Η απόσταση μεγαλώνει. Τρέχετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Τον καλείτε. Δεν ανταποκρίνεται. Η αντοχή σας εξαντλείται. Τον χάνετε από το οπτικό σας πεδίο. Νιώθετε ότι «η γη υποχωρεί κάτω από τα πόδια σας». Ο σκύλος σας εξαφανίστηκε!

Ανοίγετε την κεντρική πόρτα του σπιτιού σας, η γατούλα σας ξεγλιστρά και, τρέχοντας, κατεβαίνει τις σκάλες. Τρέχετε και σεις ξοπίσω της. Βλέπετε την εξώπορτα ορθάνοιχτη. Το ζωάκι σας μόλις βγήκε στον έξω κόσμο. Με κομμένη την ανάσα κοιτάζετε δεξιά – αριστερά, όμως δεν ξέρετε προς τα πού να κινηθείτε. Δεν το βλέπετε πουθενά. Η καρδιά σας πάει να σπάσει.

Έχετε έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο γεγονός, και αυτό που χρειάζεται, είναι ψυχραιμία. Το γιατί μας το εξηγεί η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Παράλληλα, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούμε, προκειμένου να ξαναπάρουμε αγκαλιά το κατοικίδιό μας.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

«Χάθηκε το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία, αφού δεν ξέρετε πού βρίσκεται, αν είναι καλά, αν θα το ξαναβρείτε. Να τι πρέπει να κάνετε, για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας και να το βρείτε.

Κινητοποιηθείτε γρήγορα
Όσο γρηγορότερα αντιδράσετε ψάχνοντας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να το βρείτε.

Μην πανικοβληθείτε
Παρόλο που είναι φυσιολογικό να νιώσετε ότι «αδειάζετε» ή ότι φουντώνετε -φυσιολογικές αντιδράσεις σε ένα στρεσογόνο γεγονός-, μην αφήσετε τον πανικό να σας κυριεύσει. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, γιατί δε σας αφήνει να πάρετε σωστές αποφάσεις και να οργανωθείτε για να βρείτε το κατοικίδιό σας.

Πώς να διαχειριστείτε τον πανικό
Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, λέγοντας στον εαυτό σας «ήρεμα, ψύχραιμα». Στη συνέχεια, «απαντήστε» στον εσωτερικό σας μονόλογο, τον φόβο ότι μπορεί να μην ξαναδείτε το κατοικίδιό σας και τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε, λέγοντας στον εαυτό σας «δεν βάζω κακό στο μυαλό μου, διαχειρίζομαι την κατάσταση σωστά», κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου».

Πίστη και ψυχραιμία
Διατηρώντας ψύχραιμη στάση και την πεποίθηση ότι το κατοικίδιό σας θα βρεθεί, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το βρείτε, επειδή θα κάνετε τις σωστές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που ξεκινούν με ηττοπάθεια και παραδίνουν τα όπλα πριν καλά -καλά ξεκινήσουν, δεν κάνουν όλα όσα χρειάζεται για να πετύχουν τον στόχο τους, ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να τον πετύχουν.

Κάντε ένα πλάνο
Έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βρείτε το ζωάκι σας, εάν έχετε ένα πλάνο δράσης. Με ψυχραιμία, σκεφτείτε τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε. Καλέστε κάποιους για βοήθεια, ψάξτε στη γειτονιά, ετοιμάστε φυλλάδια με τις πληροφορίες για το κατοικίδιό σας και τοιχοκολλήστε τα στη γειτονιά.

Τσεκάρετε το σπίτι και τη γειτονιά σας και διπλοτσεκάρετε
Ειδικά αν το κατοικίδιό σας είναι μικρού μεγέθους, υπάρχει πιθανότητα να έχει κρυφτεί, ή να έχει παγιδευτεί κάπου. Ψάξτε το σπίτι και τη γειτονιά σας εξονυχιστικά. Ζητήστε από φίλους και γείτονες να σας βοηθήσουν. Μοιράστε την περιοχή αναζήτησης ανά δρόμο, ώστε να μην κάνετε διπλή δουλειά, ψάχνοντας στα ίδια σημεία, ή παραλείποντας έναν δρόμο. Επιμείνετε σε «απίθανα» μέρη, που δεν πάει ο νους σας ότι μπορεί να παγιδεύτηκε το κατοικίδιό σας.

Αναζητήστε το κατοικίδιό σας έχοντας μαζί σας κάτι νόστιμο να φάει
Αν το ζωάκι σας έχει χαθεί, έχει πληγωθεί, ή έχει παγιδευτεί κάπου, πιθανότατα θα είναι στρεσαρισμένο και τρομαγμένο. Μια νοστιμιά είναι ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας.

Κοινοποιήστε την απώλεια στα social media
Ζητήστε από τους φίλους σας να ποστάρουν το γεγονός ότι χάσατε το ζωάκι σας και το αναζητάτε, μαζί με την περιγραφή του».

Επιπλέον κινήσεις που μπορείτε να κάνετε
Αναζητήστε το σκυλάκι σας σε μέρη που πηγαίνατε μαζί και ανακοινώστε το σε όλους τους σκυλο-φίλους σας και στους γνωστούς που κατοικούν στην περιοχή σας. Μην ξεχάσετε να το αναφέρετε στα petshop και στα κτηνιατρεία.

Αν έχει microchip, το οποίο είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τον Νόμο, θα πρέπει ο κτηνίατρός σας να έχει κάνει την καταχώρηση στην τράπεζα δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Αν, λοιπόν, τα στοιχεία είναι καταχωρημένα, δηλώστε την απώλεια στον Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Παράλληλα, δηλώστε το στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπως και σε φιλοζωικούς συλλόγους, ή σε υπηρεσίες του Δήμου που ασχολούνται με τη φροντίδα των αδέσποτων.

Επισκεφτείτε όμορους δήμους και τοιχοκολλήστε αφίσες με τη φωτογραφία του κατοικιδίου σας. Μην παραλείψετε να γράψετε το όνομά του, το μέγεθος, αν φέρει μικροτσίπ, την περιοχή από την οποία χάθηκε, αλλά και την ημερομηνία. Αναφέρετε αν φορούσε περιλαίμιο και έχει ταυτότητα, αλλά και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας. Επίσης, πείτε το σε φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής.

Μην ξεχνάτε
● Να τοποθετείτε στα ζωάκια σας μικροτσίπ. Φροντίστε, όμως, να καταχωρηθεί στον Κτηνιατρικό Σύλλογο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βρεθεί σκυλάκια με μικροτσίπ, αλλά δεν ήταν καταχωρημένα.

● Ακόμα και αν το ζωάκι σας έχει μικροτσίπ, να του φοράτε και περιλαίμιο με ταυτότητα. Είναι πιο εύκολο για όποιον το βρει, να επικοινωνήσει μαζί σας.

● Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας ελεύθερο, χωρίς λουρί. Του αφαιρούμε το λουρί μόνο σε περιφραγμένους χώρους.