Την ώρα που αλλάζει ο Χρόνος, εκτοξεύονται στον ουρανό πυροτεχνήματα και σκορπίζονται σε φαντασμαγορικά σχήματα με δυνατούς ήχους, κάποιοι σκύλοι νοιώθουν έντονο φόβο. Και υποφέρουν.

Εάν έχετε κι εσείς έναν σκυλάκο που τρέμει το φυλλοκάρδι του, μάθετε πώς μπορείτε να απαλύνετε, όσο γίνεται, αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα: τον φόβο.

Η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

«Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς τα πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον ουρανό, και ο εκκωφαντικός θόρυβος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος, όχι μόνο για τους κροτοφοβικούς, αλλά για την πλειονότητα των σκύλων.

Τα πυροτεχνήματα σηματοδοτούν τις αγχωτικές στιγμές που πρόκειται να ζήσει πλήθος φοβισμένων σκύλων.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες, έως και τρεις ημέρες, ώστε το ζώο να συνέλθει από το σοκ και οι ορμόνες του να πέσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τι είναι φοβία

Η φοβία είναι πολύ έντονος και επίμονος φόβος, που υπερβαίνει τη λογική. Είναι ο υπερβολικός φόβος ή το άγχος για κάτι που είναι δυσανάλογο με τον πραγματικό κίνδυνο, ή για κάτι που δεν συνιστά, απαραίτητα, πραγματικό κίνδυνο.

Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει τον φόβο του

Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι ο φόβος είναι συναίσθημα, και το συναίσθημα δεν εκπαιδεύεται.

Μπορούμε, όμως, με σχετική προετοιμασία, να προστατεύσουμε τον σκύλο μας και να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τον φόβο για τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε να αντιδράσει με τρόπο που δεν είναι επίφοβος για την υγεία του.

Λίγες μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, εισάγουμε σταδιακά την αλλαγή στη βραδινή βόλτα και το τάϊσμα του σκύλου μας, για να μη διαταράξουμε ξαφνικά την ρουτίνα του. Έτσι, ώστε την «επίμαχη» μέρα να μπορέσουμε να κάνουμε τον βραδινό μας περίπατο αρκετά νωρίτερα, για να αποφύγουμε την πιθανότητα να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο τη στιγμή που ξεκινούν τα πυροτεχνήματα.

Επίσης, φροντίζουμε να ταΐσουμε τον σκύλο μας αρκετά νωρίτερα.

Δημιουργούμε ένα ασφαλές μέρος, ένα «καταφύγιο», κάτω από το κρεβάτι ή το τραπέζι.

Αφήνουμε τον σκύλο μας να επιλέξει το σημείο που θέλει να κρυφτεί και φροντίζουμε να βάλουμε την μαξιλάρα ή την κουβέρτα του στον συγκεκριμένο χώρο για να γίνει άνετος.

Εάν ο σκύλος σας έχει μάθει για «φωλιά» το crate, μπορούμε να το καλύψουμε με ένα σεντόνι. Φυσικά, αφήνουμε πάντα την πόρτα του κλουβιού ανοιχτή.

Η ξαφνική έκρηξη πυροτεχνημάτων μπορεί να καλυφθεί, εν μέρει, αν διατηρήσουμε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ενεργοποιημένη.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία των σκύλων, οπότε μπορούμε με κλασσική μουσική, ουδέτερους ήχους, ή dog calming μουσική, να βοηθήσουμε τον σκύλο να διαχειριστεί τον φόβο του.

Δεν είναι μόνον ο ήχος των πυροτεχνημάτων που προκαλεί αγωνία στους σκύλους, αλλά και το φως που αναβοσβήνει στον ουρανό.

Ελαχιστοποιούμε την ορατότητα, κλείνοντας τις κουρτίνες και τα πατζούρια. Αφήνουμε αναμμένα τα φώτα στο εσωτερικό του σπιτιού, για να μειώσουμε την αναλαμπή που δημιουργείται στον ουρανό.


Δεν περιορίζουμε τον σκύλο μας σε ένα μόνο δωμάτιο, καθώς μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, προσπαθώντας να «αποδράσει».

Έχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες σε όλο το σπίτι, ώστε να μην μπορέσει να διαφύγει ή να τραυματιστεί, εάν πανικοβληθεί.

Αφήνουμε στον σκύλο μας την ελευθερία να κινηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, μέχρι ο ίδιος να επιλέξει το «καταφύγιό» του και το μέρος όπου θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εάν ο σκύλος μας δεν έχει δείξει σημάδια κροτοφοβίας ή έντονου στρες, τότε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά μπορούμε να του δώσουμε ένα μασητικό μακράς διάρκειας, ή κάποιο παιχνίδι το οποίο μπορούμε να γεμίσουμε με λαχταριστή τροφή. Για να το απολαύσει τη στιγμή των πυροτεχνημάτων, έτσι ώστε να νιώθει ευχάριστα και θετικά συναισθήματα.

Πώς εξωτερικεύουν τον φόβο τους οι σκύλοι

Οι σκύλοι εκφράζουν τον φόβο τους με διάφορους τρόπους.

Ενδεικτικά, σημάδια φόβου είναι: το έντονο γαύγισμα με κλάμα ή ουρλιαχτό, το τρέμουλο, το έντονο λαχάνιασμα και η σιελόρροια.

Επίσης, αντιδράσεις που σχετίζονται με τον φόβο είναι: ο σκύλος να παγώσει, να κρυφτεί, να πανικοβληθεί, να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στον χώρο, κ.ά.

Όταν ο σκύλος δεν μπορεί να διαφύγει ή να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο την κατάσταση που τον φοβίζει, ενδέχεται να παρατηρήσουμε αντιδράσεις που σχετίζονται με επιθετικότητα.

Σε περίπτωση παρατεταμένου τρέμουλου, έντονης σιελόρροιας, διάρροιας, εμετού, ή ταχυκαρδίας, συμβουλευόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο.

Παρέχουμε πάντα στον σκύλο μας την ανακούφιση που μας ζητάει. Όταν ο σκύλος μας φοβάται, δεν λειτουργεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια λανθασμένη σύνδεση.

Άρα, η αγκαλιά ή/και το χάδι που του προσφέρουμε, δεν μπορεί να ενισχύσει την παράλογη αντίδραση του, παρά μόνο να καθησυχάσει τον σκύλο μας.

Οι τεχνικές της απευαισθητοποίησης, με την καθοδήγηση θετικού εκπαιδευτή, και κάποια ήπια φαρμακευτική θεραπεία ή θεραπεία με φυτικά σκευάσματα ή αρωματοθεραπεία, όπου κρίνεται απαραίτητο, πάντα με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου, ίσως βοηθήσουν τους σκύλους στη διαχείριση της φοβίας τους.

Τα φάρμακα βοηθούν το ζώο λίγο να ηρεμήσει και να διαχειριστεί την κατάσταση, αλλά όχι να ξεπεράσει τη φοβία του.

Επίσης, το thundershirt ή η τοποθέτηση των χεριών μας σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα του σκύλου (T-touch), βοηθούν πάρα πολύ το ζώο να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη

Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.