Ανυπολόγιστος ο αριθμός ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, ενώ πάρα πολλά οικόσιτα ζώα αγνοούνται με τους κηδεμόνες τους να τα αναζητούν εναγωνίως ακόμη και με εκκλήσεις στα social media.

Ευτυχώς, για κάποια σκυλάκια και γατάκια η περιπέτεια τους έχει αίσιο τέλος, καθώς βρίσκονται ήδη στην αγκαλιά των κηδεμόνων τους. Κάποια άλλα όμως, ακόμη αγνοούνται. Και η αγωνία των κηδεμόνων τους κορυφώνεται…

Παράλληλα, αναρτώνται αγγελίες από ζώα συντροφιάς που βρέθηκαν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν ζώα, μέχρι να βρεθεί ο κηδεμόνας τους ή κάποιος για να τα υιοθετήσει.

Συγκινητικές είναι οι εικόνες στα social media με πυροσβέστες που σώζουν ζώα και δίνουν μάχη με τις φλόγες που πλησίαζαν σε μελίσσια.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις πυρόπληκτες περιοχές, η αγωνία κορυφώνεται για ανθρώπους και για ζώα.

Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκεται η Dogs’ Voice (Μη Kερδοσκοπικός Oργανισμός για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα). «Δεκάδες γάτες έχουμε βρει καμένες. Δεκάδες σκυλιά με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Έχουμε βρει και δεκάδες ζώα που έχασαν τη ζωή τους. Τα έχουμε μεταφέρει όλα στους Κτηνιατρικούς Σταθμούς. Έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, καθώς η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμα. Όταν θα μας το επιτρέψουν θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα ζώα», αναφέρει η ιδρύτρια της Dogs’ Voice, Έλενα Δέδε.

ζωα2

Συμβουλεύει τον κόσμο που θέλει να βοηθήσει να μην πηγαίνει στις πυρόπληκτες περιοχές γιατί δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής. Να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της Dogs’ Voice, αλλά και των άλλων Φιλοζωικών Σωματείων της περιοχής.

Ομάδες εθελοντών, όπως επισημαίνει η ιδρύτρια κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων και τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς για να τα φροντίσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται μόνο με την καταγραφή των ζώων και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης, έτσι ώστε να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.

Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα, αφού έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.

Όποιος επιθυμεί να φιλοξενήσει ένα ζωάκι. η Dogs’ Voice έχει ανοίξει πλατφόρμα και μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79

Η Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται σε κτηνιατρικούς σταθμούς, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή καταγραφή και διοχέτευση.

ζωα3

Οι κτηνιατρικοί σταθμοί είναι οι εξής:

1. Σταθμός της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.). Λειτουργεί στο Ολυμπιακό χωριό (Θρακομακεδόνες) 8/21, οδός Μαρίας Καλπακίου και Χρήστου Αγγουράκη γωνία (ισόγειο κατάστημα).

2. Σταθμός στο Πολυδένδρι στο κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης τηλέφωνο 22950.53680

3. Σταθμός στις Αχαρνές στο κτηνιατρείο του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων αρ. 210.

Εθελοντές του «Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr» βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές και σε συνεργασία με Dogs’ Voice συνεισφέρουν στη διάσωση των ζώων.

Στο πλευρό των πυρόπληκτων ζώων και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αλλά και αμέτρητοι εθελοντές από διάφορα Σωματεία, όπως και ιδιώτες.

ζωα4

Δωρεάν κτηνιατρική περίθαλψη για τα πυρόπληκτα ζώα

Κτηνιατρικά νοσοκομεία, αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε ζώα που την έχουν ανάγκη.

Νοσοκομείο ζώων Άγιος Μόδεστος, Λεωφόρος Θησέως 35 Εκάλη, 210-8134.772, 210-8133.574

Κτηνιατρείο Ιωάννη Σαμολαδά, Αναστάσεως 43, Ηλιούπολη. Τηλ. 210-9735.140 (10:00-14:00 και 17:30-20:30).

Η φαρμακαποθήκη Liafarm-Stroumsas προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική αγωγή σε άλογα που χρειάζονται νοσηλεία. Επικοινωνήστε στο info@liafarm.gr.

Κτηνίατροι από το κτηνιατρείο Vets4Life συνδράμουν στην περιοχή.

Κτηνιατρείο Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων αρ. 210, Αχαρνές.

Κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης, Πολυδένδρο, τηλ. 22950- 53.680

Που μπορείτε να απευθυνθείτε αν βρήκατε πυρόπληκτο ζωάκι

Καλείτε στο 6974.755990 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για ζώα από τη Βαρυμπόμπη.

Επικοινωνείτε με το @a_little_shelter στο Instagram για μεταφορά ζώων.

Το οινοποιείο Τσάνταλη στο Πολυδένδρι λειτουργεί ως καταφύγιο ζώων.

Μέσα από την σελίδα του στο Facebook το zoosos.gr ενημερώνει διαρκώς για ό,τι νεότερο αφορά την περισυλλογή, περίθαλψη και διαμονή των πυρόπληκτων ζώων.

Το Dog’s Voice έχει στήσει μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς με την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε στο Μάτι το 2018 καθώς αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες.

ζωα5

Oδηγίες φροντίδας 

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι δίπλα στα ζώα των πυρόπληκτων περιοχών και δίνει οδηγίες σε όσους διαπιστώσουν πως κάποιο δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο βρίσκεται σε ανάγκη:

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

Στη σελίδα της στο facebook η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος δίνει μια πλήρη λίστα κτηνιατρείων για παροχή βοήθειας.

ζωα6