Τα χαμστεράκια διακρίνονται για τη ζωντάνια και την κινητικότητά τους, για την ικανότητα που έχουν να αποθηκεύουν την τροφή στα μάγουλά τους για ώρες, αλλά και για τις… αθλητικές τους επιδόσεις.

Είναι μια σταλιά, λατρεύουν να φτιάχνουν υπόγειες στοές, και να τρέχουν πάνω σε ρόδα.

Αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν, και είναι μια καλή παρέα για τα παιδιά.

Η κτηνίατρος Βιολέττα Τσεντίδη μας «συστήνει» αυτά τα υπερδραστήρια και χαριτωμένα τρωκτικά.

«Αυτά τα γλυκύτατα, υπερκινητικά τρωκτικά δίνουν απίστευτη χαρά στους ιδιοκτήτες τους και δημιουργούν στενούς δεσμούς με αυτούς που τα φροντίζουν.

Το χαρακτηριστικό τους είναι οι γναθοθύλακες, ή, πιο απλά, τα μεγάλα μάγουλά τους, μέσα στα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν φαγητό για ώρες.

Είναι, βασικά, νυχτόβια ζώα, όμως μαθαίνουν εύκολα τους δικούς μας ρυθμούς ζωής και κάνουν καλή παρέα στα παιδάκια.

Υπάρχουν πολλά είδη, διαφορετικά σε χρώματα και σε τύπο τριχώματος, όπως και σε μέγεθος. Τα πιο γνωστά είναι το Syrian hamster, το Russian hamster και το Chinese hamster.

Ζουν δύο με τρία χρόνια και το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 γραμμαρίων.

Διαμονή

Ένα ευρύχωρο, μεταλλικό, με πλαστικό πάτο, κλουβί είναι το ιδανικό σπιτάκι για τα χαμστεράκια.

Πρέπει να είναι άνετο, ευάερο, να έχει ορόφους, να περιέχει παιχνίδια (ρόδα, τούνελ, σκάλες), μια φωλιά, ξεχωριστό χώρο για φαγητό και νερό και μπόλικο υπόστρωμα (πριονίδι), γιατί τους αρέσει να φτιάχνουν υπόγειες στοές.

Μη χρησιμοποιείτε συνθετικά υλικά ή βαμβάκι για υπόστρωμα, γιατί μπορεί να το φάνε, ή να μπλεχτούν τα ποδαράκια τους μέσα στις ίνες.

Δύσκολα θα τα αφήσετε ελεύθερα γιατί, πολύ απλά, μπορεί να μην τα ξαναπιάσετε ποτέ!

Πολλά χαμστεράκια, όμως, συνηθίζουν στην ανθρώπινη επαφή, και τους αρέσει πολύ να κάθονται στην παλάμη σας και να απολαμβάνουν τα χάδια σας.

Διατροφή

Είναι παμφάγα!

Καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, πέντε με επτά γραμμάρια φαγητό ημερησίως.

Ιδανική τροφή είναι η τυποποιημένη ανάμεικτη ξηρή τροφή, μαζί με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, καρότα, μαϊντανός, λάχανο και ξερό χόρτο, σε μικρές ποσότητες.

Μια ή δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να τους δίνουμε λίγο βραστό αυγό ή cottage cheese, για να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.

Επειδή συνηθίζουν να αποθηκεύουν φαγητό στα μάγουλά τους και να το μεταφέρουν στη φωλιά τους, χρειάζεται μέριμνα: δεν αφήνουμε τροφή που μπορεί εύκολα να σαπίσει ή να χαλάσει, για να μην αρρωστήσουν.

Υγεία

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Δερματολογικά, αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα είναι οι πιο συχνοί λόγοι για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Δεν αγαπούν τη ζέστη και είναι ευαίσθητα στα ρεύματα αέρα.

Στα μαλλιαρά hamsters φροντίζουμε το τρίχωμά τους.

Όλα χρειάζονται πολλή άσκηση (ρόδες, τούνελ και άλλα παιχνίδια) για να εκτονωθούν».

Η κτηνίατρος, Βιολέττα Τσεντίδη

Η κυρία Βιολέττα Τσεντίδη είναι απόφοιτος της πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής του Μιλάνο, έχει ασχοληθεί εντατικά με την αναισθησιολογία και τη χειρουργική. Από το 2006 ασχολείται με τα κουνέλια, αλλά και με τα τρωκτικά.