Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε κάποιο μακροχρόνιο πρόγραμμα άσκησης έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους συνομηλίκους τους έμπειρους αθλητές να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology δείχνει ότι ακόμα κι εκείνοι που δεν έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά ποτέ με τη γυμναστική μπορούν να επωφεληθούν από μια προπόνηση αντίστασης. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες συνέκριναν τη δυνατότητα αύξησης της μυϊκής μάζας σε δύο ομάδες ηλικιωμένων ανδρών. Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίστηκε ως «έμπειροι αθλητές» που ασκούνταν ανέκαθεν και ακόμα και τώρα συναγωνίζονταν σε υψηλό επίπεδο στο άθλημά τους, ενώ η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας (μεταξύ 70 και 80 ετών) που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Κάθε συμμετέχων πήρε έναν ανιχνευτή ισοτόπων σε υγρή μορφή και μετά έλαβε μέρος σε μια μεμονωμένη δόση άσκησης, που περιελάμβανε προπόνηση με βάρη σε μηχάνημα. Οι ερευνητές έκαναν βιοψία στους μύες των συμμετεχόντων κατά τις περιόδους των 48 ωρών που μεσολαβούσαν ακριβώς πριν και ακριβώς μετά την άσκηση, προκειμένου να βρουν σημάδια για τον τρόπο με τον οποίο οι μύες αποκρίνονται στην άσκηση. Ο ανιχνευτής ισοτόπων έδειξε, επίσης, πώς οι πρωτεΐνες αναπτύσσονταν μέσα στον μυ.

Οι ερευνητές ανέμεναν ότι οι έμπειροι αθλητές θα είχαν αυξημένη ικανότητα αύξησης της μυϊκής μάζας, λόγω των ανώτερων επιπέδων φυσικής κατάστασης που είχαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δυο ομάδες είχαν την ίδια ικανότητα αύξησης της μυϊκής τους μάζας, μέσω της άσκησης.

«Η μελέτη μας δείχνει με σαφήνεια ότι δεν έχει σημασία αν δεν είστε από τους ανθρώπους που ασκούνταν τακτικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορείτε να αποκομίσετε τα πλεονεκτήματα της άσκησης όποτε κι αν αρχίσετε να προπονήστε. Προφανώς, η μακρόχρονη αφοσίωση στην καλή υγεία και στην άσκηση είναι η καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη της γενικής υγείας του σώματος, αλλά ακόμα κι αν κάποιος ξεκινήσει να γυμνάζεται αργότερα στη ζωή του, θα συμβάλλει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της σωματικής αδυναμίας και της αποδυνάμωσης των μυών», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Leigh Breen και καταλήγει:

«Οι κατευθυντήριες σχετικά με την μυϊκή ενδυνάμωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι συχνά αρκετά ασαφείς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο συγκεκριμένη καθοδήγηση για το πώς τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη ακόμα και εκτός γυμναστηρίου, μέσω δραστηριοτήτων που ο καθένας μπορεί να κάνει και στο σπίτι του. Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη φροντίδα του κήπου, το να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τις σκάλες ή ακόμα και το να σηκώνουν τις τσάντες με τα ψώνια. Είναι όλα ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν, αν εκληφθούν ως τακτική ενασχόληση με τη σωματική άσκηση».