Περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ψωρίαση, μία αυτοάνοση, χρόνια, φλεγμονώδη δερματική ασθένεια. Εξ αυτών 14 εκατομμύρια είναι οι Ευρωπαίοι ασθενείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και περίπου 200.000 Έλληνες πάσχοντες από ψωρίαση, στην πλειονότητά τους πάσχοντες από ήπια και μέτρια ψωρίαση.

Ωστόσο, η ψωρίαση δεν αποτελεί μόνο δερματική ασθένεια – συχνά εξελίσσεται σε μία πιο σύνθετη παθολογική κατάσταση που έχει και σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή των πασχόντων. Τα συμπτώματά της – πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, κνησμός κι επιφανειακή ερυθρότητα- δεν αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους μόνο στο δέρμα, αλλά και στην ψυχολογία των ασθενών που συνήθως βιώνουν τη νόσο τους ως μία επώδυνη κατάσταση με κοινωνικό και ψυχολογικό στίγμα. Επιπλέον, άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών νόσων όπως καρδιακά νοσήματα και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας). Επιπλοκές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος, είναι επίσης πιο συχνές στα άτομα με ψωρίαση. Υπό αυτά τα δεδομένα, μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κάποιος πως και πόσο οι ασθενείς με ψωρίαση επιβαρύνονται από την εικόνα του δέρματός τους και πως η νόσος μπορεί να καθορίζει δραματικά την καθημερινότητά τους, περιορίζοντας τις επιλογές τους και ελέγχοντας αθόρυβα τις κινήσεις τους.

«Έρευνες σε ασθενείς δείχνουν ότι το 94% δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του και το 88% νιώθει ότι επιβαρύνεται ουσιαστικά η ψυχολογία του, με μείωση της αυτοπεποίθησης, αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις στην παραγωγικότητά τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη θεραπεία» αναφέρει ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση που υλοποιεί σχετικά η ΕΔΑΕ. «Θέλουμε να παρακινήσουμε τους ασθενείς να επισκεφθούν τον Δερματολόγο τους ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου» εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

«Μην αφήνεις πίσω αγαπημένες σου συνήθειες λόγω της Ψωρίασης» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, με στόχο την παρότρυνση των ασθενών με Ψωρίαση να επισκεφθούν το Δερματολόγο τους, να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη νόσο και σε συνεργασία μαζί του να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Με στόχο τη διάδοση του μηνύματος σε όλη την Ελλάδα, η εκστρατεία θα «ταξιδέψει» και ψηφιακά στο Διαδίκτυο και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα spot διάρκειας 39” το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με κεντρικό θέμα αγαπημένες καθημερινές συνήθειες όπως το κολύμπι, το γυμναστήριο, η περιποίηση των μαλλιών, οι αγορές στα μαγαζιά, η ποδηλασία, η μαγειρική, το θέατρο, συνήθειες που σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγουν τα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Κεντρικό πρόσωπο του spot είναι ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης ο οποίος απευθυνόμενος στους ασθενείς με Ψωρίαση τους συμβουλεύει να μην αφήνουν την Ψωρίαση να καθορίζει τις επιλογές τους και τους παροτρύνει να επισκεφθούν το Δερματολόγο τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Hellas η οποία υποστηρίζει τη δράση της ΕΔΑΕ, κ. Νίκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην εκστρατεία, σημειώνει πως «η γνώση είναι δύναμη και γι αυτό στηρίζουμε πολύπλευρα την ενημέρωση των ασθενών. Η ενημερωτική εκστρατεία στόχο έχει να παροτρύνει τους ασθενείς με ψωρίαση να “αναλάβουν δράση” με σκοπό την απόκτηση υγιούς δέρματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».