Έρευνες που διεξήχθησαν σε ποντίκια δείχνουν πως το πρόσθετο τροφίμων τριτοταγής βουτυλο-υδροκινόνη (tBHQ) που εντοπίζεται σε αρκετά κοινά προϊόντα όπως το κατεψυγμένο κρέας, τα πατατάκια και τα κράκερ, καταστέλλει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού όταν μάχεται κατά του ιού της γρίπης.

Επιπρόσθετα η μελέτη βρήκε στοιχεία ότι η έκθεση στην tBHQ θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση του αντιγριπικού εμβολίου μέσω των επιδράσεων των λεμφοκυττάρων T, ενός κομβικού παράγοντα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σχέση αυτή ενδέχεται να εξηγεί γιατί η εποχική γρίπη συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη απειλή παγκοσμίως. Υπολογίζεται πως 290.000-650.000 άνθρωποι διεθνώς πεθαίνουν από αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη γρίπη κάθε χρόνο.

«Οι μελέτες μας έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν tBHQ στη διατροφή τους είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στους ιούς της γρίπης», δήλωσε ο Robert Freeborn, διδακτορικός υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο Michigan State. «Στο πείραμά μας, η tBHQ κατέστειλε τη λειτουργία δύο τύπων λεμφοκυττάρων, κάτι που οδήγησε σε πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια δευτερογενούς  λοίμωξης από τον ιό της γρίπης».

Όταν ένα άτομο προσβάλλεται από τον ιό της γρίπης τα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα οργανώνουν την ανοσολογική απόκριση, ενώ τα T κυτταροτοξικά κύτταρα καταστρέφουν τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα. Στα πειράματά τους οι ερευνητές παρατήρησαν πως το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε tBHQ είχε καθυστερημένη ενεργοποίηση τόσο των βοηθητικών Τ λεμφοκυττάρων όσο και των κυτταροτοξικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξόντωση των ιών εισβολέων.

Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε πως όταν τα ποντίκια μολύνονταν ξανά από ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού της γρίπης, εκείνα που είχαν tBHQ στη διατροφή τους νοσούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχαναν περισσότερο βάρος. Αυτό καταδεικνύει πως η ουσία αυτή αποδυνάμωνε το ανοσοποιητικό σύστημα στην προσπάθεια του να αντιπαλέψει μία δεύτερη μόλυνση. «Η μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση δευτεροπαθούς λοίμωξης είναι κομβικής σημασίας για τον τρόπο δράσης των εμβολίων και θα μπορούσε να μπορούσε να μειώσει την επίδραση των αντιγριπικών εμβολίων» εξηγεί ο Δρ. Freeborn.

«Τα Τ λεμφοκύτταρα σχετίζονται με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα μεγάλο αριθμό νόσων και έτσι το tBHQ θα μπορούσε να παίξει αρνητικό ρόλο και σε άλλους τύπους μεταδοτικών ασθενειών», πρόσθεσε ο Δρ. Freeborn.

H τριτοταγής βουτυλο-υδροκινόνη (tBHQ) είναι ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. «Ενδέχεται να είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν καταναλώνετε tBHQ, καθώς δεν καταγράφεται πάντα στις ετικέτες των συστατικών», προσθέτοντας πως χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την σταθεροποίηση των λιπαρών.

Ο Δρ. Freeborn κατέληξε πως το ετήσιο αντιγριπικό συμβόλαιο παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τον ιό της γρίπης καθώς ακόμα και σε περίπτωση νόσου, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα.