Το άγχος για τον κορωνοϊό αυξάνεται όχι μόνο για εκείνους που είναι επιρρεπείς στις ανήσυχες σκέψεις, αλλά ακόμη και για συνήθως πιο ήρεμα άτομα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να μετατραπεί σε κρίσεις πανικού και συγκρούσεις. Να κάποιοι τρόποι να νιώσετε λίγο πιο καλά άμεσα.

Συγκεντρωθείτε στον ύπνο και στην άσκηση
Ένα από τα πρώτα πράγματα που υποβαθμίζονται σε περιόδους οξείας πίεσης, ειδικά όταν οι συνηθισμένες ρουτίνες μας βγαίνουν έξω από το παράθυρο, είναι οι καθημερινοί ρυθμοί της αυτο-φροντίδας που είναι τόσο σημαντικοί για την ευεξία μας. Βάλτε σε προτεραιότητα καλό και λίγο περισσότερο ύπνο από ό,τι συνήθως και ασκηθείτε όσο μπορείτε. Μην ξενυχτάτε μπροστά σε μια οθόνη, μην κάθεστε όλη τη μέρα στον καναπέ. Κάντε διατάσεις, χαλαρώστε με ασκήσεις διότι όταν το σώμα είναι ανήσυχο, ο εγκέφαλος ακολουθεί.

Βάλτε όρια στα Media και ενημερωθείτε μόνο από αξιόπιστες πηγές
Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί το ιδανικό σημείο μεταξύ ενημέρωσης και πανικού, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουμε κατακλυστεί και από fake news. Βάλτε ένα όριο στο πόσο χαζεύετε («ενημερώνεστε») στο κινητό, καθώς θα υπάρχει πάντα μια άλλη πηγή για να διαβάσετε, μια ακόμα ενημέρωση για να επισκεφθείτε. Αυτό όμως σας οδηγεί στην άβυσσο της υπερπληροφόρησης, η οποία δημιουργεί χάος στο μυαλό σας.

Μην αφήνετε καταστροφικές σκέψεις να κυκλοφορούν ως αλήθεια
Σε αβέβαιους καιρούς, ο εγκέφαλος φαίνεται να γεμίζει κενά και να συνδέει τελείες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μας κάνει να δημιουργούμε γενικεύσεις που μπορεί να διαστρεβλώσουν τους φακούς μέσω των οποίων βλέπουμε τον κόσμο, στο σημείο που αρχίζουμε να δεχόμαστε την καταστροφική σκέψη ως απόλυτα λογική. Προσπαθήστε να γίνετε ένας περίεργος και κριτικός παρατηρητής των σκέψεών σας. Μην υποθέτετε αυτομάτως ότι όλα είναι αληθινά.

Κρατήστε το οικείο και το προγραμματισμένο στη ρουτίνα σας.
Έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει αίσθηση προβλεψιμότητας πάνω στα πράγματα, τότε το στρες μειώνεται. Επομένως, το να τρώτε το ίδιο πρωινό ως συνήθως, να δείτε μια κινηματογραφική ταινία με την οικογένεια σας, όπως κάθε Σάββατο ή να παραγγείλετε κινέζικο την Κυριακή, ακόμη και να ντυθείτε σαν να είσαστε στο γραφείο για να δουλέψετε από το σπίτι, σας βοηθάει να διατηρήσετε μια ρουτίνα και έναν έλεγχο πάνω στη ζωή σας.

Ψάξτε για την ομορφιά και εκφράστε ευγνωμοσύνη
Μπορείτε να γίνετε το παράδειγμα ανθρώπου, που μιλάει με εκτίμηση για όσα έχει, με αισιοδοξία και ελπίδα, αναπαράγοντας καλές ειδήσεις και εκφράζοντας θετικότητα για την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να είναι μια κίνηση για την αναγνώριση του προσωπικού υγείας, ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη για το θάρρος τους και αναγνώριση των ανθρώπων που δεν υποστέλλουν τη σημαίας της υπερηφάνειας και της προσπάθειας.