Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων έχει ήδη αγγίξει τα 1,8 εκατομμύρια στη χώρα μας, αλλά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μόνο το 58% των υιοθεσιών πετυχαίνουν. Το υπόλοιπο 42% των σκυλάκων είτε επεστράφησαν είτε εγκαταλείφθηκαν στον δρόμο.

Τα παραπάνω μαθαίνουμε στο βίντεο της ιστοσελίδας Pet-Link που προτείνει έναν καινοτόμο τρόπο για να λυθεί το εν λόγω πρόβλημα, μέσω μιας πλατφόρμας όπου δεν επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι το αδεσποτάκι τους, αλλά τα ζώα συντροφιάς είναι αυτά που επιλέγουν τον άνθρωπο που θα τα υιοθετήσει.

Ιδανικό ταίριασμα

Την πλατφόρμα Pet-Link  μέσω της οποίας ο σκύλος «επιλέγει» τον άνθρωπό του, δηλαδή τον άνθρωπο που θα τον υιοθετήσει και όχι το αντίστροφο, έφτιαξαν οι μαθητές της κοινωνικής «επιχείρησης» Petlink από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, οι οποίοι αναδείχθηκαν στις τρεις  καλύτερες θέσεις του 7ου Παγκόσμιου Τελικού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Ιουνίου 2021. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ, ενώ στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.

Οι μαθητές Κωσταντίνος  Μαθιός και Αλέξανδρος Μαθιός, Λυδία Ευαγγελάτου και Βασίλης Κουλουμέντας ήταν οι εμπνευστές της ιδέας Pet-Link που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στο Διαγωνισμό του JA Greece και της NN Hellas. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια έχοντας αποσπάσει διακρίσεις σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας καλλιεργήσει μια κουλτούρα υγιούς ανταγωνισμού και επιχειρηματικού πνεύματος μεταξύ των μαθητών, θέτοντας τον πήχυ ψηλά για τους μαθητές που εκπροσωπούν τον Όμιλο κάθε χρόνο στο διαγωνισμό.

Ενθουσιασμένοι οι νεαροί startuppers δήλωσαν: «Η ευκαιρία που μας δόθηκε μέσα από το διαγωνισμό του SIR να αναπτύξουμε την ιδέα μας σε μια ρεαλιστική επιχειρηματική πρόταση, η οποία ως στόχο έχει να αντιμετωπίσει ολιστικά το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, είναι πραγματικά ανεκτίμητης αξίας» και τόνισαν: «Νιώσαμε, πραγματικά, μικροί επιχειρηματίες και είδαμε πως μπορεί η σύμπραξη τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και να αφήσει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα, η οποία αναγνωρίστηκε τόσο από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού όσο και από έμπειρους επαγγελματίες της αγοράς».

Αρωγοί και υποστηρικτές της ομάδας των υπέροχων παιδιών που εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν την καινοτόμο ιδέα της πλατφόρμας αναζήτησης «οικογένειας» από το προς υιοθεσία σκυλάκι, είναι οι καθηγητές τους Αθανάσιος Καραμήτσας, Ελένη Μαρκοπούλου και Παναγιώτης Στατήρης οι οποίοι δήλωσαν: «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μαθητική επιχείρηση του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού αναδεικνύεται στις 3 κορυφαίες ομάδες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Social Innovation Relay, γεγονός που μας γεμίζει χαρά και περηφάνια. Όλοι οι μαθητές του Ομίλου εργάστηκαν με αφοσίωση, σταθερότητα και πάθος προκειμένου να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι δεδομένο ότι σε αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι καλλιέργησαν, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, πολύτιμες δεξιότητες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία, η ενσυναίσθηση, καθώς και η εκμάθηση αποδοχής της αποτυχίας ως μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και εξέλιξής τους. Θα θέλαμε, από καρδιάς, να ευχαριστήσουμε τόσο το Junior Achievement Greece και την NN Hellas όσο και τη Διεύθυνση και τους συναδέλφους καθηγητές του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού για τη στήριξή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Πως λειτουργει η εφαρμογή

Ο χρήστης που επιθυμεί να υιοθετήσει έναν αδέσποτο σκύλο καλείται να συμπληρώσει ένα πρωτοποριακό  και αμφίδρομο ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου παραθέτει βασικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, τον διαθέσιμο χρόνο και χώρο, αλλά και τον χαρακτήρα του.

Ένα αντίστοιχο ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των σκύλων, που φιλοξενούν και τους οποίους επιθυμούν να δώσουν προς υιοθεσία.

Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα κωδικοποιεί τις απαντήσεις και διαμορφώνει ένα ψηφιακό προφίλ τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων προς υιοθεσία, τις διασταυρώνει και προτείνει εκείνα τα ζώα που έχουν το μεγαλύτερο βαθμό συνάφειας με τον φιλόζωο.

Ακόμη και στην περίπτωση ωστόσο που κάποιος έχει την διάθεση, αλλά όχι και τον χρόνο να υιοθετήσει έναν αδέσποτο σκυλάκο, η Pet-Link του προσφέρει την επιλογή της εικονικής υιοθεσίας, όπου μπορεί να φροντίζει ένα αδέσποτο, αλλά από απόσταση, ενώ αυτό φιλοξενείται σε μια φιλοζωική, με ανοιχτή την προοπτική της πραγματικής υιοθεσίας στο μέλλον.

Σκύλοι – αιμοδότες

Η Pet-Link δημιουργεί και το πρώτο δίκτυο αιμοδοσίας σκύλων, όπου ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που χρειάζεται αίμα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να έρθει σε επαφή με εγγεγραμμένους σκύλους αιμοδότες, αναπτύσσοντας μία βάση δεδομένων σκύλων αιμοδοτών απαραίτητη στους κτηνιάτρους.

E-shop

Οι νεαροί ‘startuppers’ δημιούργησαν και e-shop που προσφέρει όλα τα αναγκαία προϊόντα που χρειάζεται ο φιλόζωος σε όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής του με το σκυλί (τροφές – εξειδικευμένα φαρμακευτικά – αξεσουάρ) και επιχειρεί να ενθαρρύνει ακόμα και πιο «άπειρους» να υιοθετήσουν ένα σκυλί, αφού μειώνει τον χρόνο που πρέπει να ασχοληθεί ο φιλόζωος για την αγορά των κατάλληλων προμηθειών συγκεντρώνοντας τις όλες σε ένα σημείο.

Γνωρίστε το Pet-Link