Όσο μπόι του λείπει, τόσο πολυμήχανος είναι! Το σόι του προέρχεται από τη Σκωτία και, μάλιστα, από τις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς).

Θαρραλέος, ατάραχος και σκανταλιάρης, διαθέτει… αθλητικό πνεύμα και είναι εξαιρετικός σύντροφος για τα παιδιά.

Το Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι) είναι ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση και… άποψη.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τη φυλή με τη βοήθεια της εκτροφέως, Hana Nakou.

H εκτροφέας Hana Nakou

Ιστορία

«Τον 19ο αιώνα ο συνταγματάρχης Edward Donald Malcolm of Poltalloch άρχισε να εκτρέφει λευκά Τεριέ, όταν, όπως φημολογείται, σκότωσαν το αγαπημένο του σκυλί, γιατί το πέρασαν για αλεπού. Τα άσπρα σκυλιά του Malcolm ήταν μια πολύ πετυχημένη καθαρόαιμη γραμμή, που έγινε το θεμέλιο της σύγχρονης αναπαραγωγής.

Ο συνταγματάρχης δεν ήθελε να συνδέσει το όνομα Poltalloch, ή Malcolm, με τη φυλή και επέμενε να ονομαστεί λευκή φυλή Τεριέ.

Το όνομα της φυλής αναγνωρίστηκε το 1907, όταν καθιερώθηκε το πρώτο πρότυπο της φυλής, ενώ το 1928 απαγορεύτηκε η διασταύρωση με τα Κερν Τεριέ. Οι πρόγονοι των σημερινών Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier) είχαν ως εργασία τους το κυνήγι της αλεπούς, της βίδρας και άλλων θηραμάτων.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα Γουέστι έγιναν, από κυνηγοί, σκύλοι του σπιτιού.

Περιγραφή της φυλής

Ένα Γουέστι έχει βάρος από επτά έως δέκα κιλά και ύψος, στο ακρώμιο, 28 πόντους, ενώ η μέση διάρκεια της ζωής του είναι τα 14 χρόνια.

Τα μάτια είναι μεγάλα και μαύρα, ο λαιμός μακρύς και μυώδης, η πλάτη του ευθεία, όπως και η ουρά του, που έχει περίπου 14 πόντους μήκος και είναι ίσια και όρθια.

Οι πατούσες του είναι στρογγυλές, ενώ τα μπροστινά του πόδια είναι μεγαλύτερα από τα πίσω και το τρίχωμά του αποτελείται από χονδρή ίσια τρίχα και από ένα μαλακό πυκνό υπόστρωμα.

Φροντίδα – περιποίηση

Χρειάζεται τακτικό και καλό χτένισμα, έστω μία φορά την εβδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνουμε συχνά μπάνιο, καθώς η τρίχα του καθαρίζεται πολύ εύκολα με καλό βούρτσισμα.

Ένα Γουέστι δεν κουρεύεται με μηχανή. Είναι ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί ιδιόκτητες της φυλής. Η μηχανή χαλάει την ποιότητα της τρίχας και, επιπλέον, προκαλεί διάφορα δερματολογικά προβλήματα. Η περιποίηση του τριχώματος γίνεται με το hand stripping. Δηλαδή, τραβάμε τις νεκρές τρίχες με το χέρι, επειδή μόνες τους δεν πέφτουν. Είναι ένα είδος περιποίησης, για τα περισσότερα Τεριέ πολύ χρονοβόρο. Ένα σωστό στριπάρισμα διαρκεί πάνω από δύο ώρες και πρέπει να το κάνει ένας έμπειρος κομμωτής σκύλων. Ο σκύλος δεν νοιώθει απολύτως τίποτα. Δεν πονάει, όπως πιστεύουν πολλοί. Αντιθέτως, χαλαρώνει και το απολαμβάνει.

Χαρακτήρας

Είναι ένας δυνατός σκύλος, με μία τολμηρή έκταση. Σκυλί συντροφιάς με πολλή ενέργεια και έναν πεισματάρικο χαρακτήρα.

Χρειάζεται έντονη απασχόληση, ή προπόνηση, για να μην αναζητά δικές του δραστηριότητες και δεν υπακούει τον ιδιοκτήτη του. Οι μικρές βόλτες δεν του επαρκούν. Θέλει να τρέξει, να παίξει και του αρέσουν τα σκυλίσια αθλήματα.

Μπορεί να ζει σε διαμέρισμα, αλλά θέλει αρκετές βόλτες. Είναι πολύ καλός φίλος και φύλακας για τα παιδιά, θαρραλέος, άφοβος και επίμονος. Δεν τον ξαφνιάζει εύκολα κάτι, πιστεύει στον εαυτό του και προσέχει πολύ το περιβάλλον του.

Όταν δεν του αρέσει κάτι, θα το εκφράσει με γαύγισμα, αλλά χωρίς να είναι εχθρικός με τους ξένους. Είναι ένα μικρό «καθαρματάκι», που δεν θα χάσει καμία ευκαιρία για να κάνει ζαβολιές.

Με τα άλλα σκυλιά έχει αρκετά καλή σχέση, αλλά μερικές φορές τα προκαλεί, ενώ όσο είναι μικρός πρέπει να μάθει με άλλα ζώα, όπως τις γάτες, γιατί διαφορετικά θα τις κυνηγάει στο μέλλον.

Στα Γουέστι αρέσει να κυνηγούν ποντίκια και να σκάβουν το έδαφος. Γι’ αυτό μπορούμε να βρούμε τις γλάστρες μας χωρίς χώμα και λουλούδια, το γκαζόν με τρύπες, και πάνω στο κρεβάτι ένα ποντίκι!».