Ερώτηση:

Έχω συχνούς πονοκεφάλους εδώ και χρόνια. Πώς τους καταπολεμούν;

Ο κύριος Δημήτριος ΜαντέλλοςΝευρολόγος, Υπεύθυνος Ιατρείου Νευρολογικών Παθήσεων Κύησης ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η κεφαλαλγία αποτελεί συχνό ενόχλημα που αφορά το μισό περίπου πληθυσμό ενηλίκων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεφαλαλγίας με πιο συχνές την ημικρανία, την κεφαλαλγία τάσεως, την αθροιστική κεφαλαλγία, την κεφαλαλγία από παραρρινοκολπίτιδες και άλλες. Πολλές φορές οι κεφαλαλγίες είναι συχνές και επηρεάζουν ουσιωδώς την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Το 1ο βήμα στην αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας είναι η ακριβής διάγνωση του τύπου της. Αυτό στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο ιστορικό και ενίοτε σε παρακλινικές εξετάσεις (π.χ μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου). Συχνά βοηθάει η τήρηση ενός ημερολογίου κεφαλαλγίας.

Αφού καθοριστεί ο τύπος της κεφαλαλγίας, προτείνονται αλλαγές του τρόπου ζωής με απομάκρυνση πιθανών προδιαθεσικών παραγόντων (τρόφιμα, ποτά, στρες, διαταραχές ύπνου, κ.α) που μπορεί να πυροδοτούν επεισόδια κεφαλαλγίας. Στην περίπτωση που γίνεται κατάχρηση αναλγητικών διακόπτονται αφού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλούν κεφαλαλγία σε πλαίσιο ενός είδους εξάρτησης που αναπτύσσεται.

Ακολούθως δίνονται οδηγίες για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των κρίσεων κεφαλαλγίας και ενίοτε χορηγείται προληπτική αγωγή. Αυτή διαφέρει, ανάλογα με το είδος του πονοκεφάλου, και χορηγείται εφόσον ο μηνιαίος αριθμός κρίσεων είναι πάνω από κάποιο όριο ή στις περιπτώσεις που τα επεισόδια είναι σπάνια αλλά δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή.

Για την αντιμετώπιση των επεισοδίων κεφαλαλγίας χρησιμοποιούνται αναλγητικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη ή ειδικά για την ημικρανία φάρμακα που λέγονται τριπτάνες. Ως προληπτική αγωγή και ανάλογα με το είδος του πονοκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιεπιληπτικά, αντιυπερτασικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιας κεφαλαλγίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τοξίνη της αλλαντίασης σε 3μηνες συνεδρίες. Ειδικά για την ημικρανία έχει εγκριθεί η πρώτη στοχευμένη προφυλακτική θεραπεία. Τα φάρμακα αυτά είναι μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον του CGRP, ενός νευροπεπτιδίου που συμμετέχει στη διαδικασία της ημικρανικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνεργασία με νευρολόγο καθώς η θεραπεία πρέπει πάντοτε να εξατομικεύεται.