Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι σκύλοι μινιατούρες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους μεγαλόσωμους.

Ότι οι λιλιπούτειοι φίλοι μας δεν έχουν ανάγκη τη βόλτα και την άσκηση.

Ότι η κοινωνικοποίησή και η εκπαίδευσή τους δεν είναι απαραίτητες.

Γι΄αυτούς τους λόγους, πολλοί επιλέγουν να αποκτήσουν ένα σκυλάκι «τσέπης».

Ωστόσο, τα σκυλάκια “τσέπης” δεν είναι διακοσμητικά. Έχουν κι αυτά τις ανάγκες τους.

«Οι σκύλοι των πολύ μικρόσωμων φυλών, γνωστοί ως σκυλάκια «τσέπης» ή σκύλοι μινιατούρες, είναι, εδώ και αιώνες, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των απανταχού φιλόζωων.

Σε αυτή την κατηγορία συναντούμε μια μεγάλη ποικιλία φυλών με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση, την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα. Κοινό σημείο αναφοράς το λιλιπούτειο μέγεθος, που δεν ξεπερνά τα τέσσερα κιλά.

Οι πολύ μικρόσωμες φυλές, με χαρακτηριστικά δείγματα τα ιδιαίτερα αγαπητά Μαλτέζ, Πομεράνιαν, Τσιουάουα και Γιορκσαϊρ Τεριέ, αποτελούν εξαιρετικούς σκύλους συντροφιάς, καθώς είναι ανθρωποκεντρικά και απόλυτα αφοσιωμένα στους κηδεμόνες τους.

Από το αρχαίο Μεξικό, μέχρι την αυτοκρατορική Ρώμη, και τις αυλές της Ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, τα μικροσκοπικά αυτά σκυλάκια λατρεύτηκαν για τον τρυφερό και πιστό χαρακτήρα τους, αλλά και για την απίστευτη εξυπνάδα τους.

Αρκετά σκυλάκια «τσέπης» παραμένουν, σε όλο τον κόσμο, στην κορυφή της λίστας με τις πιο δημοφιλείς φυλές, καθώς αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν έναν τρυφερό και αφοσιωμένο τετράποδο σύντροφο, αλλά διαθέτουν περιορισμένο χώρο», αναφέρει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Μπορεί λοιπόν, να είναι μόλις τέσσερα κιλά και να χωράνε σε απίστευτα μέρη, αλλά δεν είναι αξεσουάρ τσάντας. Τα κιλά των σκύλων δεν διαφοροποιούν τις βασικές ανάγκες τους.

«Το γεγονός ότι τα αξιολάτρευτα αυτά σκυλάκια μοιάζουν με λούτρινα παιχνίδια, και χωράνε κυριολεκτικά μέσα στην τσέπη μας, μας κάνει συχνά να ξεχνάμε ότι η φροντίδα και η εκπαίδευσή τους δεν πρέπει διαφέρει σε τίποτα από αυτή που χρειάζονται οι μεγαλόσωμοι συγγενείς τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ακόμη και τα πιο μικρόσωμα σκυλιά έχουν ανάγκη από σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και θετική εκπαίδευση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τυχόν, θέματα υγείας αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς», επισημαίνει η κτηνίατρος.

Υγεία

«Οι μικρόσωμες φυλές έχουν, σε γενικές γραμμές, υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους μεγαλόσωμους σκύλους. Τα Πομεράνιαν και τα Γιόρκσαϊρ, για παράδειγμα, φτάνουν, αισίως, τα 15-16 χρόνια, ενώ τα ατρόμητα Τσιουάουα μπορούν να αγγίξουν και τα 18 χρόνια.

Για να διασφαλιστεί όμως, η ποιότητα ζωής τους υπάρχουν κάποια σημαντικά θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας.

Η εύθραυστη διάπλαση, και το μικρό τους μέγεθος, καθιστά τα σκυλάκια «τσέπης» επιρρεπή σε τραυματισμούς από ατυχήματα μέσα στο σπίτι και από λάθος χειρισμούς πάνω στο παιχνίδι. Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα άλματα τους από μεγάλο ύψος- μεγάλο γι’ αυτά δηλαδή- και στο πήδημα στα πίσω άκρα καθώς επιβαρύνουν, σημαντικά, τα γόνατα.

Χρειάζονται λοιπόν, μεγάλη προσοχή σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα από μικρά παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να χειριστούν σωστά ένα τόσο ντελικάτο πλάσμα – ένας λόγος για τον οποίο οι μικρόσωμες αυτές φυλές δεν θεωρούνται κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά», τονίζει η κα Sereti και προσθέτει: «Μαθημένα στις ανέσεις, που προσφέρει μια προστατευμένη ζωή μέσα στο σπίτι, τα σκυλάκια «τσέπης» έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο και χαμηλή αντοχή στην έντονη σωματική άσκηση».

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, οι μικρόσωμες φυλές παρουσιάζουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται συγκεκριμένες φυλές, όπως τα Τσιουάουα, τα οποία λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου τους, τη χαριτωμένη κοντή μύτη και το επίπεδο πρόσωπο παρουσιάζουν, συχνά, αναπνευστικά προβλήματα και πολύ χαμηλή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν προδιάθεση σε ορθοπεδικά προβλήματα, όπως η εξάρθρωση της επιγονατίδας- μια επίπονη πάθηση στην οποία η επιγονατίδα εκτοπίζεται από τη φυσιολογική της θέση. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται, συχνά, στα Τσιουάουα, τα Γιορκσαϊρ Τεριέ και τα Πομεράνιαν.

Επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων δυσκολεύοντας την καθημερινή τους ζωή.

Η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας, καθώς και η τακτική, αλλά όχι εξαντλητική άσκηση».

Άσκηση και εκπαίδευση

Ο σκύλος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα σας και να σας συντροφεύει, όπου εσείς επιθυμείτε θα πρέπει να τον διαπαιδαγωγήσετε σωστά.

Αυτό που θέλουμε είναι να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα.

«Μπορεί οι μινιατούρες να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, σίγουρα όμως έχουν και κακή φήμη. Δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο είναι να συναντάμε ένα μικρό σκυλάκι το οποίο είναι ανυπάκουο, γαβγίζει ακατάπαυστα, ορμάει σε μεγαλύτερα σκυλιά και αγνώστους, και, γενικά, επιδεικνύει έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά.

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε όμως τα χαρακτηριστικά μιας φυλής από επίκτητες συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί ως αποτέλεσμα ελλιπούς εκπαίδευσης και αμέλειας του κηδεμόνα να κοινωνικοποιήσει σωστά και εγκαίρως τον σκύλο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν ισχυρές προσωπικότητες, κυριαρχικά ένστικτα και είναι πεισματάρικα και προστατευτικά με τον κηδεμόνα τους.

Οι αρνητικές συμπεριφορές που παρατηρούνται όμως, όπως η επιθετικότητα και το άγχος αποχωρισμού που εκδηλώνουν όταν απουσιάζει ο κηδεμόνας τους από το σπίτι, είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της ανατροφής που τους έχει δοθεί.

Μη σας ξεγελάει το μικρό μέγεθος και τα αντιμετωπίζετε σαν άψυχα παιχνίδια. Οι σκύλοι, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι κοινωνικά πλάσματα με εξαιρετικά υψηλή νοημοσύνη. Έχουν ανάγκη για εκτόνωση και για ξεκάθαρα όρια, προκειμένου να έχουν μια ισορροπημένη συμπεριφορά», επισημαίνει η κτηνίατρος.

Η σωστή κοινωνικοποίηση και η θετική εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντική και για τις μικρόσωμες φυλές.

«Τα σκυλάκια «τσέπης», παρόλο που μπορούν να ελεγχθούν πιο εύκολα, λόγω μεγέθους, πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να υπακούν σε βασικές εντολές και να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία.

Ο έξω κόσμος, τα αυτοκίνητα, οι άγνωστοι άνθρωποι φαντάζουν τεράστιοι και απειλητικοί σε ένα πλασματάκι τεσσάρων κιλών.

Γι’ αυτό φροντίστε να γίνεται ομαλή εξοικείωση με νέες καταστάσεις και ανθρώπους. Φροντίστε επίσης, να μην του ενισχύετε συμπεριφορές που προέρχονται από άγχος ή φόβο απαντώντας με φωνές και τιμωρία.

Η θετική εκπαίδευση, το ήρεμο περιβάλλον, το παιχνίδι μαζί σας και η συντροφικότητα, που την αποζητά συνέχεια, θα ενισχύσουν τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα του και θα του εξασφαλίσουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή στην αγκαλιά σας», τονίζει η κα Sereti.

Οι σκύλοι, ανεξαρτήτου φυλής, φύλου και μεγέθους, έχουν ανάγκη την καθημερινή τους βόλτα και την σωματική και πνευματική εκτόνωσή τους.

«Σημαντικότατο ρόλο στην ηρεμία και την καλή υγεία του συντρόφου σας παίζει επίσης, η σωματική άσκηση και οι τακτικές βόλτες. Η καθημερινή βόλτα και το παιχνίδι τού προσφέρει σωματική και πνευματική εκτόνωση, ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και, φυσικά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλλιεργήσετε τον μοναδικό δεσμό με το σκυλάκι σας.

Παρόλο που η άσκηση και η καθημερινή βόλτα είναι άκρως απαραίτητα για την ευεξία του, η ένταση και η διάρκεια πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες, την ηλικία και την ενέργεια του κάθε σκύλου, όπως και στις καιρικές συνθήκες.

Μην ξεχνάτε πως τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο και στη ζέστη, οπότε φροντίστε να προγραμματίσετε τις βόλτες σας σε ώρες της ημέρας που δεν θα τους προκαλέσουν δυσφορία», υπογραμμίζει η κτηνίατρος.

Συνοψίζοντας, πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα μικρόσωμο σκυλάκι, τα ζητήματα που πρέπει να σας απασχολήσουν, σύμφωνα με την η κα Sereti είναι: « Πριν πάρετε λοιπόν τη μεγάλη απόφαση να βάλετε στην οικογένειά σας ένα σκυλάκι «τσέπης», σκεφτείτε κατά πόσο η καθημερινότητα και το περιβάλλον σας είναι κατάλληλα.

Αν σας αρέσει να περνάτε χρόνο στο σπίτι και ψάχνετε ένα τρυφερό πλάσμα που θα βρίσκει την ευτυχία κουλουριασμένο στην αγκαλιά σας και θα σας ακολουθεί σε κάθε σας βήμα, σίγουρα ένας σκύλος μινιατούρα είναι ιδανική επιλογή.

Μην αμελήσετε όμως, να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στη σωστή εκπαίδευση, την υπεύθυνη ανατροφή και την κάλυψη των αναγκών του. Μπορεί να χωράει στην τσάντα σας, αλλά είναι ένα ζωντανό πλάσμα με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και απαιτητικό χαρακτήρα».

Η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti

Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης