Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων διαπιστώνουν, με μεγάλη έκπληξη, ότι δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα να πάρουν μαζί τους στο καφέ τον μικρό τους φίλο.

Γιατί εκείνος δεν κάθισε λεπτό ήσυχος. Γάβγιζε, κλαψούριζε, στριφογύριζε και έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει ότι καθόλου δεν του αρέσει εκεί όπου βρίσκεται.

Και οι κηδεμόνες απορούν. Για ποιο λόγο ο σκυλάκος τους δεν απολαμβάνει την έξοδο για καφέ;

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, μιας και πρόκειται για διαφορετικό είδος από εμάς, ότι κάτι που ευχαριστεί τον άνθρωπο, έναν σκύλο μπορεί να τον δυσαρεστεί. Ή, απλώς, να μην το χαίρεται όσο εμείς. Ακόμα κι αν η παραμονή στην καφετέρια είναι μικρής διάρκειας.

«Διαβάζοντας» προσεκτικά τον σκύλο σας, και τι σας «λέει» με τη «γλώσσα του σώματός» του, σίγουρα θα δείτε κάποια σημάδια που δείχνουν πώς νιώθει», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποκτήσει οικειότητα με το περιβάλλον του καφέ

Μην απογοητεύεστε από τη συμπεριφορά του σκυλάκου σας, γιατί υπάρχει τρόπος για να τη διορθώσετε. «Ακόμη κι αν δεν δείτε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε -καθώς κάθε σκύλος είναι διαφορετικός-, τουλάχιστον θα έχει μάθει κάτι καινούριο. Που είναι ωφέλιμο για την πνευματική του ανάπτυξη, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Για να σας συνοδεύει, λοιπόν, στο καφέ ο μικρός σας φίλος, θα πρέπει να τον βοηθήσετε να εξοικειωθεί με την ιδέα της καφετέριας, όπως λέει η κα Αγγελικάκη, και για να χαλαρώνει πιο εύκολα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιες βασικές ασκήσεις, όπως το «κάτσε» και το «μείνε».

«Επίσης, να ανταποκρίνεται άμεσα σε έναν χαρακτηριστικό και σύντομο ήχο. Για παράδειγμα, εγώ -ούσα μεγαλωμένη με γάτες- στον δικό μου σκύλο χρησιμοποιώ το «ψιτ-ψιτ», γιατί παρατήρησα ότι ακούει και σ’ αυτό!

Αυτόν τον χαρακτηριστικό και σύντομο ήχο, λοιπόν, του τον μαθαίνουμε για να του αποσπάται η προσοχή από κάποιο ερέθισμα που, πιθανόν, τον ενοχλεί. Και το βασικότερο είναι οτι με αυτήν την εκμάθηση η προσοχή του μένει εστιασμένη σε εμάς, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν δεν τα ξέρει, ή δεν είναι έτοιμος να τα εφαρμόσει σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να ξεκινήσετε από αυτό το βήμα, προτού προχωρήσετε παρακάτω», υπογραμμίζει η κα Αγγελικάκη .

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το ταμπεραμέντο του σκύλου μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα μέρος φιλικό και ευχάριστο γι’ αυτόν, στο οποίο νιώθει άνετα», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Και αυτό θα το κάνετε παίρνοντας μαζί σας τις αγαπημένες του λιχουδιές και πηγαίνοντας μια βόλτα σε κάποιο πάρκο, ώστε να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων. Και, κυρίως, σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που μπορεί να συναντήσετε και σε μια καφετέρια.

