Αν στο μυαλό σας στριφογυρίζει η σκέψη να υιοθετήσετε, ή να φιλοξενήσετε έναν πυρόπληκτο σκυλάκο, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να του συμπεριφερθείτε για να νιώσει ασφάλεια και να ηρεμήσει η καρδούλα του. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα ζώα έχουν μια τραυματική εμπειρία.

«Χάρη στην ανιδιοτελή βοήθεια εθελοντών περισυλλέχτηκαν μέσα από τις στάχτες αρκετά πυρόπληκτα ζώα, και τους δόθηκε η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργήθηκαν πλατφόρμες επανένωσης των κηδεμόνων με τα ζώα τους (Dogs’ Voice), με αποτέλεσμα, για πολλά από αυτά, να υπάρχει ένα αίσιο τέλος. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους, ενώ άλλα τόσα ζώα χάθηκαν μέσα στον πανικό τους από την πύρινη λαίλαπα», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού.

Για αυτά τα ζώα, που οι κηδεμόνες τους δεν θα αναζήτησαν ποτέ, ή βρέθηκαν ως αδέσποτα, μπορείτε να γίνετε σανίδα σωτηρίας, όπως λέει η κυρία Ιατρού, κάνοντας πράξη τις λέξεις «φιλοξενώ» και «υιοθετώ».

«Τώρα είναι η ευκαιρία σας να δώσετε ουσιαστική αγάπη και βοήθεια σε ένα από τα τόσα πυρόπληκτα ζώα που ψάχνουν σπίτι και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αν, πάλι, θέλετε να βοηθήσετε, αλλά η ιδέα της υιοθεσίας μοιάζει μακρινή, ανοίξτε τα σπίτια σας και φιλοξενήστε ένα ζωάκι. Η ευτυχία και η χαρά που θα πάρετε, θα σας γεμίσει για μια ζωή», παροτρύνει η κυρία Ιατρού και επισημαίνει ότι η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια καταπληκτική εμπειρία, αλλά, παράλληλα, και μια τεράστια ευθύνη.

«Κάθε μεγάλη αλλαγή στη ζωή χρειάζεται προετοιμασία. Πόσο μάλλον, μια υιοθεσία σκύλου ή ακόμη και η φιλοξενία του. Τα ζώα αυτά έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Πολλά από αυτά βρέθηκαν ετοιμοθάνατα, άλλα γεμάτα εγκαύματα και, φυσικά, στρεσαρισμένα, καθώς έχασαν την ασφάλεια του σπιτιού τους και τη συντροφιά των κηδεμόνων τους. Σίγουρα, το μόνο που δεν τους χρειάζεται είναι μια αποτυχημένη υιοθεσία», τονίζει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων.

Αν, λοιπόν, προχωρήσετε σε υιοθεσία ή φιλοξενία, η κυρία Ιατρού λέει ότι υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που θα πρέπει να γνωρίζετε και να έχετε λάβει υπόψη σας.

Για να νιώσει ασφάλεια και άνεση στο νέο του σπίτι το ζωάκι, η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων συμβουλεύει:

Ξεκινήστε αργά. Όσο αγχωτικό θα ήταν για εμάς εάν μετακομίζαμε σε έναν νέο χώρο, με νέους ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, τόσο αγχωτικό είναι και για τα σκυλιά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά που έχουν διασωθεί, σίγουρα δεν έχουν βιώσει τις πιο θετικές εμπειρίες στη ζωή τους. Ειδικά αν αναλογιστούμε με τι ήρθαν αντιμέτωπα τις τελευταίες μέρες.

Δώστε χώρο και χρόνο στον σκύλο να μάθει και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Μην τον πιέζετε και μη δημιουργείτε στρεσογόνες καταστάσεις για τον ίδιο. Τα σκυλιά, όσο φιλικά και κοινωνικά κι αν είναι, έχουν ανάγκη από τον δικό τους προσωπικό χώρο ηρεμίας. Δημιουργήστε τους μια γωνιά ησυχίας, στη οποία θα μπορούν να χαλαρώνουν, να κοιμούνται ήρεμα, και κανένας να μη τα ενοχλεί. Τα ζώα αυτά έχουν πολλές μέρες να ξεκουραστούν επαρκώς, σωματικά και ψυχικά. Αρκεί να αναλογιστούμε με πόσα άλλα σκυλιά είχαν περισυλλεχθεί – διασωθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις και χώρους, και με πόσους εθελοντές έρχονταν σε καθημερινή επαφή.

