Αν κάτι τέτοιο δεν αντενδείκνυται για την περίπτωσή σας (κατά τη γνώμη του γιατρού σας, π.χ. σε περιπτώσεις όπως εγκυμοσύνη, συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή υπογλυκαιμίες, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο της αποτοξίνωσης του οργανισμού σας μία φορά την εβδομάδα.

Κατά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης, αφήνετε τον οργανισμό σας να ξεκουραστεί μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον δεκάξι ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνετε το βραδινό σας στις εννιά το βράδυ και τρώτε μεσημεριανό την επομένη στη μία.

Άλλη εναλλακτική είναι να παραλείψετε το μεσημεριανό και το βραδινό, αν μπορεί να σας κρατήσει το πρωινό. Στη διάρκεια αυτών των ωρών, μπορείτε να πίνετε ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως για παράδειγμα νερό ή κάποιο ρόφημα με βότανα και τσάι, ή έναν ελαφρύ καφέ, πάντα με μέτρο. Αυτό το πολύτιμο διάλειμμα επιτρέπει στα κύτταρα να ανανεωθούν, ενισχύει το DNA και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, οι κίνδυνοι φλεγμονής μειώνονται.

Η αποτοξίνωση στέλνει ένα μήνυμα σε συγκεκριμένα στοιχεία του οργανισμού, όπως είναι η αυξητική ορμόνη σωματομεδίνη (ή IG F1), η οποία έχει αντιγηραντική δράση. Η προσωρινή διακοπή εισόδου τροφίμων στον οργανισμό επιδρά στα κύτταρα. Ενεργοποιεί τη γονιδιακή έκφραση, ενώ τα γονίδια με τη σειρά τους ενεργοποιούν την άμυνα ενάντια στις δυσλειτουργίες του μεταβολισμού. Η αποτοξίνωση παρεμβαίνει σαν διακόπτης που ρίχνει την ενέργεια σε χαμηλά επίπεδα και ενεργοποιεί τα συστήματα προστασίας του οργανισμού. Δεν τροποποιεί τα γονίδιά μας, αλλά τη γονιδιακή μας έκφραση. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αποδεικνύει ότι δεν κρίνονται όλα τη στιγμή της γέννησής μας – ότι τάχα δηλαδή κάποιοι γεννιούνται με καλά γονίδια και κάποιοι με κακά. Μπορούμε να επιδράσουμε πάνω στη γενετική θέτοντας σε λειτουργία τα καλά μας γονίδια για να είμαστε υγιείς, μπλοκάροντας παράλληλα τη γονιδιακή έκφραση των κακών γονιδίων. Μπορούμε, με άλλα λόγια, να γίνουμε διαχειριστές της υγείας μας.

Τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η αποτοξίνωση δημιουργούν, σε όσους τα εφαρμόζουν, μία αίσθηση ελεγχόμενου στρες. Αυτό το ευεργετικό, θα λέγαμε, στρες επιτρέπει στο σώμα να αναδομηθεί και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του DNA ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό σε τυχόν μελλοντικές δοκιμασίες. Είναι ένας τρόπος επαναπρογραμματισμού του μεταβολισμού. Η μειωμένη ενέργεια που φτάνει στα κύτταρα λόγω μείωσης της ποσότητας φαγητού φρενάρει το γήρας και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Η αποτοξίνωση είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να ανακόψουμε την προγραμματισμένη γήρανση του ανθρώπινου σώματος. Αρκεί μία δοκιμή για να διαπιστώσετε ότι μας αναζωογονεί, ότι νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι και απαλλαγμένοι από τους χρόνιους πόνους που μας ταλαιπωρούν. Ο οργανισμός μας ξαναγεννιέται. Έπειτα από μία περίοδο αποτοξίνωσης μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες. Αντί να καθόμαστε στο τραπέζι μόνο και μόνο επειδή είναι ώρα φαγητού, τρώμε όταν το έχουμε πραγματική ανάγκη. Γινόμαστε πιο δεκτικοί σε τρόφιμα που μας ωφελούν, βάζοντας στην άκρη τροφές γεμάτες λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Γενικά περιορίζουμε τη συνήθεια να τρώμε από κεκτημένοι ταχύτητα γεμάτοι ενοχές και χωρίς πραγματική ευχαρίστηση. Η αποτοξίνωση μας χαρίζει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να ανακτήσουμε την ελευθερία μας ανακαλύπτοντας τι μας ευχαριστεί πραγματικά και τι όχι, τι μας υπαγορεύεται από τη διαφήμιση ή από τις επιλογές των άλλων.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη