Οι σκύλοι «δημότες» του Δήμου Αθηναίων έχουν κάθε λόγο να κουνούν ξέφρενα την ουρά τους, καθώς ο Δήμος τούς δώρισε δύο πάρκα, στα οποία θα μπορούν να τρέχουν και να παίζουν ελεύθερα, σε ασφαλή χώρο.

Και έπονται κι άλλα.

«Στόχος μας είναι, κάθε δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων να αποκτήσει μίνιμουμ ένα πάρκο σκύλων. Εάν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι, μπορεί να γίνουν και περισσότερα. Εντός του 2022 θα γίνουν και τα υπόλοιπα», επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου.

Να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων περιλαμβάνει επτά δημοτικές κοινότητες.

Δύο νέα πάρκα, λοιπόν, που βρίσκονται στην περιοχή του Προμπονά και στην πλατεία Οβρένοβιτς, άνοιξαν τις πόρτες τους στους σκύλους, για άσκηση, εκτόνωση και κοινωνικοποίηση.

Είναι χώροι, όπως λέει η κα Αβραμίδου, εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης για τους σκύλους. Και τα δύο πάρκα χωρίζονται σε δύο χώρους: α) για μικρόσωμα (κάτω των 13 κιλών) και β) για μεγαλόσωμα (άνω των 13 κιλών) σκυλιά.

Και στους δύο χώρους έχουν τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός, και όργανα εκγύμνασης και επιδεξιότητας: ράμπα ανάβασης, ξύλινος διάδρομος – “πασαρέλα” με ανάβαση και κατάβαση, καθώς και ξύλινα εμπόδια για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα σκυλιά.

(ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI)

«Τα παιχνίδια αυτά -στυλ agility- προσφέρουν στους σκύλους σωματική και πνευματική άσκηση.

Εννοείται ότι οι χώροι διαθέτουν ποτίστρες με παροχή φρέσκου/πόσιμου νερού και παγκάκια. Επίσης, έχει τοποθετηθεί το ΝΟ ΚΑΚΑ (προσφέρεται δωρεάν), ένα φαρασάκι με σκουπάκι μιας χρήσης, που διευκολύνει τους κηδεμόνες σκύλων να μαζεύουν τα περιττώματά τους», αναφέρει η εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αθηναίων.

Η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου

Τα πάρκα έχουν διπλές πόρτες και ενδιάμεσο χώρο υποδοχής, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι σκύλοι θα παραμένουν στον χώρο, κάθε φορά που οι πόρτες ανοίγουν ή κλείνουν.

Το πάρκο στην περιοχή Προμπονά ξεπερνά το ένα στρέμμα, και στην πλατεία Οβρένοβιτς τα 700 τ.μ.

Όπως ενημερώνει η κα Αβραμίδου, στα πάρκα σκύλων υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρεί κάθε κηδεμόνας σκύλου, και είναι οι εξής:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε υγιείς και εμβολιασμένους σκύλους ηλικίας άνω των τεσσάρων μηνών με ενήλικα συνοδό και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε θηλυκούς σκύλους που βρίσκονται σε οίστρο, καθώς και σε σκύλους με απρόβλεπτη ή επιθετική συμπεριφορά.

● Στην περίπτωση που κάποιος σκύλος παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά ή γαβγίζει έντονα, θα πρέπει να απομακρύνεται άμεσα από το πάρκο.

● Κατά την παραμονή στο πάρκο, οι συνοδοί οφείλουν να έχουν τους σκύλους τους υπό την εποπτεία και την επιτήρησή τους.

● Στο πάρκο έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας για τους σκύλους. Σε περίπτωση τραυματισμού ή ζημιάς, την ευθύνη φέρουν οι συνοδοί των σκύλων.

● Τα παιχνίδια επιδεξιότητας είναι μόνο για σκύλους, και χρησιμοποιούνται με ευθύνη του συνοδού.

● Κατά την παραμονή στο πάρκο, οι σκύλοι θα πρέπει να φορούν το περιλαίμιο ή το στηθόλουρο.

● Η συλλογή των περιττωμάτων του σκύλου είναι ευθύνη του συνοδού του.

● Η κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ δεν επιτρέπεται εντός του πάρκου.

● Οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε σκύλο διώκεται ποινικά (ν. 4830/2021).

● Η χρήση του πάρκου πρέπει να γίνεται με σεβασμό στη γειτονιά. Αποφύγετε τον συνωστισμό, χρησιμοποιήστε την ενότητα που ταιριάζει στο μέγεθος ή/και στη συμπεριφορά του σκύλου σας.

● Οι πόρτες εισόδου – εξόδου πρέπει να παραμένουν συνεχώς κλειστές.

(ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI)

Και τα δύο πάρκα κλειδώνουν το βράδυ.

Τέλος, η κα Αβραμίδου αναφέρει ότι βρίσκεται υπό κατασκευή ακόμη ένα πάρκο σκύλων, στη συνοικία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο.

(ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI)

Διαβάστε επίσης