*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Η άσκηση είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να κάνουμε, είτε για να χάσουμε κιλά, να βελτιώσουμε την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων (καρδιοαναπνευστική), για να αυξήσουμε την δύναμη και την αντοχή μας ή απλώς για να μειώσουμε το άγχος μας.

Αλλά στην πραγματικότητα το να πάμε γυμναστήριο δεν είναι πάντα βολικό, είτε λόγω φόρτου εργασίας, οικογενειακών υποχρεώσεων, είτε λόγω κόστους.

Με μερικές βασικές ασκήσεις όμως, μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη προπόνηση στο σπίτι και με καλό καιρό μπορείτε να πάρετε το στρωματάκι γυμναστικής σας έξω και να αυξήσετε τη βιταμίνη D σας ταυτόχρονα!

Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να κλείνονται σε σκοτεινά, τεχνητά φωτισμένα κτίρια από το πρωί έως το βράδυ. Εάν αισθάνεστε λίγο νωθροί ή διαπιστώνετε μειωμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε μια προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους και πιθανότατα θα δείτε τεράστια βελτίωση στη συνολική υγεία και ζωντάνια σας.

Με τις εξωτερικές προπονήσεις

  1. Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν ασκούμαστε έξω. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε εξωτερικούς χώρους κάνουν το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες για να σας ζεσταίνει, καθώς και η αντοχή στον άνεμο είναι μια επιπλέον πρόκληση την οποία στο σώμα σας καλείτε να αντιμετωπίσει.
  2. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει τη διάθεσή σας. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση της έντασης, της σύγχυσης, του θυμού και της κατάθλιψης σε σύγκριση με την εσωτερική δραστηριότητα. Άλλη μελέτη του 2010 έδειξε βελτιώσεις στη διάθεση και την αυτοεκτίμηση μετά από μόλις πέντε λεπτά άσκησης σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας και το αυξημένο οξυγόνο απελευθερώνει σεροτονίνη, την ορμόνη της καλής διάθεσης.
  3. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σας δίνει καλύτερη συγκέντρωση. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν καλύτερη συγκέντρωση μετά από μια βόλτα σε ένα πάρκο από τον ίδιο χρόνο περπατώντας σε μια πόλη. Είναι πιθανό να είναι ακριβώς το ίδιο και για τους ενήλικες, ειδικά για τους ανθρώπους που κάνουν δουλειά σε γραφείο όπου είναι κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους καθισμένοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
  4. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει τη βιταμίνη D. Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο και όχι από το φαγητό. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος και των οστών, καθώς και για τη διάθεση και το μεταβολισμό, οπότε η έλλειψη της μας κάνει να νιώθουμε περίεργα.
  5. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μας δίνει περισσότερη ενέργεια. Μια μελέτη του 2009 στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι 20 λεπτά άσκησης σε εξωτερικό χώρο μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια όσο ένα φλιτζάνι καφέ!

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι απλές, γίνονται παντού κ θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε σώμα και καρδιά.

✔️4 ασκήσεις 30″ η κάθε μια (ένας κύκλος).
✔️3-4 κύκλους.
✔️Μεταξύ κάθε κύκλου 1′ ξεκούραση.

1. Push ups 30″ και μετά στέκομαι σε σανίδα στις παλάμες και μικρή άρση εναλλάξ τα χέρια εμπρός για 30″.

2. Από κάτω σκύλο μένω σε σανίδα σταθερή για 30″ στις παλάμες.

3. Από στήριξη στα γόνατα το ένα χέρι ακουμπάει κάτω και το άλλο στο pilates ring πιέζω ταυτόχρονα με ring με άρση του αντίθετου ποδιού για 30” και μετά κρατάω σταθερό το πόδι και κάνω μικρές πιέσεις του χεριού για 30″.

4. Από πλαϊνή στήριξη ταυτόχρονα κάνω στροφή του κορμού και πίεση του pilates ring για 30″. Και αλλάζω πλευρά για 30″.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε επίσης

Να πώς θα αδυνατίσουμε κάνοντας Pilates

Το πρόγραμμα για flat κοιλιά και δυνατό κορμό – Χωρίς κοιλιακούς!

Έξι βασικές ασκήσεις για όσους κάνουν γιόγκα για πρώτη φορά