Έχετε υπομονή. Θυμηθείτε ότι ο σκύλος είναι ένα ζωντανό ον με τα δικά του συναισθήματα και εμπειρίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ο σκύλος θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί, να ηρεμήσει και, τελικά, να αρχίσει να μαθαίνει τους κανόνες του σπιτιού και να ξετυλίγει τον χαρακτήρα του. Η ανυπομονησία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί νέοι κηδεμόνες σκύλων εγκαταλείπουν και επιστρέφουν τα σκυλιά τους. Όπως θα κάνατε υπομονή με ένα υιοθετημένο παιδί, έτσι θα πρέπει να κάνετε και με ένα υιοθετημένο σκυλί.

• Να είστε προετοιμασμένοι για σωματικά προβλήματα που προέρχονται από το άγχος ή τον τραυματισμό του σκύλου. Ενδεχομένως, ο σκύλος που υιοθετήσατε να βρέθηκε τραυματισμένος, καμένος, ή άρρωστος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορείτε να του προσφέρετε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζεται, να είστε συνεπείς με τις οδηγίες του γιατρού, και να δείχνετε συναισθηματική κατανόηση απέναντι σε ένα ζώο που υποφέρει. Επιπλέον, οι απότομες αλλαγές του περιβάλλοντος, καθώς και οι εξωτερικοί παράγοντες που βίωσε ο σκύλος, μπορεί να του δημιουργήσουν γαστρεντερικά θέματα (π.χ. διάρροιες) λόγω του στρες.

• Ξεκινήστε να δημιουργείτε μια ρουτίνα. Η ρουτίνα δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου, και είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό, εφόσον ο σκύλος σας έχει ανακάμψει από το πρώτο σοκ. Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ο σκύλος στο σπίτι χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο δυσκολότερο θα είναι να το συνηθίσει αργότερα. Επιπλέον, η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος φαγητού, βόλτας, ύπνου και παιχνιδιού, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσετε το σκυλί σας να χαλαρώσει. Οι συνήθειες ηρεμούν τα σκυλιά, δίνοντάς τους τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα πηγαίνουν όπως πρέπει.

• Να είστε προετοιμασμένοι για απόπειρες απόδρασης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος θα έφευγε από το σπίτι του. Όταν πρόκειται για σκυλιά που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, ο κατάλογος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο σκύλος μπορεί να φοβάται και να ψάχνει έναν τρόπο να επιστρέψει στα μέρη που είναι γι’ αυτόν γνώριμα, ή ακόμη και να νιώθει την ανάγκη να περιπλανηθεί ως μέρος της συνήθειάς του ως αδέσποτο. Βγάζουμε πάντα τον σκύλο βόλτα με οδηγό. Ελέγχουμε το κολάρο και το σαμάρι του -να είναι καταλλήλως τοποθετημένα πάνω του- και, φυσικά, του φοράμε, για παν ενδεχόμενο, μια κονκάρδα με τα στοιχεία μας.

Η κυρία Ιατρού πιστεύει ακράδαντα ότι «τα υιοθετημένα σκυλιά είναι δώρο ζωής. Υιοθετήστε έναν πυρόπληκτο σκύλο. Θα σώσετε μια ζωή. Θα αλλάξετε όλον τον κόσμο αυτού του ζώου, προς το καλύτερο. Θα βοηθήσετε την προσπάθεια των εθελοντών. Θα διδάξετε αγάπη στους γύρω σας. Θα γίνετε καλύτερος άνθρωπος. Αξίζει».

Η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού

*Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχοςτου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο. Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Διαβάστε επίσης