Το πρόγραμμα ασκήσεων με την μπάλα ισορροπίας BOSU που μας προτείνει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη υπόσχεται να αλλάξει το σώμα μας.

Η (μισή) μπάλα ισορροπίας BOSU (ένα ακρωνύμιο για το «Both Sides Up») είναι ένα όργανο για ασκήσεις διπλής όψης που αποτελείται από έναν θόλο γεμάτο αέρα προσαρμοσμένο πάνω σε μια επίπεδη πλαστική πλατφόρμα. Με απλά λόγια, μισή μπάλα πάνω σε μια σταθερή βάση.

Το πλεονέκτημα του BOSU είναι ότι προσθέτει ένα στοιχείο αστάθειας στην άσκηση, ενισχύοντας τους βασικούς σταθεροποιητικούς μύες και δημιουργώντας ισχυρότερα θεμέλια για κάθε κίνηση. Οι κινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στον θόλο ή στην πλατφόρμα, καθώς επίσης και σε στατική, καθιστή, γονατιστή ή ξαπλωμένη θέση.

Το πρόγραμμα ασκήσεων με BOSU που ακολουθεί δυναμώνει την καρδιά, τον κορμό, τα πόδια και τα χέρια.

Για τους αρχάριους προτείνονται τα δύο σετ, για τους μετρίου επιπέδου τα τρία σετ, ενώ για τους προχωρημένους προτείνονται τα τέσσερα σετ. Συνιστάται διάλειμμα διάρκειας ενός λεπτού μετά το τέλος κάθε σετ (το σετ περιλαμβάνει τις πέντε ασκήσεις που ακολουθούν στη σειρά).

Άσκηση 1
Το ένα πόδι πατάει πάνω στο BOSU και το άλλο στο έδαφος. Κάνετε squat και άρση του ποδιού που είναι στο έδαφος επί 20 φορές. Στη συνέχεια κάνετε 20 περάσματα πάνω από το BOSU και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία από την άλλη πλευρά με τον ίδιο τρόπο.

Άσκηση 2
Κρατάτε και τα δυο πόδια πάνω στο BOSU και με τις μύτες των ποδιών να κοιτάζουν προς τα έξω κάνετε βαθύ κάθισμα (κάθεστε όσο πιο χαμηλά μπορείτε). Επαναλαμβάνετε 20 φορές.

Άσκηση 3
Μένετε με τα δυο πόδια λυγισμένα πάνω στο BOSU και σπρώχνετε τα γόνατά σας προς τα έξω επί 30 φορές.

Άσκηση 4
Ξαπλώνετε με την μέση να ακουμπάει καλά πάνω στο BOSU και κάνετε άρσεις του κορμού με ελαφριά άρση της λεκάνης, με τα πόδια σταθερά στο έδαφος. Επαναλαμβάνετε 20 φορές.

Άσκηση 5
Από την ίδια θέση, τεντώνετε το ένα πόδι και κάνετε άρσεις του κορμού και του ποδιού, ενώ το άλλο πόδι πατάει λυγισμένο στο έδαφος. Επαναλαμβάνετε και εδώ 20 φορές για το κάθε πόδι.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.