Κάποιες ποδοσφαιρικές φανέλες έχουν ειδικό βάρος, κάποιες άλλες όμως φαίνεται να δίνουν φτερά στα πόδια των παικτών.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Current Biology, υποστηρίζει ότι τα ζώα με ρίγες στο δέρμα τους (ανεξαρτήτως φοράς) μπορούν όταν τρέχουν να προκαλέσουν σύγχυση στους διώκτες τους, κάτι που τους δίνει αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στη φύση.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στα πειράματα αλογάκια της Παναγίας, που είναι από τα πιο αιμοδιψή και αποτελεσματικά στο κυνήγι έμβια όντα, παρότι έντομα (μοιάζουν με ακρίδες). Η εκπληκτική τους ικανότητα να στοχεύουν και να εγκλωβίζουν το θήραμά τους σε χιλιοστά του δευτερολέπτου τα καθιστά εξαιρετικούς θηρευτές. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, οθόνες μινιατούρες όπου παριστάνονταν κοριοί, διαπίστωσαν ότι τα αλογάκια της Παναγίας τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους κινούμενους κοριούς που το δέρμα τους είχε στενές (λεπτές) ρίγες, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να συλλάβουν τους κοριούς που το δέρμα τους είχε παρόμοιο χρώμα με το περιβάλλον ή που είχαν φαρδιές ρίγες. Ο λόγος ήταν ότι με την επιτάχυνση οι στενές ρίγες θολώνουν την εικόνα και καθιστούν τη σιλουέτα δυσδιάκριτη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας, Candy Rowe, ισχυρίζεται ότι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να επωφεληθούν από τα ευρήματα αυτά – τα εξτρέμ, για παράδειγμα, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα αντίπαλα μπακ. Εμπειρικά, πάντως, η ποδοσφαιρική ιστορία έχει δείξει ότι ρίγες στις φανέλες έχουν τόσο οι δυνατές ομάδες όσο και οι αδύνατες, εκείνες που παλεύουν κάθε χρόνο για να σώσουν την κατηγορία.
Το 1996 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαξε φανέλες στο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Σαουθάμπτον, όπου έχανε με 3-0. Οι παίκτες παραπονέθηκαν ότι οι μονόχρωμες γκρι φανέλες που φορούσαν δεν τους βοηθούσαν να συνδυαστούν, κι έτσι τις άλλαξαν με ριγέ στο ημίχρονο. Παρότι ηττήθηκαν, τελικώς, βελτίωσαν την εικόνα τους (3-1).