλές: το Αμερικάνικο Pitbull Τεριέ (APBT) και το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ (Amstaff). Μερικοί συμπεριλαμβάνουν και το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, το Μπουλ Τεριέ, και το Αμερικάνικο Μπουλντόγκ σε αυτή την κατηγορία, επειδή οι φυλές αυτές έχουν παρόμοιο σχήμα κεφαλιού και τύπο σώματος. Παρόλα αυτά, είναι διαφορετικές από το APBT και το Amstaff. Εξαιτίας της ασάφειας του όρου «Pitbull», πολύς κόσμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ένα Pitbull όταν το βλέπει.

Τα Pitbull, Pitbull Terrier, ή American Pitbull Terrier, όπως και να αποκαλούνται, είναι η πιο αμφιλεγόμενη ιστορικά και ταλαιπωρημένη φυλή των τελευταίων δεκαετιών. Ταλανισμένη από τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη, ακόμη και από τους ίδιους τους εκτροφείς και ιδιοκτήτες της.

Τα Pitbull δημιουργήθηκαν από προσεκτική εκτροφή τέριερ και μπουλντόγκ, για να έχουν την προθυμία και την ευκινησία των τεριέ και τη δύναμη των μπουλντόγκ. Χρησιμοποιήθηκαν σε αιματηρά σπορ, όπως οι σκυλο-ταυρομαχίες, οι αρκουδομαχίες, οι κοκορομαχίες και οι κυνομαχίες.

Φυσικά, η ιστορία των Pitbull δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Πολλοί εκτροφείς επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα με σκοπό την αναπαραγωγή σκύλων που θα χρησιμοποιούνταν για σύντροφοι, ή για τη συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας και αθλητικούς διαγωνισμούς, όπως έλξη βάρους, διελκυστίνδα, άλματα, agility, schutzhund. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο schutzhund, αγώνισμα που κρίνεται ως ένα από τα δυσκολότερα, αν όχι το δυσκολότερο, στις τάξεις των κυνοφίλων, τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών διατηρεί ένα Pitbull.

Είναι, επίσης, πολλές οι περιπτώσεις που βλέπουμε Pitbull να χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα σωμάτων ασφαλείας, διάσωσης, ή ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς, όπως pet therapy σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ικανότητες.

Χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας είναι η έντονη αφύπνιση και κινητοποίηση εκτροφέων και ιδιοκτητών Pitbull, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τη φυλή.

Η αφοσίωση του Pitbull στον άνθρωπο – κηδεμόνα του είναι απαράμιλλη. Είναι πολύ σημαντικό, η εκπαίδευσή του να βασίζεται σε αυτήν τη σχέση. Έτσι, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να κρατήσει, όσο το δυνατόν, ένα ρόλο καθοδήγησης, διδάσκοντας και προετοιμάζοντας σωστά τον κηδεμόνα και λιγότερο απευθείας τον σκύλο.

Η εκπαίδευσή του

Όσο είναι κουτάβι, η πρώτη προτεραιότητα είναι να κοινωνικοποιηθεί σωστά. Είναι απαραίτητο να μάθει να νιώθει άνετα με τους ανθρώπους, όπως και σε διάφορες καταστάσεις. Κοντά σε παιδιά, άντρες, γυναίκες, ακόμα και σε άλλα ζώα. Πρέπει να μαθαίνει με θετική προσέγγιση και χωρίς βία, αλλά και να του επιτρέπεται να προσεγγίζει καινούρια πράγματα κάθε φορά. Είναι πολύ σημαντικό, το κουτάβι να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η πνευματική εκτόνωση

Στην εκπαίδευση συμβάλλει η πνευματική εκτόνωση, αλλά και η σωματική. Πνευματική εκτόνωση είναι τα παιχνίδια συγκέντρωσης του σκύλου, που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο. Τέτοια παιχνίδια είναι τα παζλ, η εύρεση τροφής, την οποία κρύβουμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού, και οι ασκήσεις υπομονής.

Η πνευματική εκτόνωση είναι σημαντική, διότι ο σκύλος μπαίνει στη διαδικασία να εκτελέσει μια εργασία που τον χαροποιεί πολύ. Τα Pitbull λατρεύουν να δουλεύουν. Έτσι, με διάφορες ασκήσεις, βασικής εκπαίδευσης ή agility, ο σκύλος εκτονώνεται πνευματικά και αποκτά, σταδιακά, πνευματική ισορροπία.

Η σωματική άσκηση

Η σωματική εκτόνωση, από την άλλη, γίνεται μέσω της εκγύμνασής του, όπως το παιχνίδι εκτός σπιτιού, στη διάρκεια του οποίου θα μπορέσει να τρέξει ή να παίξει με άλλα σκυλιά.

Τα Pitbull με σωστή εκπαίδευση γίνονται εξαιρετικά και εξελίσσονται σε σκύλους με ισορροπημένες συμπεριφορές. Σε λάθος χέρια, όμως, ή με λάθος εκπαίδευση, διαιωνίζουν τον μύθο του επικίνδυνου σκύλου. Συνεπώς, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν οποιαδήποτε δραστηριότητα δίνει τροφή σε αυτή τη λανθασμένη αντίληψη. Διαφορετικά, κάθε τόσο θα βλέπουμε σε τίτλους και εικόνες τις εξαιρέσεις που συντηρούν τον μύθο».