Ερώτηση: 

Πάσχω από αυτοάνοσο νόσημα (πολλαπλή σκλήρυνση). Δεδομένου ότι όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα έχουν προδιάθεση για δημιουργία αυτοανόσων θα ήταν σκόπιμο, ανά κάποιο χρονικό διάστημα, να ελέγχω τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ); 

Ο κύριος Δημήτριος ΜαντέλλοςΝευρολόγος, Υπεύθυνος Ιατρείου Νευρολογικών Παθήσεων Κύησης ΜΗΤΕΡΑ, & Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) αποτελούν δείκτη αυτοανοσίας και ανευρίσκονται θετικά σε αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αντιπυρηνικά αντισώματα όμως μπορεί να ανευρεθούν θετικά και στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστά που σε διάφορες μελέτες φτάνουν και το 25%, χωρίς απαραιτήτως να υποδηλώνουν νόσο.

Σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση τα ως άνω αντισώματα ανευρίσκονται θετικά λίγο συχνότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, σε συγκρίσιμους τίτλους. Η τακτική παρακολούθηση της παρουσίας ή του τίτλου αντιπυρηνικών αντισωμάτων δεν συνιστάται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Η συστηματική κλινική παρακολούθηση και κλινική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό θα αναδείξει ευρήματα ύποπτα παρουσίας άλλου, αυτοάνοσου νοσήματος και θα δρομολογηθεί ο κατάλληλος κλινικός και παρακλινικός έλεγχος.