Ανεκτίμητος σύμμαχος για την ψυχική υγεία (και) των ζώων είναι τα ανθοϊάματα.

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες βοηθούν τους αγαπημένους μας φίλους να επουλώσουν ψυχικές «πληγές» και να διαχειριστούν άσχημα συναισθήματα που νιώθουν.

Ένα ζώο που διακατέχεται από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως φόβο, άγχος, ή στρες, δεν μπορεί να απολαύσει τη ζωή.

Ένα ζώο που έχει κακοποιηθεί από τον άνθρωπο, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν.

Και δεν είναι μόνον αυτές οι περιπτώσεις, που «γιατρεύουν» τα ανθοϊάματα.

Ένα ζώο που ασθενεί ψυχικά έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Για τις ευεργετικές ιδιότητες των ανθοϊαμάτων στα ζώα ζητήσαμε πληροφορίες από την κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων

1. Τι είναι τα ανθοϊάματα και πώς βοηθούν τα ζώα;

Τα ανθοϊάματα είναι μια φυσική θεραπεία για την ψυχή και το σώμα των ανθρώπων, αλλά και των ζώων.

Είναι μια ενεργειακή θεραπεία που προέρχεται από το άνθος συγκεκριμένων φυτών, και έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά το πώς αισθάνεται το ζώο στη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του, αλλά και μετέπειτα.

Επίσης, αφορά συναισθήματα ή ψυχικά τραύματα που προέρχονται από την πολύ πρώιμη ηλικία, και έχουν κάνει το ζώο να αναπτύξει συμπεριφορές που δεν βοηθούν την ομαλή ζωή του, όπως και τις σχέσεις του με τον άνθρωπο και με άλλα ζωάκια.

Ακόμη, επιδρά θετικά σε συμπεριφορές που έχουν περάσει μέσω του DNA, ή έχουν δημιουργηθεί κατά τη σύλληψη του ζώου. Για παράδειγμα, η αδέσποτη φοβισμένη μητέρα του κατέβαλλε εντονότατη προσπάθεια να βρει τροφή και να επιβιώσει στον δρόμο.

2. Πόσα είδη ανθοϊαμάτων υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθοϊαμάτων, όπως τα ελληνικά, του Μπαχ, τα αυστραλιανά, κ.ά.

Όλα έχουν ως επιδίωξη την ψυχική ηρεμία και ισορροπία του ζώου.

3. Τι εννοείτε “ισορροπία” ενός ζώου;

Αρκετές φορές στις εκπαιδεύσεις μου έχω συναντήσει σκύλους που βιώνουν πολύ έντονο στρες, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, επιθετικότητα.

Βιώνοντας αυτά τα συναισθήματα, είναι πιο δύσκολο να επικεντρωθούν στο να μάθουν μια καινούργια εντολή, ή στο να αλλάξουν μια συμπεριφορά.

Αρχίζοντας μια θεραπεία με ανθοϊάματα, βοηθάμε τον σκύλο να ξεπεράσει πιο γρήγορα, σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή του, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Κάθε ζώο είναι μοναδικό. Διαφορετικό ως προς τον χαρακτήρα, τα βιώματα, το DNA του.

4. Είπατε ότι κάθε ζώο είναι διαφορετικό. Να υποθέσω ότι κάθε ζώο έχει ανάγκη από διαφορετικό ανθοϊαμα;

Ακριβώς. Κάθε ζώο χρειάζεται το δικό του, μοναδικό ανθοΐαμα, που θα το βοηθήσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και αισθάνεται μια κατάσταση, όπως και τη συμπεριφορά του.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Σε ένα φοβικό σκυλί, που έχει «κλειδώσει» και δύσκολα δέχεται βοήθεια από τον άνθρωπο, θα δίναμε ένα μίγμα ανθοϊαμάτων για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του προς τον άνθρωπο.

Να τον κάνουμε να νιώσει χαρά, ασφάλεια, δύναμη και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.


Όταν θα αρχίσει να αισθάνεται αυτά τα συναισθήματα, ο εκπαιδευτής μπορεί να δουλέψει μαζί του και να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει πιο γρήγορα.

Συνήθως, χρειάζεται μια σειρά θεραπειών, ανάλογα με το ζώο.

Πάντα ξεκινάμε ήπια, διώχνοντας για αρχή το άγχος και την ένταση, και στη συνέχεια προχωρούμε σε μια βαθιά θεραπεία και αλλαγή ιδιοσυγκρασιακών συμπεριφορών.

