Υπάρχουν κάποιες σκυλό-φατσες που στην παρουσία «τρίτου» κάνουν ολόκληρη… σκηνή ζηλοτυπίας στον κηδεμόνα τους.

Ζηλεύει, όμως, ένας σκύλος, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος;

«Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές έρευνες, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι και σκύλοιζηλεύουν.

Και το δείχνουν, προσπαθώντας, για παράδειγμα, να αγγίζουν με κάθε ευκαιρία τον κηδεμόνα τους, ή δείχνοντας επιθετικότητα προς τον “τρίτο” – είτε πρόκειται για σκύλο, ή άλλο ζωάκι, είτε για άνθρωπο. Το δείχνουν, επίσης, επιδιώκοντας να μπουν ανάμεσα στον κηδεμόνα τους και τον “τρίτο“, ή κλαίγοντας, κτλ.

Πόσες φορές δεν έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι ο σκύλος τους ζηλεύει το καινούργιο ζωάκι που ήρθε στο σπίτι, ή το νεογέννητο παιδάκι που προστέθηκε στην οικογένεια, ή ένα άλλο μέλος της οικογένειας, και συνεχώς θέλει να μπαίνει ανάμεσά τους…», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια, Ρενάτα Γρυπάρη, και θέτει το ερώτημα χωρίς διάθεση αστεϊσμού: «Στα σοβαρά, όμως, τώρα, οι σκύλοι… ζηλεύουν;».

Η «ζήλια», εξηγεί η κα Γρυπάρη, στην ανθρώπινη κοινωνία συνδέεται με τον εγωισμό και την ανάγκη του ανθρώπου να είναι και να αισθάνεται μοναδικός και αναντικατάστατος.

Πώς, όμως, λειτουργεί στους σκύλους αυτός ο μηχανισμός;

«Αυτό που εμείς αποκαλούμε «ζήλια», στην κοινωνία των σκύλων μπορεί να είναι: α) η διεκδίκηση του κηδεμόνα, άρα ανταγωνισμός, β) η αλλαγή ρουτίνας που αποπροσανατολίζει τον σκύλο, δηλαδή μπορεί να αλλάξουν οι ώρες της βόλτας του, ή των γευμάτων του, ή ο χώρος όπου κοιμάται, ή να του απαγορευτεί να ανεβαίνει σε κρεβάτια και καναπέδες κτλ., γ) η έλλειψη αυτοπεποίθησης (έμφυτης, ή επίκτητης), που εντείνεται από την παρουσία ενός τρίτου», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων και συμπληρώνει:

«Το πρόβλημα ξεκινά όταν δώσουμε στον σκύλο μας τη λανθασμένη εντύπωση ότι είμαστε «κτήμα» του, και, άρα έχει το δικαίωμα να μας διεκδικεί όπως εκείνος θέλει, ορίζοντας ουσιαστικά το αν και το πότε εμείς θα επιτρέψουμε στον προσωπικό μας χώρο έναν «τρίτο». Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται στο χέρι μας».

Πώς επιλύουμε, λοιπόν, τυχόν ανταγωνισμό μεταξύ του σκύλου μας και του τρίτου ατόμου;

«Ως κηδεμόνες, οφείλουμε να δείξουμε στον σκύλο μας ότι εμείς αποφασίσουμε το ποιος και πότε θα εισέλθει στον προσωπικό μας χώρο. Καλό είναι να του δείξουμε ότι υπάρχουν στιγμές που θα ασχοληθούμε μαζί του, και στιγμές που θα ασχοληθούμε με κάποιον άλλον.

Έτσι, θα λάβει το μήνυμα ότι δεν αποκλείεται κανένας από τον προσωπικό μας χώρο, και το ποιος και το πότε θα μπαίνει κάθε φορά, θα ορίζεται από εμάς και μόνο», τονίζει η κα Γρυπάρη.

Πέντε απλά βήματα για μια ισορροπημένη σχέση

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων μας καθοδηγεί.

1) Αγνοούμε, ή διορθώνουμε τον σκύλο μας, τη στιγμή που επιδεικνύει «ζήλια», και τον επιβραβεύουμε όταν έχει την επιθυμητή συμπεριφορά απέναντι στο «τρίτο» άτομο.

2) Δίνουμε στον σκύλο μας τον χρόνο να παρακολουθήσει το «τρίτο» άτομο.

3) Όλα τα όμορφα πράγματα (σ.σ. λιχουδιές, παιχνίδι, χάδια) συμβαίνουν όταν το «τρίτο» άτομο είναι μπροστά.

4) Δείχνω στον σκύλο μου ότι δεν θα πάρει αυτό που θέλει, διεκδικώντας το, και μάλιστα με λάθος τρόπο, αλλά θα πρέπει να περιμένει να συμβεί από μόνο του.

5) Όταν η «ζήλια» σχετίζεται με άνθρωπο, τότε θα βοηθήσει τη σχέση τους, εάν εκείνος αναλάβει για κάποιο χρονικό διάστημα τη φροντίδα του σκύλου: βόλτα, φαΐ, παιχνίδι.

Με αυτόν τον τρόπο, η συμβίωση όλων με τον σκύλο θα είναι ισορροπημένη, χωρίς «ζήλιες», προστριβές, ανταγωνισμό και ανασφάλεια.

  • Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

 

Διαβάστε ακόμη

Τι προσωπικότητα έχει ο σκύλος σας – Οι παράγοντες που την επηρεάζουν