Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Το Crossfit είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης, συνεχώς μεταβαλλόμενο και λειτουργικό (λειτουργική προπόνηση functional training). Αυτή η νέα φιλοσοφία κάνει στην άκρη τα μέχρι τώρα στερεότυπα της κλασικής άσκησης. Στόχος της είναι να βελτιώσει όλους τους παράγοντες της φυσικής κατάστασης (δύναμη, αντοχή, ευκινησία και ταχύτητα). Οι ασκήσεις Crossfit μπορούν να γίνουν χωρίς κανενός είδους εξοπλισμό ή με διάφορων ειδών βάρη.

Το Crossfit είναι ένα είδος απόλυτα δυναμικού workout που χρησιμοποιεί το δικό σας σωματικό βάρος για αντίσταση, προκειμένου να κατακτήσετε τον απόλυτο έλεγχο του σώματος σας. Το Crossfit είναι ποικίλες λειτουργικές κινήσεις που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Όλες οι προπονήσεις Crossfit βασίζονται σε λειτουργικές κινήσεις, αυτές οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν τις πιο ενδεικτικές ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής, της άρσης βαρών, της κωπηλασίας και της καθημερινότητας μας. Όσο περισσότερη δουλειά κάνετε στον λιγότερο δυνατό χρόνο ή όσο υψηλότερη είναι η ένταση, τόσο πιο έντονη είναι η προσπάθεια.

Το Crossfit έχει διάφορα φυσικά οφέλη και οφέλη για την υγεία, ωστόσο, έχουμε ξεχωρίσει τα πιο βασικά για εσάς.

Ένταση ή ενεργητικότητα. Το Crossfit είναι μια γρήγορη και έντονη προπόνηση που μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 15 λεπτά την ημέρα, επειδή στο τέταρτο της ώρας πρόκειται να συμπυκνωθεί μια δυναμική προπόνηση, μια σειρά ασκήσεων χωρίς διακοπή, αυτό την καθιστά πιο έντονη από άλλες τεχνικές προπόνησης.

Απώλεια βάρους. Με το Crossfit προπονείσαι σκληρά σε σύντομες χρονικές περιόδους, έτσι δεν έχεις την δικαιολογία της έλλειψης χρόνου. Το Crossfit βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμα και για ώρες μετά την προπόνηση.

Αποκτήστε δύναμη. Μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες από τη συνεχή προπόνηση Crossfit, θα αρχίσετε να βλέπετε ότι γίνεστε όλο και πιο δυνατοί, αλλά και πιο ήρεμοι.

Βελτιώνει την καρδιακή υγεία. Ο καρδιακός σας ρυθμός παραμένει υψηλός καθ ‘όλη τη διάρκεια της προπόνησης, πράγμα που αυξάνει την αντοχή σας.

Συνολικά βελτιωμένη υγεία. Το Crossfit μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά, αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, συντονισμό και ευκινησία.

Αποδοτικός Χρόνος. Σε ένα διάστημα 15 ή 20 λεπτών, θα σας ζητηθεί να ολοκληρώσετε όσους περισσότερους γύρους ενός συγκεκριμένου προγράμματος, όπως μπορείτε.

Βελτιώνει τη λειτουργικότητα σας. Οι ασκήσεις Crossfit δεν είναι συνεχώς οι ίδιες σε κάθε προπόνηση και συνάδουν αρκετά με την καθημερινότητα σας. Έχετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση ενώ σε πλειοψηφία τα workout βασίζονται σε φυσιολογικές σωματικές κινήσεις και αυτό τα κάνει πιο οικεία. Η κινητικότητα που έρχεται με τις προπονήσεις Crossfit βοηθάει με τη φυσική αποκατάσταση και την καταπολέμηση της γήρανσης των οστών και των μυών.

Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που πρέπει να προσέξετε, μην ξεχνάτε οτι δεν είναι όλες οι προπονήσεις για όλους. Είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε προφυλάξεις πριν, παρά να τραυματιστείτε.

Πάντα να κάνετε ζέσταμα πρώτα. Προετοιμάστε το σώμα σας για σκληρή δουλειά και αρχίστε με καλή προθέρμανση. Οι πρακτικές προθέρμανσης είναι ζωτικής σημασίας για κάθε προπόνηση.

Καταναλώστε αντιφλεγμονώδεις τροφές. Οι αντιφλεγμονώδης τροφές (ελαιόλαδο, αβοκάντο, μαύρη σοκολάτα, σταυρανθή λαχανικά, εσπεριδοειδή, αυγά, ψάρια) μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών επειδή δεν δημιουργούν περαιτέρω φλεγμονές στους ιστούς του οργανισμού σας και μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη των υπαρχόντων τραυματισμών.

Παρακινήστε τον εαυτό σας για να ξεκουραστείτε. Το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση για να ανακτήσει δυνάμεις και να ενεργοποιήσει εκ νέου το επίπεδο ενέργειας για καλύτερη απόδοση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους πολλά άτομα τραυματίστηκαν κατά την προπόνηση τους είναι ότι παραμέλησαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των προπονητών τους. Μη κάνοντας αυτό που σας καθοδηγούν σε κάθε δραστηριότητα δημιουργεί τον κίνδυνο σωματικής βλάβης. Ονομάζονται προπονητές για κάποιο λόγο … ξέρουν να σας καθοδηγούν σωστά.

Να είστε επίμονοι αλλά όχι επιπόλαιοι

Προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε σε δραστηριότητα, καθώς χρειάζεστε ταχύτερα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα απαιτούν κάποια σοβαρή ενέργεια ενώ η υπομονή και η λήψη αποφάσεων με σωστό ρυθμό θα κάνουν πραγματικά τους στόχους σας λιγότερο απαιτητικούς για να τους ολοκληρώσετε. Ποτέ μην πιέζετε υπερβολικά το σώμα σας. Εκείνο πάντα ξέρει μέχρι που μπορεί! Μάθετε να το ακούτε. Μπορεί να δείτε ότι άλλοι κάνουν τις ασκήσεις «καλύτερα» από εσάς, ωστόσο οι προπονήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές και αν είναι, βρίσκετε σε λάθος μέρος. Το σώμα του καθενός είναι μοναδικό και έχει ένα προπονητικό επίπεδο έτσι θα πρέπει να ακολουθείτε το επίπεδο αυτό με το δικό του ρυθμό.

 

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822