Γράφει ο Χρήστος Μπόκας

Καθολική στήριξη από τα κόμματα του κοινοβουλίου λαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αυστηροποιεί το πλαίσιο ποινών για τον βασανισμό ζώων μετατρέποντας το αδίκημα σε κακούργημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι τα πρόσφατα περιστατικά έχουν διεγείρει την αντίδραση της κοινωνίας και εξήγησε πως η ρύθμιση δεν αφορά σε απλή κακοποίηση που ήταν ήδη αξιόποινη αλλά είχε πλημμεληματικό χαρακτήρα αλλά σε βασανισμό και αγριότητες, συμπεριφορές απολύτως απαράδεκτες σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη πολιτεία.

«Δεν ανέχεται πια η κοινωνία μας αυτές συμπεριφορές. Αυτή είναι η πρέπουσα αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων και δίκαια σημαίνει κακούργημα με ποινή 10ετούς κάθειρξης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ενστάσεις που εκφράζονται από μερίδα του νομικού κόσμου για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας ο κ. Βορίδης είπε ότι η αναλογία τηρείται καθώς η κάθειρξη είναι έως 10 χρόνια.

«Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι βασανιστές ζώων αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο ευρύτερο. Η βία τους δεν στρέφεται μόνο κατά των ζώων. Ξεκινά ενδεχομένως από αυτά και πηγαίνει στη βία κατά ανηλίκων και ευρύτερα κατά αδυνάτων. Θα κάνουν ακόμη βαρύτερες κι απεχθέστερες πράξεις» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε «με την υπερψήφιση της τροπολογίας να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προς την κοινωνία ότι αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Ελλάδα και θα μεταχειριστούμε όσους το κάνουν αυτό με τα δικαιϊκή σκληρότητα που τους αρμόζει» .

«Ναι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Από τα υπόλοιπα κόμματα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε πως «Είναι λογικό ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα από την εθνική αντιπροσωπεία. Είδαμε φαινόμενα που σόκαραν την κοινωνία. Αυτό ένα πρώτο βήμα προς κατεύθυνση που πρέπει να προχωρήσουμε αλλά να μην περάσει ένα μήνυμα ότι αρκεί από μόνο του».

Για «θετικό μέτρο» μίλησε η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη (Κίνημα Αλλαγής) ενώ ο Κώστας Χήτας (Ελληνικής Λύση) ανέφερε: «Συγχαρητήρια . Μιλάμε για κανιβάλους και σωστά είπατε πως όποιος βγάζει τέτοια ένστικτα σε ζωντανά πλάσματα μπορεί να το κάνει και σε ανθρώπους. Στη σωστή κατεύθυνση η αυστηροποίηση των ποινών». Τέλος η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜεΡΑ25) σημείωσε «Χαιρετίζουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία του υπουργείου απέναντι σε απαράδεκτο φαινόμενο. Είναι σε αναλογία η ποινή με την απαξία αυτών εγκλημάτων» .