Ο εορτασμός των φετινών Χριστουγέννων θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Διανύουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης και εξάπλωσης του ιού και μια νέα καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι εορτασμοί ενδέχεται να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και θα πρέπει να έχει ο καθένας την έννοια της ατομικής ευθύνης ως προς στο να εξασφαλίσει την ασφάλεια του εαυτού του και των γύρω του.

Η έξαρση αυτή της πανδημίας έχει προκαλέσει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Έχουν αυξηθεί τα επίπεδα του στρες, της μοναξιάς και του θυμού. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, το άγνωστο, η πολύμηνη διάρκεια της κατάστασης, η ελπίδα, η απαισιοδοξία, η ύφεση και η έξαρση, η προοπτική ενός εμβολίου και οι τυχόν παρενέργειές του, προκαλούν έντονη συναισθηματική κόπωση. Ο φόβος που κυριαρχούσε στην αρχή της εμφάνισης αυτού του ιού, έχει μειωθεί και έχει ξεκινήσει να αυξάνεται η κόπωση της κοινωνικής απομόνωσης και αποστασιοποίησης.

Η πανδημία πυροδοτεί όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί τρόποι για να μπορέσει κανείς να βιώσει ευχάριστα αυτές τις γιορτές. Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Αν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας θα δούμε διαφορετικά την όλη δυσάρεστη κατάσταση και θα μπορέσουμε να σταθούμε δυνατοί και να αντιδράσουμε θετικά.

Το πιο σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση κρίσης είναι η αποδοχή. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές. Οι παραδόσεις, οι συναθροίσεις, τα οικογενειακά τραπέζια, μπορεί να απαγορευτούν, όμως τίποτα δεν απαγορεύει το να γιορτάσουμε με διαφορετικό τρόπο. Είναι στο χέρι μας να αισθανθούμε την έννοια της ευγνωμοσύνης. Συλλογιζόμαστε, κάνουμε μια λίστα και διαπιστώνουμε πόσα καλά έχουμε στη ζωή μας και προσπαθούμε να αντλήσουμε δύναμη από αυτά.

Προσπαθούμε να δίνουμε την προσοχή μας στις θετικές σκέψεις. Θετική σκέψη -Θετική αύρα- Θετική ζωή αποτελεί το τρίπτυχο της αισιοδοξίας στις γιορτινές μέρες. Είναι μια περίοδος που έχουμε κατακλυστεί από αρνητικές σκέψεις, καθώς κυριαρχεί η υπερτροφοδότηση των ειδήσεων για την πανδημία.

Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και αναγνωρίζουμε την πραγματική ουσία των εορτών. Είναι μια ευκαιρία να αποφορτιστούμε από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά. Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι μια διαδικασία που εντείνει το στρες και για αυτό το λόγο επικεντρωνόμαστε στο τώρα, δεν στεκόμαστε στο παρελθόν, αναθεωρούμε και θέτουμε νέους στόχους.

Σκεφτόμαστε και δημιουργούμε νέες παραδόσεις. Η πανδημία θα φέρει αλλαγές στις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαμε συνηθίσει. Αυτό δεν θα εμποδίσει στο να βρούμε νέους τρόπους για να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας αυτές τις ημέρες. Η τεχνολογία βοηθά στο να διατηρήσουμε την επικοινωνία και την επαφή μας. Θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων και να προσφέρουμε τα δώρα μας είτε με εναλλακτικούς τρόπους, είτε με φυσική επαφή εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Με αυτό αλλάζουμε τις συνήθειες μας και γινόμαστε δημιουργικοί. Τα ψυχικά οφέλη ενός δώρου είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Μέσα από αυτό ο άνθρωπος εξελίσσεται και νιώθει καλά. Το καλύτερο δώρο δεν είναι υλικό. Το καλύτερο δώρο είναι αυτό που δεν μπορεί να αγοραστεί, αλλά μπορεί να εκφραστεί μέσα από την ύλη. Αυτά τα Χριστούγεννα θυμόμαστε την αξία της Υγείας, ως ένα από τα σημαντικότερα δώρα που θέλουμε να έχουμε τόσο εμείς, όσο και οι άνθρωποι γύρω μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την αύρα των Χριστουγέννων. Διακοσμούμε το σπίτι μας, το γεμίζουμε με χριστουγεννιάτικα ζεστά αρώματα και περιποιούμαστε την εμφάνισή μας μέσα στο σπίτι. Αυτά θα μας γεμίσουν με συναισθήματα χαράς και θα μας κάνουν να αισθανθούμε ηρεμία.

Θέτουμε τα προσωπικά μας όρια και δημιουργούμε τους δικούς μας κανόνες. Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να γιορτάσουμε τα «τέλεια» Χριστούγεννα. Με την πανδημία, έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις και να αποταμιεύσουμε τα χρήματα που θα δίναμε για δώρα σε κάποιες επισκέψεις ή για ένα εορταστικό τραπέζι ή για κάποιες χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Περιορίζουμε τις καταχρήσεις. Η περίοδος των γιορτών συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ και υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Πρέπει να εντάξουμε την άσκηση στην ζωή μας και να προσέξουμε την διατροφή μας. Όλο αυτό θα βοηθήσει στην διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης και στην αντιμετώπιση του αυξημένου στρες.

Τα Χριστούγεννα ας αποτελέσουν διέξοδο και ας μας γεμίσoουν με πίστη, αισιοδοξία και ελπίδα. Η δύσκολη αυτή κατάσταση της πανδημίας που ζούμε είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε τα επίπεδα της ψυχικής μας ανθεκτικότητας. Θα έχουμε μάθει να εστιάζουμε στις δυνάμεις μας, να ζούμε έστω και με τόσους περιορισμούς, να γελάμε, να αγαπάμε με την ψυχή μας. Το 2020 τελειώνει και ελπίζουμε ότι το 2021 να επιστρέψει την κανονικότητα μας.

“Τhe best Christmas gift is to realize how much you already have…”