Ένα αναπνευστικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσουν οι σκύλοι, είναι η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα (γνωστή ως kennel cough).

Μία ασθένεια που «χτυπά» τους σκύλους, μεταξύ άλλων, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσους εισπνέουν τον καπνό τσιγάρου.

«Η ανώτερη αναπνευστική οδός σε ένα σκύλο περιλαμβάνει τη μύτη, τον λάρυγγα (ή, αλλιώς, φωνητικό κουτί) και την τραχεία. Είναι μία από τις βασικές διόδους για να εισέλθουν στον οργανισμό μικρόβια και μικροοργανισμοί, προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Έτσι, ο σκύλος μας παρουσιάζει συμπτώματα κρυολογήματος, όμοια με τα δικά μας, όπως συνάχι, υγρά μάτια, πονόλαιμο και βήχα.

Μια από αυτές τις ασθένειες είναι η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα, γνωστή ως kennel cough.

Προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, όπως είναι ο bordetella bronchiseptica, ή ο canine influenza virus (CIV), σε συνδυασμό με βακτήρια.

Τον ιό τον συναντάμε σε μέρη όπου συγκεντρώνονται αρκετά στρεσαρισμένα ζώα μαζί. Για παράδειγμα, στα κυνοκομεία.

Τη συγκεκριμένη ασθένεια τη χαρακτηρίζει ο ήχος που κάνει ο σκύλος μας, όταν βήχει. Είναι σαν να προσπαθεί να αποβάλει κάποιο ξένο σώμα που του έχει μπλοκάρει τον λαιμό, ή μοιάζει με τον ήχο που κάνουμε εμείς, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε τον λαιμό μας από φλέγματα», διευκρινίζει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Εξηγεί ότι ο αναπνευστικός σωλήνας είναι καλυμμένος με μια προστατευτική βλέννα. Όμως, αυτή η προστατευτική βλέννα αποδυναμώνεται, όταν ο σκύλος μας: α) έχει χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, β) έχει πολύ άγχος, το οποίο, μάλιστα, επιβαρύνει και το αναπνευστικό, γ) είναι εκτεθειμένος στο κρύο, στη σκόνη, στον καπνό του τσιγάρου και σε άλλα μικροσωματίδια.

Τότε, η προστατευτική μεμβράνη δεν μπορεί να προστατέψει τον αναπνευστικό σωλήνα, που γίνεται πιο επιρρεπής σε ιούς και σε άλλες ασθένειες.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας αναφέρει ότι ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος Dr. Pitcairn και η ολιστική κτηνίατρος Dr. Becker, για την αντιμετώπιση της ασθένειας προτείνουν φυσικές και πιο εναλλακτικές μεθόδους. Με κύριο άξονα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η φυσική άμυνα του οργανισμού.

«Πρόκειται για ιό, που σημαίνει ότι θα κάνει τον κύκλο του μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του σκύλου μας, ώστε να δούμε πώς θα βοηθήσουμε καλύτερα τον σκύλο μας», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο σκύλος μας νοσήσει, η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάρρωση.

Η κα Παλαιολογοπούλου προτείνει:

1. Το «άλφα και το ωμέγα» είναι η υγιεινή τροφή. Προτιμάμε τη μαγειρεμένη τροφή, έτσι ώστε να μην υπάρξει η πιθανότητα επιβάρυνσης του ήδη πεσμένου ανοσοποιητικού με κάποιο μικρόβιο, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Αν ο σκύλος μας τρώει, ήδη, ωμή τροφή, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες υγιεινής και να βεβαιωθούμε ότι η ποιότητα του κρέατος που θα του δώσουμε είναι πολύ καλή. Μπορείτε να ζεστάνετε, ελαφρώς, την τροφή – τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα αντιμετώπισης της ασθένειας.

Σταδιακά τον επαναφέρουμε στην ωμή τροφή, που, ήδη, τρώει.

Αποφύγετε τα γαλακτομικά, όπως το γιαούρτι και το τυρί, καθώς ευνοούν τα φλέγματα και την επιδείνωση της ίωσης.

2. Ενισχύουμε τη διατροφή με δύο βασικά συστατικά που είναι κατά των λοιμώξεων, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη C αντιμετωπίζει τις ιώσεις, και η βιταμίνη E ενισχύει το ανοσοποιητικό. Υπολογίστε 500-1000 mg βιταμίνης C την ημέρα και 50-100 IU βιταμίνης d-alpha τοκοφερόλης την ημέρα, που είναι η φυσική της μορφή.

3. Δώστε ωμό σκόρδο, ginger, ή σκόνη από φύλλο ελιάς. Και τα τρία έχουν αντιμικροβιακές και αντι-ιικές ιδιότητες, και θα βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Το σκόρδο περιέχει την αλισίνη, η οποία ενεργοποιείται όταν τεμαχιστεί και μετατρέπεται σε ενώσεις με βάση το θείο. Οι ενώσεις ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία «πολεμούν» τις ασθένειες.

4. Δώστε μέλι Manuka: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο μέλι, καθώς περιέχει κάποια συστατικά όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο έχει ισχυρή αντισηπτική δράση. Έτσι, καταπραΰνει τον βήχα, μαλακώνει τον λαιμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό με φυσικό τρόπο. Είναι μαγική τροφή! Αποφύγετε να το δώσετε σε σκύλο με διαβήτη, ή σε κουτάβια κάτω του ενός έτους.

Επίσης, η ομοιοπαθητική, σε συνδυασμό με μια σωστή τροφή, μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το πιστοποιούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που την επιλέγουν για τον σκύλο ή τη γάτα τους, μαζί τους κι εγώ.

Η κα Παλαιολογοπούλου παροτρύνει να επικοινωνήσετε με έναν ομοιοπαθητικό κτηνίατρο, ώστε να σας προτείνει το πιο κατάλληλο ομοιοπαθητικό για τον σκύλο σας με βάση το ιστορικό του και τα συμπτώματα που εμφανίζει.

«Υπάρχουν τα νοσώδη (nosodes), που είναι κάτι σαν φυσικό εμβόλιο, χωρίς όμως να περιέχει χημικά και τοξίνες. Προέρχονται από την ίδια τη νόσο, αλλά είναι αραιωμένα χιλιάδες φορές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βιοενεργητικό αποτύπωμα της ασθένειας. Αυτό τα καθιστά μια ασφαλή εναλλακτική ενός εμβολίου.

Ο Dr Christopher Day, βρετανός ομοιοπαθητικός, τα χρησιμοποιεί τα τελευταία 35 χρόνια και τα εφαρμόζει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του kennel cough, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τα νοσώδη υπάρχουν τα ομοιοπαθητικά, που φτιάχνονται από φυτά ή μεταλλικά στοιχεία, όπως τα drosera, aconite, rumex crispus, spongia tosta, bryonia alba, lachesis, pulsatilla», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου και καταλήγει: Αναζητήστε και συνδυάστε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, καθώς ο οργανισμός είναι ένα ολιστικό σύστημα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Είδαμε πως ένα πεσμένο ανοσοποιητικό ευνοεί τις ιώσεις, και πως υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τον αγαπημένο μας σκύλο».

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

  • Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

– Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats by Richard H. Pitcairn & Susan Hubble Pitcairn

– https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2010/09/09/9-natural-remedies-for-kennel-cough.aspx

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/bordetella-does-your-dog-really-need-the-kennel-cough-vaccine/

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/cough-medicine-for-dogs/

Διαβάστε επίσης