Προ των πυλών βρίσκονται οι διακοπές του Πάσχα, και για όσους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις ημέρες αυτές στην ύπαιθρο, παρέα με το τετράποδό τους, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, έχει μερικές πολύτιμες συμβουλές. Αφορούν την προετοιμασία του σκύλου για το επερχόμενο ταξίδι, το τι πρέπει να περιέχει η… σκυλοβαλίτσα, αλλά και το πώς θα βοηθήσουν το ζωάκι τους να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

«Για ποιον λόγο να γίνω κηδεμόνας κάποιου ζώου, αν δεν έχω σκοπό να το κάνω μέρος της ζωής μου;

Γιατί να υιοθετήσω ένα ζώο, αν δεν έχω σκοπό να οργανώσω την καθημερινότητα και, φυσικά, τις διακοπές μου, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές του ανάγκες;

Ο σκύλος μας θα πρέπει να θεωρείται οικογένεια, και η οικογένεια πηγαίνει διακοπές όλη μαζί.

Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε κοντά με τον σκύλο σας και να αναπληρώσετε τον χρόνο που, τυχόν, έχετε χάσει εξ αιτίας της δύσκολης καθημερινότητας.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη

Πριν από το ταξίδι
Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ομαλή προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και νέες εμπειρίες, αρκετούς μήνες πριν από το αναμενόμενο ταξίδι μας. Με τη βοήθεια θετικού Διπλωματούχου Εκπαιδευτή και σεβόμενοι πάντα τη φύση του ζώου, θα πρέπει:

– να έχουμε κοινωνικοποιήσει τον σκύλο μας

– να του έχουμε μάθει να περπατάει ήρεμα στο λουρί

– να δέχεται το φίμωτρο χωρίς να του προκαλεί άγχος, ή δυσφορία

– να δέχεται το crate και να νιώθει ήρεμος στο κλουβί/τσάντα μεταφοράς

– να έχει γίνει θετική σύνδεση για τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο

Βάσει νόμου και για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει το ζώο να φέρει μικροτσίπ, και στο κολάρου του να κρέμεται ταυτότητα, χαραγμένη με τα τηλέφωνα επικοινωνίας για την περίπτωση που χαθεί και με το όνομά του.

Έχουμε μαζί το ανανεωμένο βιβλιάριο υγείας που αναγράφει και τον αριθμό του μικροτσίπ του ζώου.

Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου έχουμε φροντίσει για την αποπαρασίτωση του ζώου, έχουμε λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις για τα τσιμπούρια, ψύλλους, σκνίπες, και έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο για να βοηθήσουμε το ζώο μας σε τυχόν δυσάρεστη κατάσταση, μέχρι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Κατά την προετοιμασία μας έχουμε εντοπίσει τους κτηνιάτρους της περιοχής, που θα επισκεφτούμε εάν χρειαστεί, και έχουμε αποθηκεύσει τα τηλέφωνά τους στο κινητό μας. Οφείλουμε να έχουμε επικοινωνήσει μαζί τους εκ των προτέρων για να σιγουρευτούμε ότι τα συγκεκριμένα τηλέφωνα ισχύουν και να μάθουμε τα ωράρια λειτουργίας, σε περίπτωση ανάγκης.

Μετά την άφιξη
Ο σκύλος μας χρειάζεται λίγο χρόνο για την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να βγείτε μια πολύ μεγάλη βόλτα, για να εκτονωθεί ο σκύλος μετά το ταξίδι και να εξερευνήσει τις νέες μυρωδιές που τον περιβάλλουν. Το πρώτο βράδυ της διαμονή σας, καλό θα ήταν, να το περάσετε όλοι μαζί και -ιδανικά- να μην κανονίσετε κάποια έξοδο, αφήνοντας τον σκύλο σας μόνο του σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα του σκύλου σε όσα αφορούν το φαγητό και τις βόλτες του, θα πρέπει να τηρηθεί πιστά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατώντας σταθερό πρόγραμμα, βοηθάμε τον σκύλο μας να είναι λιγότερο αγχωμένος στις νέες συνθήκες. Επίσης, έχοντας μαζί μας το κρεβάτι/μαξιλάρα του, τα μπολ φαγητού και νερού και τα αγαπημένα του παιχνίδια, βοηθάμε τον σκύλο μας να νιώσει γρηγορότερα οικεία στο νέο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας δεν θα πρέπει να ταΐσουμε υπερβολικά τον σκύλο μας, μοιράζοντάς του τα καλούδια που περιλαμβάνει το Πασχαλινό τραπέζι ή τα αποφάγια μας.

Αποφεύγουμε να δώσουμε τα κόκκαλα από τα κρέατα που έχουν καταναλωθεί, καθώς υπάρχουν από σοβαροί έως και θανατηφόροι λόγοι για να το αποφύγουμε.

Αποφεύγουμε να μοιραστούμε οποιοδήποτε γλυκό μαζί του και ειδικά σοκολάτα, η οποία θεωρείται τοξική για τον σκύλο μας.

Και όλα τα παραπάνω (γλυκά και φαγητά) φροντίζουμε να βρίσκονται πάντα σε σημείο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος.

Η νύχτα της Ανάστασης
Τη νύχτα της Ανάστασης, δυστυχώς, τα πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον ουρανό και ο εκκωφαντικός θόρυβος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος, όχι μόνο για τους κροτοφοβικούς, αλλά για την πλειοψηφία των σκύλων.

Καλό θα είναι, την ώρα των βεγγαλικών, ο σκύλος μας να βρίσκεται σε κλειστό προστατευμένο χώρο, να έχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες, ούτως ώστε να μην μπορεί να διαφύγει ή να τραυματιστεί, σε περίπτωση που πανικοβληθεί. Όταν δεν μπορεί να διαφύγει, συνήθως δημιουργεί ένα «καταφύγιο» κάτω από κάποιο κρεβάτι ή τραπέζι. Αφήνουμε τον σκύλο μας να κρυφτεί στο σημείο που θέλει. Στον χώρο αυτό, τοποθετούμε τη μαξιλάρα του ή την κουβέρτα του, για να είναι πιο άνετα. Προσπαθούμε με ουδέτερους ήχους ή dog calming μουσική να καλύψουμε τον εξωτερικό θόρυβο, χαμηλώνουμε τον φωτισμό και ανακουφίζουμε τον σκύλο μας, μιλώντας του ήρεμα, χαϊδεύοντάς τον ήρεμα ή/και με αγκαλιά, αν ο ίδιος το επιθυμεί. Σε περίπτωση παρατεταμένου τρέμουλου, έντονης σιελόρροιας, διάρροιας, εμετού, ή ταχυκαρδίας, συμβουλευόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο.

Καλές διακοπές και πάντα με τον σκύλο μας!».