«Η ρίζα γλυκόριζας (Glycyrrhiza gabra root) έχει μια πολύπλευρη θεραπευτική δράση. Αξιολογείται θετικά από τους βοτανολόγους παγκοσμίως, για τα οφέλη της σε φλεγμονώδεις παθήσεις, πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα.  Ανήκει στην οικογένεια των μπιζελιών και γυρίζοντας τον χρόνο πίσω την συναντάμε στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου και θέτει το ερώτημα: Πώς μπορεί η ρίζα γλυκόριζας να βοηθήσει τον σκύλο μας με φυσικό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποιο χημικό φάρμακο;

Η ρίζα γλυκόριζας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, έχει αντιφλεγμονώδη, ανοσοδιεγερτική και κορτικοστεροειδή δράση.

Βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον πόνο, τη φαγούρα, αλλά και τη φλεγμονή χωρίς να προσπερνά τη φυσιολογική αντιφλεγμονώδη δράση του σώματος. Παράλληλα, δεν καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι θεραπευτικές δράσεις της ρίζας γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας, σύμφωνα με την σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, μπορεί να καταναλωθεί από τον σκύλο όταν έχει τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

1. Πεπτικά: Η αντιφλεγμονώδης και καταπραϋντική της δράση προστατεύει τη στομαχική μεμβράνη και μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Επιπλέον, επιδρά θετικά σε προβλήματα δυσπεψίας, γαστροιοσοφαγικής παλινδρόμησης και στομαχικές διαταραχές.

2. Δερματικά: Για την αντιμετώπιση εκζέματος, μελανιάς -μετά από χτύπημα-, δερματίτιδας ή αλλεργίας, που έχει προκληθεί από ψύλλους, μπορούμε να φτιάξουμε τσάι γλυκόριζας ή έλαιο για τοπική δερματική εξωτερική χρήση.

3. Αρθριτικά: Για χρόνια αρθριτικά προβλήματα του σκύλου σας μπορείτε να τρίψετε τη ρίζα τοπικά στις πονεμένες αρθρώσεις και τους συνδέσμους.

4. Αναπνευστικά: Ανακουφίζει και μαλακώνει τον λαιμό και τον βήχα. Επιπλέον, έχει αποχρεμπτική δράση και έτσι βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τα φλέγματα των πνευμόνων.

5. Ηπατικά: Έχει αποτοξινωτική δράση και βοηθάει στην προστασία του συκωτιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα.

Επίσης, όπως αναφέρει η βοτανολόγος Joyce Belcher, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ασθένειας Addison, καθώς ένα από τα συστατικά της γλυκόριζας είναι η γλυκυρριζίνη, η οποία έχει στη χημική δομή της ιδιότητες αντίστοιχες με τα φυσικά κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Σε αυτή την περίπτωση ένας έμπειρος βοτανολόγος σκύλων μπορεί να σας κατευθύνει για τον κατάλληλο συνδυασμό βοτάνων και τη δοσολογία.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ρίζα της γλυκόριζας έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της, λέει η κα Παλαιολογοπούλου, γιατί η γλυκυρρριζίνη δεν προτείνεται για παρατεταμένη χρήση, για τους εξής λόγους:

1) Μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νατρίου και απώλεια καλίου κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών (οίδημα)

2) Προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και χρειάζεται προσοχή όταν υπάρχουν καρδιακά προβλήματα

3) Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, μπορεί, να προκαλέσουν υποκαλιαιμία

4) Όταν χορηγούνται στον σκύλο κάποια κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα επηρεάσει την δράση τους, γιατί όπως είπαμε η γλυκόριζα έχει παρόμοια ιδιότητα. Γι΄αυτό θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη ρύθμιση

5) Δεν προτείνεται σε σκυλιά που εγκυμονούν ή θηλάζουν ή σε σκύλους με ασθένεια Cushing

6) Προσοχή σε σκύλους που έχουν διαβήτη γιατί μπορεί να ανεβάσει, προσωρινά, τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

«Ένας τρόπος για να γίνει πιο «ασφαλής» για τον σκύλο μας είναι να χρησιμοποιήσουμε απογλυκυρριζωμένη γλυκόριζα από την οποία έχει αφαιρεθεί η ουσία της γλυκυρριζίνης. Έτσι, έχουμε τα οφέλη της γλυκόριζας χωρίς όμως τις παρενέργειες που έχει ολόκληρη η ρίζα γλυκόριζας.

Την ρίζα γλυκόριζας μπορούμε να τη βρούμε και σε μορφή κάψουλας και σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό μας ή τον βοτανολόγο μας ενημερωνόμαστε για την χρήση και τη δοσολογία της», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Φτιάξτε λάδι γλυκόριζας για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων

Το έλαιο γλυκόριζας είναι ιδανικό για δερματικά προβλήματα και η κα Παλαιολογοπούλου έχει τη συνταγή.

«Θα χρειαστούμε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, ελαιόλαδο και ρίζα γλυκόριζας (τεμαχισμένη). Βάζουμε το βότανο μέσα στο βάζο και το καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το βάζο, τουλάχιστον για 30 ημέρες, σε ένα ζεστό και σκιερό μέρος -δεν θέλουμε να έρθει σε επαφή με τον ήλιο.

Μετά από τις 30 ημέρες μπορείτε να αφαιρέσετε το βότανο και να στραγγίξετε το λάδι με ένα πανί- σαν κι αυτό που χρησιμοποιούμε όταν στραγγίζουμε το γάλα. Το λάδι μας είναι έτοιμο, για τοπική χρήση, όταν το χρειαστείτε για τον σκύλο σας».

«Πόσο η φύση μας ωφελεί καθώς έχει προβλέψει για όλες τις περιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας. Πριν καταφύγετε σε κάποιο φάρμακο για τον σκύλο σας δοκιμάστε τον φυσικό δρόμο και μπορεί να εκπλαγείτε», προτείνει η κα Παλαιολογοπούλου.

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές
1. Herbs for Pets: The Natural Way to Enhance Your Pet’s Life: A-Z Guide to Medicinal Plants, Holistic Recipes, and Nutritional Supplements for Dogs, Cats, Horses, Birds, and More by Mary L. Wulff and Greg L. Tilford.
2. https://www.healthline.com/health/digestive-health/dgl-for-acid-reflux
3. https://www.dogsnaturallymagazine.com/licorice-and-dogs

Διαβάστε επίσης