Οι άνθρωποι που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολυσυμπτωματική νόσο Covid-19 και μάλιστα σοβαρή, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα αυξάνει το εύρος των συμπτωμάτων της νόσου και την πιθανότητα να καταλήξει ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό, καθώς και στη σοβαρότητα της νόσου, είναι ένα επίμαχο θέμα, καθώς έχουν υπάρξει επιστημονικές αναφορές ότι η νικοτίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης ή σοβαρής νόσου. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Έτσι, έρχεται να προστεθεί σε νεότερα στοιχεία που φαίνεται να ανατρέπουν την αρχική παράδοξη εικόνα ότι το κάπνισμα πιθανώς λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάριο Φάλκι του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία από 2,4 εκατομμύρια χρήστες της βρετανικής ψηφιακής εφαρμογής ZOE για τη μελέτη των συμπτωμάτων της Covid-19 κατά το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης. Η μέση ηλικία των χρηστών της εφαρμογής ήταν τα 44 έτη, το 63% γυναίκες και το 11% καπνιστές. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν στην εφαρμογή τα συμπτώματά τους και η μελέτη έκανε σύγκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 14% πιθανότερο να εκδηλώσουν τρία βασικά συμπτώματα της Covid-19: Βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Ήταν ακόμη 29% πιθανότερο να εμφανίσουν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα και 50% πιθανότερο να εμφανίσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον δέκα συμπτώματα κορωνοϊού (βήχα, πυρετό, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, κόπωση, σύγχυση, μυϊκούς πόνους κ.ά.), μία ένδειξη για πιο σοβαρή λοίμωξη. Είχαν, επίσης, υπερδιπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους μη καπνιστές, να χρειαστούν νοσηλεία μετά τη διάγνωση λοίμωξης Covid-19.

«Μερικές μελέτες έχουν προτείνει μία προστατευτική δράση του καπνίσματος σε σχέση με τον κίνδυνο για Covid-19. Όμως, οι μελέτες σε αυτό το πεδίο μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από μεροληψίες στη δειγματοληψία, στη συμμετοχή στην έρευνα και στις απαντήσεις. Τα ευρήματα μάς δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από μία ευρύτερη γκάμα συμπτωμάτων Covid-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές», δήλωσε ο δρ Φάλκι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει από το καλοκαίρι ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο στην Covid-19.