Είναι κάποιες φορές που οι σκύλοι, ενώ κοιμούνται, τινάζουν τα ποδαράκια τους, γαβγίζουν, κλαψουρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους. Είναι η στιγμή που βρίσκονται σε ονειρική κατάσταση.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι είναι αξιολάτρευτο να βλέπεις τον σκύλο σου να γαβγίζει στον ύπνο του. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι κάτι κυνηγούν στο πάρκο, ή παίζουν με το αγαπημένο τους παιχνίδι. Πώς μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος βλέπει ευχάριστα όνειρα, κι όχι κάποιον εφιάλτη;», διερωτάται η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη.

Σύμφωνα με την ίδια οι σκύλοι ονειρεύονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ακριβώς όπως κι εμείς, μόνον που εκείνοι φτάνουν σε αυτό το στάδιο πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Για τους σκύλους η φάση REM συμβαίνει, συνήθως, μέσα σε 15-20 λεπτά μετά τον ύπνο και μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα -λιγότερα από πέντε- λεπτά.

«Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται το άγνωστο, ή το μέλλον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά ονειρεύονται γεγονότα που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι ονειρεύονται αναμνήσεις, που αφορούν τους ιδιοκτήτες τους, ή προηγούμενες εμπειρίες», εξηγεί.

Βλέπουν οι σκύλοι εφιάλτες;

Ναι, οι σκύλοι βλέπουν εφιάλτες και «μπορεί να ονειρεύονται κάτι που δεν τους αρέσει ή κάτι που τους προκαλεί άγχος. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον σκύλο, αν και στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσει να πηγαίνουν στον κτηνίατρο, να κάνουν μπάνιο, ή να επισκέπτονται τον καλλωπιστή. Επιπλέον, εάν το κουτάβι ήταν αδέσποτο, παρόλο που τώρα ζει σε καλό περιβάλλον, μπορεί να εξακολουθεί να ονειρεύεται τη ζωή του πριν από τη διάσωση», αναφέρει η κτηνίατρος.

Πώς θα καταλάβετε εάν ο σκύλος βλέπει όνειρο ή εφιάλτη

Για να μπορέσετε να καταλάβετε εάν ο σκύλος βλέπει ένα καλό όνειρο, ή έναν εφιάλτη θα πρέπει να παρατηρήσετε ορισμένες λεπτές διαφορές, επισημαίνει η κυρία Σερέτη και διευκρινίζει ότι, όσο περισσότερο παρατηρείτε τον σκύλο ενώ ονειρεύεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να εντοπίσετε τα διάφορα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

«Γενικά, αν ο σκύλος βλέπει ένα ευχάριστο όνειρο, μπορεί να δείτε τις πατούσες του να συσπώνται, τα αυτιά του και τα βλέφαρά του να τρεμοπαίζουν. Δεν πρέπει να βλέπετε εμφανή σημάδια άγχους στον σκύλο. Οι εφιάλτες, από την άλλη, μπορεί να αναγκάσουν το σκυλί να γρυλίζει στον ύπνο του, σε συνδυασμό με τα πόδια και τα μάτια του που συσπώνται. Μπορεί ακόμη και να ουρλιάζει, να κλαψουρίζει, ή να γαβγίζει. Εάν το όνειρο είναι αρκετά αγχωτικό, ο σκύλος σας μπορεί να ξυπνήσει ξαφνικά, όπως εσείς, από έναν ιδιαίτερα τρομακτικό εφιάλτη», τονίζει.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος βλέπει εφιάλτη

Όπως υπογραμμίζει η κτηνίατρος, είναι σημαντικό, τη στιγμή που ο σκύλος βρίσκεται στη μέση ενός εφιάλτη, να μην τον ξυπνήσετε, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Κι αυτό γιατί μπορεί να τρομάξει και να δαγκώσει.

«Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι εφιάλτες διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Συχνά, επιστρέφουν σε έναν ξεκούραστο ύπνο μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο, εάν ο εφιάλτης του σκύλου διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ένας τρόπος για να τον σταματήσετε είναι να τον ξυπνήσετε, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Να τον ξυπνάτε πάντα με τη φωνή σας και ποτέ με άγγιγμα. Μπορείτε να πείτε με απαλή φωνή το όνομά του, και εάν δεν ξυπνάει, σταδιακά να τη δυναμώνετε. Η αναπαραγωγή απαλής μουσικής, ή το άνοιγμα της τηλεόρασης, μπορεί, επίσης, να τον βγάλει απαλά από τον λήθαργο», συμβουλεύει η κτηνίατρος.

Πώς να σταματήσετε τους εφιάλτες του σκύλου

Για να έχετε έναν σκυλάκο που θα κοιμάται… τον ύπνο του δικαίου και θα βλέπει ευχάριστα όνειρα, η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη δίνει πολύτιμες συμβουλές: «Αν και οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που ο σκύλος βρίσκεται στη μέση ενός εφιάλτη είναι περιορισμένες, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποτρέψετε τα τρομακτικά όνειρα. Τα σκυλιά, συχνά, έχουν εφιάλτες για πράγματα που τους προκαλούν άγχος. Το να φροντίσετε να ξεπεράσει τους φόβους του μπορεί να τον βοηθήσει, όχι μόνον κατά τη διάρκεια που είναι ξύπνιος, αλλά και στον ύπνο του. Μέθοδοι εκπαίδευσης, όπως η απευαισθητοποίηση και η κλασική αντίθετη ρύθμιση, μπορεί να βοηθήσουν τον σκύλο.
Η απευαισθητοποίηση είναι μια μέθοδος για τη σταδιακή έκθεση σε ένα ερέθισμα, που προκαλεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας, για παράδειγμα, μισεί το κόψιμο των νυχιών, μπορείτε να τον εκθέτετε σταδιακά στο να βλέπει το νυχοκόπτη, να του σηκώνετε το πόδι, να αγγίζετε απλώς το νύχι, έτσι ώστε να τον απευαισθητοποιήσετε και να γίνει πιο δεκτικός.
Η κλασική αντίθετη ρύθμιση είναι ένας όρος εκπαίδευσης που, ουσιαστικά, σημαίνει αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης του σκύλου σας σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Είναι ο συνδυασμός του ερεθίσματος -που προκαλεί μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ή άγχος στον σκύλο σας- με μια από τις αγαπημένες ανταμοιβές του, είτε πρόκειται για λιχουδιά, είτε για παιχνίδι ή βόλτα. Έτσι, μπορείτε να συνδυάσετε τη μέθοδο της απευαισθητοποίησης για την κοπή νυχιών με το αγαπημένο σνακ του σκύλου σας. 
Εάν ‘παλεύετε’ με αυτές τις μεθόδους στο σπίτι, δεν ξέρετε, καν, από πού να ξεκινήσετε, ή ανησυχείτε για τους εφιάλτες του σκύλου, ο κτηνίατρός σας, ή ο εκπαιδευτής σκύλων που βασίζεται σε θετικές ενισχύσεις, μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τους φόβους του σκύλου σας».

Τέλος, η κυρία Σερέτη καταλήγει: «Αν και δεν μπορούν να μας μιλήσουν τα σκυλιά μας, για να καταλάβουμε τι ονειρεύονται, ή αν έχουν εφιάλτες, χάρη στην επιστημονική έρευνα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι στην πραγματικότητα, και ονειρεύονται, και εφιάλτες έχουν. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τους εφιάλτες και να διασφαλίσουμε ότι θα βλέπουν μόνο ευχάριστα όνειρα».

Η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη

*Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης