Είναι γνωστό πως οι μάσκες προσώπου συμβάλλουν στην προστασία από τη λοίμωξη COVID-19, οι ειδικοί υγείας της Αμερικής, όμως, υποστηρίζουν πως όσο πιο σφιχτή είναι η μάσκα, τόσο το καλύτερο.

Σε εργαστηριακά πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο Morbidity and Mortality Weekly Report, αποδείχθηκε πως οι υφασμάτινες ή ιατρικές μάσκες που εφαρμόζουν καλύτερα και πιο κοντά στο πρόσωπο περιορίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 95%.

«Αυτά τα εργαστηριακά πειράματα υπογραμμίζουν την σημασία της καλής εφαρμογής για τη μεγιστοποίηση της συνολικής αποτελεσματικότητας των μασκών. Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι ώστε οι μάσκες να ταιριάζουν καλύτερα και να επιβραδύνουν αποτελεσματικότερα την εξάπλωση της COVID-19», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής του CDC για την COVID-19, Δρ. John Brooks.

Χρησιμοποιώντας προσχέδια, η ομάδα του CDC εξέτασε δύο μεθόδους αποτροπής της διαρροής αέρα από τις άκρες των μασκών: τις διπλές μάσκες (τη χρήση υφασμάτινης μάσκας πάνω από την ιατρική) και το δέσιμο της μάσκας. Για τη δεύτερη μέθοδο, έδεσαν τα κορδόνια της ιατρικής μάσκας στις άκρες και στη συνέχεια έσφιξαν και πίεσαν όλο το υπόλοιπο κομμάτι προς το πρόσωπο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν οι άνθρωποι φορούν σφιχτές μάσκες, η λοίμωξη μπορεί να περιοριστεί. Την ίδια στιγμή, κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι διπλές μάσκες μπορεί να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους γενικώς από τη χρήση μάσκας.

«Προτιμώ οι άνθρωποι να επικεντρώνονται στην εύρεση μιας ποιοτικής μάσκας που πληροί τις προϋποθέσεις, αντί να προσπαθούν να φτιάξουν στρώματα μασκών που δημιουργούν δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή ή ενόχληση που ίσως οδηγήσει στη μη χρήση μάσκας», αναφέρει ο Saskia Popescu, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Της ίδιας άποψης φαίνεται να είναι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, Δρ. David Rothamer, ο οποίος, επίσης, φαίνεται να μην είναι οπαδός της διπλής μάσκας, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαρροή αέρα. «Ο μόνος λόγος για να φορέσει κανείς δύο μάσκες είναι αν αυτές εφαρμόζουν καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δύο άλλοι τρόποι για να βελτιωθεί η εφαρμογή, σύμφωνα με τους ερευνητές του CDC, είναι η χρήση ενός πλαστικού πλαισίου που θα κάνει τη μάσκα να εφαρμόζει καλύτερα ή η χρήση ενός καλύμματος από νάιλον πάνω από τη μάσκα.

Αντίθετα με τις μάσκες Ν95, οι υφασμάτινες και χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες δεν εφαρμόζουν σωστά, επιτρέποντας στα σταγονίδια της αναπνοής να «δραπετεύσουν». Γεγονός είναι πως οι μάσκες αυτές δεν είναι σχεδιασμένες για να εμποδίζουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Ελέγχοντας την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, τα πειράματα με τις μάσκες έδειξαν ότι ένα μολυσμένο άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει την COVID-19, ενώ ένα μη μολυσμένο άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το CDC τονίζουν ότι υπάρχουν περιορισμοί, όπως το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν μόνο έναν τύπο ιατρικής μάσκας και έναν τύπο υφασμάτινης. «Παρόλα αυτά», προσθέτουν, «οι συνεχείς καινοτόμες προσπάθειες για τη βελτίωση της εφαρμογής των υφασμάτινων και ιατρικών μασκών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους χρειάζονται προσοχή».

Tips για να ελέγξετε την εφαρμογή της μάσκας

  • Δεν θα πρέπει να βλέπετε ή να νιώθετε ανοιχτά σημεία γύρω από τις άκρες της μάσκας, ειδικά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι
  • Αν όταν αναπνέετε νιώθετε ότι ο αέρας φεύγει από κάποια πλευρά τότε υπάρχει διαρροή από τη μάσκα
  • Αν τα γυαλιά σας θολώνουν όταν φοράτε τη μάσκα και αναπνέετε, σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή αέρα

Αν οι μάσκες που χρησιμοποιείται αποτύχουν σε αυτά τα τεστ, καλό θα είναι να δοκιμάστε κάτι διαφορετικό.

Διαβάστε επίσης

Kορωνοΐος – Μάσκα: Και όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη – Δείτε πότε

Κορωνοϊός – Ανοσία: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι κάτω από τη μύτη μας

H «ακμή της μάσκας»: Η δερματική πάθηση που δημιουργείται από την παρατεταμένη χρήση μασκών