Αν ταξιδεύετε πολύ είτε για επαγγελματικούς είτε για ψυχαγωγικούς λόγους, μάλλον η μόνη γυμναστική που πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τακτικά είναι να φορτώνετε και να ξεφορτώνετε βαλίτσες στο αυτοκίνητο και στο αεροδρόμιο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάτε ότι η πραγματική άσκηση είναι απαραίτητη, ακόμα κι αν το πρόγραμμά σας αλλάζει συχνά, όταν λείπετε από το σπίτι.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η δουλειά σας απαιτεί πολλά και συχνά ταξίδια με το αυτοκίνητο, έστω και η στάση για βενζίνη είναι αρκετή για να μπορέσετε να κινήσετε λίγο τους μύες σας.

Οποιαδήποτε απόπειρα καλλισθενικής γυμναστικής είναι επωφελής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το squat (βαθύ κάθισμα), άσκηση που έχει δεκάδες παραλλαγές, η ουσία της όμως είναι η δυναμική κίνηση. Σταθείτε με τα πόδια λίγο πιο ανοιχτά από τους ώμους και εκτείνετε τα χέρια σας μπροστά. Λυγίστε τα γόνατα και σπρώξτε πίσω τους γοφούς σας, χαμηλώνοντας το σώμα μέχρι οι μηροί να φτάσουν κάτω από τα γόνατα (αν είναι δυνατό) και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Κάνετε τρία σετ των 10 ασκήσεων. Στο ξενοδοχείο, μπορείτε να κάνετε σανίδα, push-ups και κοιλιακούς.

Αν είστε αναγκασμένοι να βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάστε τις ισομετρικές ασκήσεις, με τις οποίες ενεργοποιείτε τους μύες χωρίς να κινηθείτε πολύ. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενώσετε τις παλάμες σας και να πιέσετε όσο περισσότερο γίνεται, για να ενεργοποιήσετε τους θωρακικούς μύες, ενώ η σύσφιξη των μυών των γλουτών θα βοηθήσει την πλάτη. Κάνετε κάθε ισομετρική άσκηση για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 10 φορές την κάθε μία.

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, αν δεν έχετε το χρόνο να επισκεφθείτε το γυμναστήριο του ξενοδοχείου, κάνετε μια βόλτα με τα πόδια στο κοντινό πάρκο, πριν το φαγητό ή μετά τις συναντήσεις σας. Εξερευνήστε τον τόπο που βρίσκεστε χρησιμοποιώντας το περπάτημα για περιπέτεια και γυμναστική ταυτόχρονα!

Τέλος, αν διαθέτετε ένα fitness tracker, χρησιμοποιήστε το στα ταξίδια σας για να σας κινητοποιεί ώστε να κάνετε μερικά παραπάνω βήματα μέσα στην ημέρα.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, πάντως, καλό θα είναι οι στόχοι για την άσκηση να είναι ρεαλιστικοί και να μην δημιουργείτε προσδοκίες στις οποίες πιθανόν να μην μπορέσετε να ανταπεξέλθετε. Να θυμάστε πάντα ότι χώρος και χρόνος για λίγη άσκηση βρίσκεται ακόμα και εκεί που δεν το περιμένετε.