Πώς θα «τσεκάρετε» εάν ο σκύλος σας είναι έτοιμος για το καφέ

Για να κατανοήσετε τι πρέπει να παρατηρήσετε στον σκύλο σας, η κα Αγγελικάκη θέτει κάποια ερωτήματα:

– Πώς αντιδρά στην πολυκοσμία; Τι συμπεριφορά εκδηλώνει όταν περνούν από μπροστά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, γάτες, μηχανάκια, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τον εξιτάρει; Μπορεί να παραμένει ήρεμος σ’ όλα αυτά;

– Αν δοκιμάσετε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο που του αρέσει, ξεχνιέται γρήγορα, ή μένει προσκολλημένος σ’ εκείνο το ερέθισμα; Αν ναι, για πόση ώρα;

«Καταλαβαίνετε πως, αν όλα είναι… στο κόκκινο, ίσως να μην είναι εφικτό να χαλαρώσετε μαζί σε μια καφετέρια, ή ίσως αυτό να πάρει αρκετό χρόνο για να συμβεί.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν σημασία οι ασκήσεις με το συνθηματικό για την απόσπαση της προσοχής, κι έπειτα το «κάτσε» και το «μείνε».

Ιδανικά, θα πρέπει να του το λέτε πριν ενθουσιαστεί υπερβολικά με το ερέθισμα, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.

Είναι πολύ βασικό να έχει ήρεμες αντιδράσεις απέναντι σε όλα αυτά, κι όχι απλώς να τα ανέχεται.

Δηλαδή, δεν αρκεί να υπακούει, απλώς, σε αυτά που του ζητάτε, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσετε και το πώς είναι, γενικότερα, η διάθεσή του.

Αν δείχνει ήρεμος και χαλαρός, τότε είμαστε μια χαρά! Αλλά, αν φαίνεται κάπως αγχωμένος, αναστατωμένος, ή απλά σκυθρωπός, θα πρότεινα να δοκιμάσετε κάτι που τον ευχαριστεί. Ίσως, μια βόλτα γύρω από το πάρκο για να ηρεμήσει.

Αφού επιστρέψετε, παρατηρήστε μέχρι πόση ώρα μπορεί να μείνει ήρεμος, κι αν θα αναστατωθεί με κάποιο άλλο ερέθισμα.

Να θυμάστε πως σε αυτό το στάδιο βγαίνετε βόλτα για να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με τέτοιες καταστάσεις, κι όχι για να χαλαρώσετε με ένα καφεδάκι στο χέρι.

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να έχετε στο νου σας όταν βγαίνετε για καφέ με τον σκύλο σας: ανά πάσα στιγμή μπορεί να αγχωθεί τόσο πολύ με κάτι, ώστε η μόνη λύση για να ηρεμήσει, να είναι να σηκωθείτε και να κάνετε μια μικρή ή μεγάλη βόλτα. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό», διευκρινίζει η κα Αγγελικάκη.

Στο καφέ παρέα με τον σκύλο σας

Στην περίπτωση, λοιπόν, που όλα πάνε καλά, δηλαδή έχετε θετικά αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια, τότε η κα Αγγελικάκη σας παροτρύνει να δοκιμάσετε το ίδιο μοτίβο και να πάτε σε κάποιο καφέ.

«Κατά προτίμηση, όχι πολυσύχναστο. Τουλάχιστον, να μην υπερβαίνει την πολυκοσμία του πάρκου που επισκεφθήκατε.

Επίσης, το αγαπημένο του παιχνίδι, ένα κόκκαλο ειδικό για σκύλους και ένα κρεβατάκι που θα έχει τη δική του μυρωδιά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά», διευκρινίζει η κα Αγγελικάκη και προσθέτει: «Καταλαβαίνουμε ότι το να μας συνοδεύσει ο σκύλος μας για καφέ, είναι, εν μέρει, κάτι που μπορεί να μάθει μέσω εκπαίδευσης ή/και της συνήθειας, αν πηγαίνουμε συχνά μαζί του.

Αλλά, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του».

Αυτό που τονίζει για ακόμα μια φορά η κα Αγγελικάκη είναι «να μην τον πιέσουμε για οτιδήποτε δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει.

Όλα όσα αναφέρθηκαν, θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία γι’ αυτόν, χωρίς κάποιο σημάδι δυσανασχέτησης ή άγχους από τη μεριά του.

Εσείς, ως κηδεμόνες, οφείλετε να του τα μαθαίνετε χωρίς κανέναν εξαναγκασμό, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη

Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.

Διαβάστε επίσης