Το να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι μια σκέψη που πολλοί από εμάς κάνουμε κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μέσα στον Δεκέμβρη. Αυτό ίσως να προκαλεί έκπληξη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι πιο συνηθισμένες οδηγίες διατροφής ή δίαιτας οδηγούν στον περιορισμό ή αποκλεισμό των απολαύσεων, κάτι που δε συνάδει με την περίοδο των γιορτών, όπου όλοι τρώμε το κάτι παραπάνω.

Το να απολαύσουμε, όμως, τα γιορτινά εδέσματα και τις ξεχωριστές γεύσεις που συνοδεύουν τις γιορτές, μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την υγιεινή διατροφή και επομένως, τη βελτίωση της υγείας μας. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαφέρει στον καθένα, ανάλογα με τα θέλω και τις ανάγκες του. Μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, την απώλεια βάρους, τη βελτίωση των βιοχημικών δεικτών υγείας ή ακόμα και την αναγνώριση και τον ήπιο περιορισμό διατροφικών ερεθισμάτων που μας οδηγούν «εκτός δρόμου».

Η συνύπαρξη της υγιεινής διατροφής και της απόλαυσης μπορεί να ακούγεται ως κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά δεν είναι απαραίτητο να στερούμαστε για να τρώμε υγιεινά.

Πώς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο 

Το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε  την προσπάθειά σου από σήμερα, ανεξάρτητα από τις γιορτές, να δεσμευτείτε σε αυτή την απόφαση και να συνεχίσετε την προσπάθεια ακόμα και αν κάτι δεν κυλήσει βάσει σχεδίου. Έτσι, από τη νέα χρονιά, θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας.

Αυτά είναι μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες:

1. Εστίασε σε ημέρες και ώρες που δεν θα έχεις γύρω σου πολλούς «πειρασμούς» και διάλεξε υγιεινά γεύματα και σνακ.
2. Επίλεξε καλές πρώτες ύλες.
3. Στα κυρίως γεύματα, προτίμησε τις απλές τροφές δηλαδή το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια αλλά και τα ζυμαρικά.
4. Συνόδευσε το κάθε γεύμα με σαλάτα και προσπάθησε να το απολαμβάνεις σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αν αυτό είναι κάπως δύσκολο λόγω προγράμματος, τότε πρόσθεσε ένα γρήγορο αλλά πλήρες γεύμα στη θέση του, όπως ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης.
5. Προτίμησε υγιεινές επιλογές στο πρωινό και στο σνακ σου, όπως για παράδειγμα φρούτα, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι.
6. Μην αποφύγεις τελείως τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, όπως το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι φυσικά το μελομακάρονο που φτιάχνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Επίσης, μία εξίσου γλυκιά αλλά υγιεινή εναλλακτική είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Όποιο γλυκό και να επιλέξεις, είναι σημαντικό να προσέχεις την ποσότητα και τη συχνότητα που τα καταναλώνεις, έτσι ώστε να διατηρήσεις τις υγιεινές διατροφικές σου συνήθειες.
7. Προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα τις ημέρες που θα έχεις λίγο περισσότερο χρόνο. Ένα περπάτημα 20’ με αθλητικά παπούτσια καθημερινά είναι αρκετό για να διατηρήσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής σου.
8. Και γενικά…θέσε στόχους! Χρησιμοποίησε αυτή την περίοδο για να δεις τι μπορείς να καταφέρεις, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια και χωρίς στερήσεις. Έτσι θα μπορέσεις να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες αλλά και την υγεία σου! Σκέψου, ότι αν τα καταφέρεις μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, ο υπόλοιπος χρόνος θα σου φανεί παιχνιδάκι.

Καλές γιορτές!