Είναι σημαντικό για τους σκύλους, να τους αφήνουμε να παραμένουν σκύλοι. Να μην προσπαθούμε να τους εξανθρωπίσουμε. Να κατανοήσουμε τη φύση τους και να τους καθοδηγούμε.

Γιατί «οι σκύλοι ζουν και «σκέφτονται» διαφορετικά από τον άνθρωπο.

Θα ήταν αδύνατο να είχαμε τις ίδιες συνήθειες, τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια ψυχολογία.

Καταρχάς, τα σκυλιά δεν σκέφτονται, άλλα αντιδρούν. Είναι μια πολύ σημαντική διαφορά», τονίζει ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος, και αναφέρει πέντε διαφορές μεταξύ σκύλου και ανθρώπου.

● Πρώτον, τα σκυλιά δεν σκέφτονται, ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον, αλλά ζουν στο παρόν.

● Δεύτερον, τα σκυλιά έχουν βαθιά ριζωμένο το ένστικτο της αγέλης, που σημαίνει πως γι’ αυτά υπάρχουν μόνο δύο θέσεις. Εκείνου που είναι μπροστά και εκείνου που ακολουθεί.

● Τρίτον, στα σκυλιά η αγάπη, από μόνη της, δεν κάνει θαύματα.

Αντίθετα, φέρνει ανισορροπία και αναστάτωση όταν δίνεται ως μοναδικό προνόμιο. Τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εκτόνωση, από ό,τι για στοργή.

● Τέταρτον, τα σκυλιά επικοινωνούν μέσω της ενέργειας και τη «γλώσσα του σώματος», κι όχι με λέξεις και προτάσεις.

● Πέμπτον, η πιο σημαντική αίσθηση για τον σκύλο είναι η μύτη του, αντίθετα με μας, που είναι η όραση. Αυτό από μόνο του δηλώνει πάρα πολλά για τη διαφορετικότητά μας.

«Πέντε διάφορες σκύλου και ανθρώπου, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο τους και να τα βοηθήσουμε να είναι πιο ισορροπημένα.

Επίσης, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον σκύλο μας, θα πρέπει να μάθουμε τι επιλογές έχει, αναλόγως με την περίσταση και την ιδιοσυγκρασία του.

Υπάρχουν πέντε επιλογές για τον σκύλο: μάχη, φυγή, αποφυγή, πάγωμα και υποταγή.

Μέσα από αυτές τις επιλογές έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε κι εμείς για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να έρθει στο κέντρο του», διευκρινίζει ο κ. Μπρέμπος και επισημαίνει ότι «βοηθάμε περισσότερο τον σκύλο μας όσο μαθαίνουμε για αυτόν και τις ανάγκες του, ώστε η σχέση μας μαζί του να μην είναι μονόπλευρη, αλλά εποικοδομητική».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος

Ο κ. Αλέξανδρος Μπρέμπος είναι εκπαιδευτής σκύλων (ballance trainer) και από το 2014 βοηθά ανθρώπους που έχουν σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Για να μάθει ο σκύλος πρέπει να καταλάβει ποιος έχει το πάνω χέρι – Σωστά;