1. Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;
Οι φθαρμένες από αρθρίτιδα επιφάνειες θα σας προκαλέσουν δυσκαμψία και πόνο: στη ρίζα του μηρού, στο γλουτό, συχνά και στο γόνατο. Το κόψιμο των νυχιών και η υπόδηση θα γίνουν δυσχερή. Σταδιακά, θα πονάτε στο περπάτημα και τις σκάλες και, τέλος, στην ανάπαυση.

2. Τι θα μου προσφέρει η Ολική Αρθροπλαστική;
Η φθαρμένη από οστεοαρθρίτιδα άρθρωση θα αντικατασταθεί με μια «τεχνητή». Έτσι θα εξαφανισθεί ο πόνος και θα επανακτήσετε την ποιότητα ζωής σας.

3. Τι εννοούμε όταν λέμε minimal ή MIS ή τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας;
Εννοούμε προσπελάσεις που σέβονται την ανατομία και «φτάνουν» μέχρι την άρθρωση του ισχίου σας χωρίς να κοπούν μύες ή τένοντες, με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα.

4. Γιατί minimal τεχνικές;
Γιατί μειώνεται ο πόνος και η απώλεια αίματος. Θα περπατήσετε την ίδια ημέρα της επέμβασης και θα μείνετε στο νοσοκομείο ένα ή δύο βράδια. Η αυτοεξυπηρέτηση στο σπίτι σας και η επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες θα είναι ταχύτατες.

5. Τι είναι η τεχνική AMIS;
Η AMIS είναι MIS τεχνική που συνδυάζει την πρόσθια προσπέλαση του ισχίου διαμέσου μιας μικρής τομής και τη χρήση ενός ειδικού χειρουργικού τραπεζιού έλξης. Μελέτες με μαγνητική τομογραφία ένα χρόνο μετά την επέμβαση δείχνουν απουσία «ίχνους», δηλαδή καμία βλάβη στους μυϊκούς ιστούς που περιβάλουν το ισχίο.

6. Γιατί να επιλέξω AMIS;
Διότι θα επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα των mini πρόσθιων προσπελάσεων, που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, η χρήση του τραπεζιού έλξης διευκολύνει τους χειρισμούς, άρα το έργο του χειρουργού. Τέλος, η δυνατότητα χρήσης ακτινοσκοπικού μηχανήματος βοηθά το χειρουργό να ελέγχει τα «βήματα» του όποια στιγμή το επιθυμεί.

7. Είναι δύσκολη ή επικίνδυνη η τεχνική;
Το βέβαιο είναι ότι – ίσως περισσότερο από άλλες τεχνικές ή προσπελάσεις – απαιτείται επαρκής εκπαίδευση και εξειδίκευση. Με αυτήν την προϋπόθεση αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο.

8. Πάσχω από αρθρίτιδα και στα δύο ισχία. Μπορώ να υποβληθώ σε αρθροπλαστική AMIS ταυτόχρονα;
Ο συνδυασμός της ελαχιστοποίησης του τραύματος και της ύπτιας θέσης σας στο χειρουργείο το επιτρέπει. Σαφώς και όλοι οι ασθενείς δε μπορούν να υποστηρίξουν ένα αμφοτερόπλευρο χειρουργείο. Αν όμως έχετε πολύ καλή γενική υγεία μπορείτε να οδηγηθείτε μόνο μία φορά στο χειρουργείο και για τα δύο ισχία σας.

9. Είμαι σίγουρα κατάλληλος/η υποψήφιος/α για AMIS;
Η απάντηση πρακτικά είναι ναι. Πολύ λίγες περιπτώσεις δεν μπορούν να χειρουργηθούν με την τεχνική αυτή ή δε θα ωφεληθούν – σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός σας θα σάς ενημερώσει αναλυτικά και θα βάλει τη σωστή ένδειξη.

10. Η επέμβαση έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής;
Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι εφόσον κάποιο εμφύτευμα τοποθετηθεί σωστά έχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 95% να «είναι εκεί» και να λειτουργεί σωστά στα 15 χρόνια τουλάχιστον από την τοποθέτησή του. Επιπλέον, στη συνάντηση ενημέρωσης, όλες οι απορίες όπως για παράδειγμα η διάρκεια της επέμβασης, το είδος αναισθησίας, ο πόνος και η κινητοποίηση μετά, θα συζητηθούν διεξοδικά.

11. Είμαι στη σωστή ηλικία για χειρουργείο;
Η μοντέρνα θεώρηση είναι αυτή του ιδανικού ασθενούς και όχι της ιδανικής ηλικίας: αν πονάτε, αν η ποιότητα ζωής σας έχει σημαντικά επιβαρυνθεί και οι καθημερινές απαιτήσεις σάς δυσκολεύουν, τότε είστε κατάλληλος υποψήφιος.

12. Οι νέες τεχνικές καταργούν τις παλιές;
Ο στόχος, ανεξάρτητα από την προσπέλαση, είναι μια, για πολλά χρόνια, ανώδυνη άρθρωση. Οι νέες τεχνικές έρχονται να μειώσουν τη δυσκολία του χειρουργημένου ασθενούς το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση αλλά και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια λειτουργικότητα, μέσω της αποφυγής κάκωσης μυών και των «ιχνών» αυτών σε μακρό χρόνο. Σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται καταξιωμένες τεχνικές που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ασθενών παγκοσμίως. Άλλωστε οι νέες μέθοδοι έρχονται να εξελίξουν τις προηγούμενες, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της επιστήμης αλλά και της ζωής.