Ο Nero είναι δύο χρόνων. Από τότε που αποχωρίστηκε τη μαμά του, ζούσε σε ένα κλουβί. Τροφή – νερό… με το σταγονόμετρο. Υιοθετήθηκε, και η οικογένειά του θέλησε να τον βοηθήσει: να ξεπεράσει τα ψυχικά του τραύματα. Ξεκίνησε φυσική θεραπεία με ανθοϊάματα, μαζί με την κυρία Χριστιάννα Ξένου, και από το πρώτο κιόλας ανθοϊάμα άρχισε να είναι χαρούμενος, να παίζει μόνος του, αλλά και με τους κηδεμόνες

5. Τι μορφή έχει το ανθοΐαμα και πώς χορηγείται;

Είναι σε υγρή μορφή, με ήπια, γλυκιά γεύση, που συνήθως τους αρέσει.

Μπορεί να χορηγηθείδύο φορές την ημέρα και σε ορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω– απευθείας στο στόμα, ή βάζοντάς το στο νερό τους, αν εργαζόμαστε με ζώα που δεν δέχονται να τα ενοχλούν στο πρόσωπο.

Μπορεί να εφαρμοστεί και στη ράχη τους. Όσο γίνεται πιο κοντά στο δέρμα, ώστε να το απορροφήσει ο οργανισμός.

Να αναφέρουμε ότι ένα βοηθητικό μίγμα ανθοϊαμάτων, που θα πρέπει όλοι οι κηδεμόνες ζώων να έχουν στο σπίτι τους, είναι το «διάσωσης», όταν μιλάμε για τα ελληνικά ανθοϊάματα, ή το «rescue», όταν μιλάμε για τα ανθοϊάματα του Μπαχ.

Το μίγμα αυτό βοηθά οποιαδήποτε κατάσταση έντασης, άγχους, πανικού, ή φόβου, που συνήθως βιώνουν τα ζώα μας όταν ακούνε κεραυνούς, πυροτεχνήματα, κ.λπ.

Παράλληλα, βοηθά το ζωάκι να διαχειριστεί καταστάσεις που του δημιουργούν στρες, όπως κάποιο ταξίδι, το αυτοκίνητο, η αλλαγή χώρου, μια μετακόμιση, κ.ά.

Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά φαρμακεία με προϊόντα ομοιοπαθητικής.

Επίσης, να διευκρινίσουμε ότι ανθοϊάματα μπορούν να χορηγηθούν και σε ζώο που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χωρίς καμία παρενέργεια.

6. Ένα ζωάκι που ξεκινά θεραπεία με ανθοϊαματα, υπάρχει περίπτωση να γίνει νωχελικό;

Τα ανθοϊάματα δεν δρουν στο νευρικό σύστημα.

Τα ανθοϊάματα βοηθούν το ζώο να διαχειριστεί συναισθήματα που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως έντονο άγχος και στρες, ή υπερενθουσιασμό, και τα ηρεμεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται νωχελικό.

7. Αρκούν μόνο τα ανθοϊάματα για να ξεπεράσει ένα ζώο την όποια ψυχική ανισορροπία παρουσιάζει;

Τα ανθοϊαμάτα μπορούν να χορηγηθούν και μόνα τους σε ένα ζωάκι, αλλά σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή του από έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή, θα έχουν πιο άμεσα αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό, το ζώο να έχει τη συμπαράσταση του κηδεμόνα του. Να είναι συνεπής και τυπικός στην αγωγή του.

8. Πόση διάρκεια έχει μία θεραπεία και πόσο άμεσα βλέπουμε βελτίωση στο ζώο;

Δύο μήνες, τουλάχιστον, και μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο. Αναλόγως με την περίπτωση. Γιατί, όπως είπαμε, κάθε ζώο είναι διαφορετικό.

Από την πρώτη στιγμή βλέπουμε βελτίωση. Έστω, κάποια μικρή αλλαγή.

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων, Χριστιάννα Ξένου

Η κυρία Χριστιάννα Ξένου είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs και ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων και την επίλυση συμπεριφορών από το 2011. Έχει σπουδάσει Αρωματοθεραπεία στην Αniminds και Ανθοϊάματα – Ανθοθεραπεία (για ανθρώπους και ζώα) στη Σχολή της κυρίας Ειρήνης Δελημήτρου. Επίσης, είναι εκπαιδεύτρια σκύλων διασωστών.