Με σωστή χρήση μάσκας, ανοικτά σχολεία και ασφαλείς μετακινήσεις το επόμενο διάστημα

Καθώς η πανδημία διατρέχει όλες τις χώρες, οι κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα για την ανάσχεση της. Σκοπός των κυβερνήσεων είναι να αποφευχθεί το γενικευμένο lockdown με τις δυσβάστακτες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Τώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν σχεδόν τα ίδια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας παντού και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αξίζει να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην πρώτη φάση της πανδημίας την Άνοιξη.

Όλα τα μέτρα τελικά στοχεύουν στη μείωση των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας αλλά κυρίως των θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό.

Η «ακτινογραφία» των θανάτων

Μελετώντας τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικία για το διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα παρατηρήθηκε στην Ελλάδα αύξηση των θανάτων κυρίως στις ηλικίες 85 και άνω στις πρώτες μέρες του Μαρτίου και στις τελευταίες μέρες του Μαΐου. Κυρίως στη Σουηδία αλλά και στην Ελβετία καταγράφηκε αύξηση των θανάτων, σε μικρότερες ηλικίες, 75 ετών και άνω για πιο παρατεταμένο διάστημα, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Φαίνεται ότι η Ελλάδα που εφάρμοσε αυστηρό lockdown, σε αντίθεση με την Σουηδία αλλά και την Ελβετία που πήραν καθυστερημένα μέτρα, έσωσε ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, η Βουλγαρία και η Εσθονία μετά το lockdown χαλάρωσαν πολύ περισσότερο από τη χώρα μας τα μέτρα, χωρίς να καταγράψουν, όμως, μεγάλες διαφορές στον συνολικό αριθμό θανάτων. Υπάρχουν και χώρες, όπως η Κολομβία και η Αυστραλία που δεν χαλάρωσαν ποτέ τα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας πολύ λιγότερους θανάτους. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Κολομβία δεν έχει οργανωμένο πρόγραμμα ιχνηλατήσεων.

Φαίνεται επομένως ότι το lockdown, όπου εφαρμόσθηκε σφυροκόπησε την πανδημία. Ο βαθμός της απαραίτητης χαλάρωσης που ακολούθησε δεν επηρέασε σημαντικά την έκβαση της πανδημίας. Ενώ στις αρχές Απριλίου σε όλες της χώρες της Ευρώπης, εκτός Σουηδίας τα σχολεία ήταν κλειστά, τις τελευταίες ημέρες, σε όλες σχεδόν τις χώρες τα σχολεία είναι ανοικτά. Φαίνεται ότι ακόμα και στις χώρες που τα σχολεία άνοιξαν πρόωρα δεν παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων. Υπήρχε, επίσης, μία χώρα, η Ουκρανία που το μεγαλύτερο διάστημα είχε σοβαρούς περιορισμούς στις δημόσιες συγκοινωνίες και φαίνεται να έχει σε σχέση με τον πληθυσμό της, λίγους θανάτους.

Θα αποφέρουν «καρπούς» τα νέα μέτρα;

Τώρα που όλοι αγωνιούν για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, μια εκτεταμένη μελέτη της αποτελεσματικότητας ανά χώρα των μέτρων του προηγουμένου διαστήματος είναι σίγουρα αποκαλυπτική.

Το άνοιγμα των σχολείων δεν συμμετείχε στην εξάπλωση της πανδημίας. Αντίθετα πρέπει να περιορίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά και να εξασφαλίσουμε ασφαλείς μετακινήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες και ίσως μόνο εάν είναι αναγκαίο, να ελέγξουμε τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών. Έτσι θα αποφύγουμε τα σκληρότερα μέτρα περιορισμού και εγκλεισμού.