Ας υποθέσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει μια εργαλειοθήκη. Εκεί αποθηκεύει τα ταλέντα, τις δεξιότητές του, τα εργαλεία που θα επισκευάσουν, θα ανοίξουν πόρτες, θα δημιουργήσουν. Υπάρχουν κάποια εργαλεία σαν τα γαλλικά κλειδιά. Δεν μπορούν να λείπουν από καμία εργαλειοθήκη. Όπως τα τέσσερα που ακολουθούν.

Ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα είναι εκείνη η ποιότητα του χαρακτήρα που επιτρέπει σε κάποιους να ξανασταθούν στα πόδια τους ύστερα από συντριπτικά χτυπήματα που θαρρείς θα έπρεπε να τους είχαν βγάλει νοκ – άουτ. Είναι εκείνη η μυθική αρετή που επιτρέπει την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Από πού προέρχεται όμως αυτή η δεξιότητα;  Το λοιπόν, σίγουρα ενυπάρχουν κάποιοι γονιδιακοί παράγοντες, αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι η ανατροφή παιδιών και η καθοδήγηση εφήβων με τρόπο υποστηρικτικό, φιλοσοφικό, ενδεχομένως και μεταφυσικό. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλης πίστης (ναι, αυτό μπορεί να είναι η φανατική πίστη στο κόμμα ή στην ποδοσφαιρική ομάδα) συμβάλλει στο να μπορεί το υποκείμενο να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στις αντιξοότητες με υγιείς τρόπους -αν και θέλει πολύ συζήτηση για το τι θεωρείται υγιές, ηθικώς, οντολογικώς, ιατρικώς. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι μάλλον προφανής. Ο «πιστός» έχει πάντα κάπου να αγκιστρωθεί και να ελπίσει.

Διανοητική Ευελιξία
Αυτό μεταφράζεται σε μια δυνατότητα προσαρμογής επί θεμάτων που τελικώς δεν εξελίσσονται όπως θέλουμε, εντούτοις δεν χάθηκε και ο κόσμος. Αν ο σκοπός σας ήταν να βάψετε το σπίτι αυτό το καλοκαίρι, αλλά λόγω έκτακτων καταστάσεων αυτό δεν κατέστη εφικτό, έχει αξία να μπορείτε να εργαστείτε για την αναδιοργάνωση του εν λόγω σχεδίου ή να έχετε εναλλακτικό σχέδιο -το plan B που λέμε. Η ικανότητα να εφεύρεις σχέδιο Β είναι δείκτης διανοητικής ευελιξίας. Κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την ευελιξία σας είναι: να μαθαίνετε κάτι νέο καθημερινά, να κάνετε κάτι διαφορετικό ξεκινώντας από το να αλλάζετε συχνά ρουτίνα και να βγαίνετε σκόπιμα από τη ζώνη άνεσής σας. Σύντομα θα δείτε ότι αυτό λειτουργεί γιατί κατευθύνετε τον εαυτό σας να ανεύρει νέους δρόμους και τρόπους να πορεύεται στη ζωής.

Αυτοπεποίθηση
Είναι το συναίσθημα που σε κάνει να διεκδικείς και να θέτεις όρια, με σεβασμό στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες των άλλων. Το να δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματά μας έναντι των ανθρώπων που μας φέρνουν  σε δύσκολη θέση, πολλές φορές υποκρύπτει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και μολονότι ο σεβασμός εντάσσεται πλέον σε μια σφαίρα πολιτικής ορθότητας, ως ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των ανθρώπινων σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι κερδίζεται καθημερινά, μέσα από λεκτικές και μη λεκτικές διαπάλεις στο δύσκολο στίβο της καθημερινότητας. Διεκδικώντας το σεβασμό, ανεβάζετε και την αυτοπεποίθησή σας.


Αυτογνωσία
Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό. Μάλιστα η αυτογνωσία συχνά είναι και η πιο δύσκολη, με τη σημείωση πώς όταν καλλιεργείται και ενσωματώνεται στην εργαλειοθήκη σας, μπορεί να διευκολυνθεί και η ανάδειξη των δεξιοτήτων που αναφέρονται παραπάνω. Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να δίνετε προσοχή στον εαυτό σας, τις σκέψεις σας, τις ενέργειές σας, τις συμπεριφορές, τα συναισθήματά σας και τους τρόπους που σχετίζεστε με άλλους ανθρώπους. Προκύπτει από την ενδοσκόπηση. Προσοχή όμως, το να γνωρίσετε τον εαυτό σας δεν σημαίνει αναγκαστικά αυτοκατάκριση και μετάνοια. Το ιδανικό περιβάλλον είναι αυτός της ειλικρινούς κατανόησης και της αποδοχής. Μπορεί να πάρει τη μορφή της εξέτασης του εσωτερικού σας κόσμου από μια αφετηρία περιέργειας και εξερεύνησης και μπορεί επίσης να απαντάει σε ερωτήματα όπως: «Οι άνθρωποι με καταλαβαίνουν με τον τρόπο που θέλω; Επικοινωνώ με τους ανθρώπους με τον τρόπο που πραγματικά θέλω; Εκφράζω τα συναισθήματά μου με υγιή τρόπο;»