Ερώτηση:

Καλημέρα, είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρόνο έχω στρεσαριστεί αρκετά, κατά καιρούς ο πονοκέφαλος είναι διαφορετικός και όταν μετράω την πίεση μου είναι λίγο τσιμπημένη με ανώτερο τη μεγάλη στο 14,5 και τη μικρή ανώτερο που έχω παρατηρήσει το 9,8. Δεν είναι συχνό, αλλά μετριέμαι όταν έχω αυτόν τον χαρακτηριστικό πονοκέφαλο. Συνήθως κρατάει 2 μέρες με παυσίπονα ντεπόν και μετά περνάει. Υπάρχει κίνδυνος πιστεύετε ή όντως μπορεί να είναι μόνο ψυχογενές; Σημειώνω ότι σήμερα υπάρχει στο πιεσόμετρο η ένδειξη «αρρυθμίες» & οι παλμοί είναι μόνιμα πάνω από 90. Μικρή πίεση στο 8,4 τώρα και μεγάλη στο 11.

Ο κύριος Ηρακλής Αβραμόπουλος, Παθολόγος, Διευθυντής Η’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Το ότι έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου δεν σημαίνει ότι έχετε υπέρταση, αφού οτιδήποτε μας ενοχλεί (πονοκέφαλος, στρες, φόβος, πόνος σε άλλο σημείο του σώματος κλπ) ανεβάζει την πίεση στους περισσότερους ανθρώπους. Γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγουμε να μετράμε την πίεσή μας όταν έχουμε κάποια ενόχληση (πχ πονοκέφαλο), παρά μόνο σε συνθήκες ηρεμίας.

Επίσης, ο πονοκέφαλος που έχετε δεν οφείλεται σε υπέρταση, αφού η τελευταία δεν έχει κανένα σύμπτωμα και γι’ αυτό έχει ονομαστεί «σιωπηλός δολοφόνος».

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε στρεσαριστεί, αυτό προκάλεσε πονοκεφάλους και αυτό με τη σειρά του ανεβάζει παροδικά την πίεση.

Πάντως είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό διότι έχετε πονοκέφαλο που επιμένει και αρρυθμίες (σύμφωνα με το πιεσόμετρο).